Varianta definitie 1: NĂZUi, nazuiesc, verb IV.
Intranzitiv
1. A tinde cu straduinta catre ceva; a aspira, a ravni. ♦ Reflexiv si instranzitiv (Regional) A se stradui, a se trudi; a incerca.
2. (Înv.) A se indrepta spre cineva sau undeva dupa ajutor, a recurge, a apela la sprijinul, bunavointa, indurarea cuiva.
3. (Înv. si reg.) A se indrepta, a se duce spre..., a tinti sa ajunga la... – Etimologie necunoscuta Conform: limba maghiara n e z.
Varianta definitie 4: Nazui verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural nazuiesc, imperfect 3 singular nazuia; conjunctie: prezent 3 singular si plural nazuiasca
Varianta definitie 5: A NĂZUi -iesc intranzitiv 1) A-si orienta activitatea spre atingerea unui scop (fiind stapanit de o dorinta puternica); a aspira; a tinde; a tinti. 2) inv.
A se indrepta in mod hotarat undeva. /Origine necunoscuta
Varianta definitie 6: Nazui (-uesc, nazuit), verb –
1. A se adaposti, a se refugia. –
2. A se indrepta catre, a se adresa. –
3. A-si indrepta privirile, a aspira, a pretinde. –
4. A solicita, a implora.
Sl. nazyvati „a invoca” (Cihac, II, 214; Tiktin), conform limba sarba:, cr. naz(i)vati „a dori”. – Derivat nazuinta, substantiv feminin (aspiratie, pretentie; dorinta); nizui, verb reflexiv (Trans., a se osteni, a se stradui), prin intermediul mag. nezni; nizuinta, substantiv feminin (Trans., aspiratie, tel).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "n" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.