Varianta definitie 1: NĂPĂDi, napadesc, verb IV,
1. Tranzitiv A invada, a cotropi; a cuprinde din toate partile, a impresura; a acoperi, a umple. ♦ Figurativ A coplesi, a dobori, a birui. ♦ (Despre plans, ras) A-l cuprinde, a-l apuca (pe cineva) cu putere, fara a se putea stapani; a podidi.
2. Intranzitiv A se repezi asupra cuiva sau undeva; a se napusti, a navali, a tabari. ♦ A aparea undeva in numar sau in cantitate mare, a se inmulti peste masura.
3. Intranzitiv si tranz. (Despre sange, lacrimi) A tasni, a izbucni (cu putere si in cantitate mare); a umple, a acoperi pe cineva sau ceva. ♦ Figurativ A aparea, a se manifesta brusc, a izbucni violent.
Multumirea ii napadeste in ochi. – Din limba slava (veche) Napasti, -padja.
Varianta definitie 2: NĂPĂDi verb
1. a impresura. (Buruienile au - gradina.)
2. a inabusi. (Buruienile - plantele cultivate.)
3. verifica cuvantul: cotropi.
4. a coplesi, a covarsi, a umple, (figurativ) a inunda. (Lacrimile o -.)
5. verifica cuvantul: podidi.
6. a-l cuprinde, a-l trece. (Îl - naduselile, fiorii.)
7. verifica cuvantul: coplesi.
8. a(-l) coplesi, a(-l) covarsi, a(-l) impresura, a(-l) prinde. (Îl - mii de ganduri.)
9. verifica cuvantul: napusti.
Varianta definitie 3: Napadi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural napadesc, imperfect 3 singular napadea; conjunctie: prezent 3 singular si plural napadeasca
Varianta definitie 4: A NĂPĂDi -esc
1. tranz. 1) A cuprinde din toate partile; a inconjura; a impresura; a invalui. 2) figurat: (despre stari sufletesti sau fizice) A cuprinde brusc si cu putere; a coplesi; a navali; a podidi. ♢ A-l - sangele (sau Lacrimile) a-l umple sangele (sau lacrimile) pe cineva; a-l podidi sangele (sau lacrimile).
2. intranzitiv 1) A se arunca cu lacomie sau cu violenta; a navali; a tabari; a se napusti; a se repezi. 2) (despre lichide) A incepe sa curga cu forta si in cantitate mare (inundand totul in jur); a naboi. /<sl. napasti, -padja
Varianta definitie 5: Napadi (napadesc, napadit), verb – A invada, a irupe.
Sl. napadati, der. de la napasti, napada (Miklosich, Slaw.
Elem., 32; Cihac, II, 211; Tiktin), conform limba slava (veche) napadŭ „invazie”; bulgara napadam si prapadi. – Derivat napada, substantiv feminin (invazie; oprimare, atac); napaditor, adjectiv (invadator); napasta (var. napast(i)e), substantiv feminin (invechit, impozit suplimentar, contributie aditionala, introdusa pentru prima oara in Muntenia de Mihnea Voda, in 1586; cuvant invechit, nedreptate, injustitie, opresiune; nenorocire, calamitate, necaz), direct din limba slava (veche) napastĭ „calamitate” (Miklosich, Lexicon, 408; Cihac, II, 211); napastui, verb (a oprima; a acuza pe nedrept, a calomnia); napastuitor, adjectiv (asupritor; nedrept); napatca, substantiv feminin (Mold., plasa de pescuit), din rut. napadka (Candrea, Scriban).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "n" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.