Varianta definitie 1: Ochi1, (I, ii 4, 7, 11, 12, iii) ochi, substantiv masculin (II 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 13) ochiuri, substantiv neutru I. Substantiv masculin
1. Fiecare dintre cele doua organe ale vederii, de forma globulara, sticloase, asezate simetric in partea din fata a capului omului si a unor animale; globul impreuna cu orbita, pleoapele, genele; irisul colorat al acestui organ; organul vederii unui animal sau al unei insecte, indiferent de structura lui. ♢ Locutiune adverb Vazand cu ochii = repede.
Ochi in ochi = privindu-se unul pe altul.
Cu ochii inchisi = A) fara discernamant; B) pe dinafara, pe de rost; foarte usor, fara dificultati. ♢ Expresie (A fi) numai ochi (si urechi) = (a privi) foarte atent (la ceva).
A dormi numai cu un ochi = a dormi usor, nelinistit; a dormi iepureste.
Cat vezi cu ochii (sau cu ochiul) = cat cuprinzi cu privirea, pana la departari foarte mari.
A vedea cu ochii lui = a vedea el insusi, a fi de fata la o intamplare.
A vedea cu ochii altuia = a nu avea pareri proprii, a judeca prin prisma altuia.
A pazi (sau a ingriji) pe cineva ca ochii din cap = a pazi, a ingriji etcetera pe cineva cu cea mai mare atentie.
A arata (pe cineva sau ceva) din ochi = a semnala cuiva in mod discret (pe cineva sau ceva), facand o miscare usoara a ochilor in directia voita.
A iubi pe cineva (sau a-i fi drag cuiva) ca lumina ochilor (sau mai mult decat ochii din cap) = a iubi (sau a fi iubit) din tot sufletul.
A i se scurge (sau a-i curge) cuiva ochii dupa cineva (sau dupa ceva) = a se uita cu mult drag la cineva sau la ceva, a-i placea foarte mult cineva sau ceva, a tine mult la cineva sau la ceva.
A nu avea ochi sa vezi pe cineva = a fi manios pe cineva, a nu putea suferi pe cineva.
A privi pe cineva cu (sau a avea pe cineva la) ochi buni (sau rai) = a (nu) simpatiza pe cineva.
A nu vedea (lumea) inaintea ochilor = a fi foarte suparat, a fierbe de manie.
A da ochii (sau ochi) cu cineva = a intalni pe cineva (pe neasteptate).
A da cu ochii de cineva (sau de ceva) = a vedea ceva sau pe cineva care iti iese intamplator in cale; a zari.
A-si vedea visul cu ochii = a-si vedea realizata o dorinta.
E cu ochi si cu sprancene = e evident, e clar.
A i se intoarce (cuiva) ochii in cap (sau pe dos), se zice cand cineva este in agonie, cand moare.
A(-si) da ochii peste cap = A) a cocheta, a afecta2; a face fasoane; B) (a fi pe punctul de) a muri.
A privi cu ochii mari = a privi atent, a fi uimit de ceea ce vede.
A pune (o arma) la ochi sau a lua la ochi = a tinti, a ochi.
A lua (pe cineva) la ochi = a avea banuieli asupra cuiva, a suspecta.
A pune ochii (pe cineva sau pe ceva) = a-i placea cineva sau ceva; a pune sub observatie, a urmari.
A face un lucru cu ochii inchisi = a face un lucru foarte usor, fara dificultate, fara ezitare.
Între patru ochi = fara martori, in intimitate.
Plin ochi = foarte plin. (Familiar) Cu un ochi la faina si cu altul la slanina, se spune despre cel care: A) se uita crucis sau B) ravneste la doua lucruri deodata. (Munceste, lucreaza, alearga, se fereste, fuge etcetera de ceva) de-si scoate ochii = (munceste, lucreaza etcetera) cat poate, din rasputeri.
2. Facultatea de a vedea, simtul vazului, vedere; privire, uitatura. ♢ Locutiune adverb Cu ochi pierduti = cu privirea neconcentrata, privind in gol; in extaz.
Sub ochii nostri = A) sub privirea noastra; B) acum, in prezent.
În ochii cuiva = dupa parerea cuiva, dupa aprecierea cuiva, in constiinta cuiva; in fata cuiva.
De (sau pentru) ochii lumii = de forma, pentru a salva aparentele. ♢ Expresie A privi cu ochi de piatra = a privi nepasator, rece, inmarmurit.
A avea ochi = a se arata priceput in a aprecia un lucru dintr-o privire.
A masura (sau a judeca, a pretui etcetera) din ochi = a aprecia cu aproximatie, cu privirea, insusirea unui obiect sau a unei fiinte; a studia, a cerceta, a analiza cu privirea ceva sau pe cineva.
A vinde (sau a da, a cumpara) pe ochi = a vinde (sau a cumpara) apreciind cantitatea cu privirea.
A sorbi pe cineva din ochi = a tine foarte mult la cineva, a-l privi cu drag.
A manca (sau a inghiti) cu ochii = a manca cu mare pofta; a pofti.
Încotro vede cu ochii sau unde il duc ochii = indiferent unde, in orice directie, fara tinta, aiurea. ♦ Figurativ Putere de patrundere, discernamant; judecata, ratiune.
3. (La plural) Obraz, fata. ♢ Locutiune adverb De la ochi sau (verde) in ochi = cu indrazneala, fatis, fara crutare. II. P.anal.
1. Substantiv neutru: Fiecare dintre spatiile libere ale unei ferestre, in care se monteaza geamurile; panou de sticla care inchide fiecare dintre aceste spatii. ♦ Mica deschizatura inchisa cu sticla, facuta intr-un perete exterior, folosind la aerisirea sau la iluminarea unei incaperi. ♢ Ochi de bou = nume dat ferestrelor rotunde de mici dimensiuni folosite pentru iluminarea si aerisirea podurilor, a mansardelor sau a incaperilor de serviciu ale unui edificiu.
2. Substantiv neutru: Portiune de loc, in forma circulara, acoperita cu altceva (apa, nisip, zapada etcetera) decat mediul inconjurator.
3. Substantiv neutru: Întindere de apa in forma circulara, in regiuni mlastinoase, marginita cu papura; loc unde se aduna si stagneaza apa. ♦ Vartej de apa, bulboana; copca.
4. Substantiv neutru: si m.
Orificiu facut intr-o panza de nava, plasa, foaie de cort, prin care se poate petrece o sfoara, o franghie, un cablu; ochet. ♦ Bucla formata prin indoirea unei sfori, a unei franghii etcetera, petrecuta cu un capat prin indoitura; lat. ♦ Fiecare dintre golurile (simetrice) aflate intre firele unei impletituri, ale unor tesaturi, ale unor plase etcetera; golul impreuna cu firele care il marginesc. ♦ Fiecare dintre verigile din care se compune un lant; za.
5. Substantiv neutru: Orificiu circular situat pe partea superioara a unei masini de gatit, pe care se asaza vasele pentru a le pune in contact direct cu flacara.
6. Substantiv neutru: (Mai ales la plural) Mancare facuta din oua prajite in tigaie sau fierte fara coaja, astfel ca galbenusul sa ramana intreg (cu albusul coagulat in jurul lui).
7. Substantiv masculin Complex de muguri existent pe nod la vita de vie sau la subsuoara frunzelor unor plante.
8. Substantiv neutru: Despartitura intr-o magazie, intr-un hambar etcetera; boxa.
9. Substantiv neutru: Fiecare dintre petele colorate de pe coada paunului.
10. Substantiv neutru: Particula rotunda de grasime care pluteste pe suprafata unui lichid.
11. Substantiv masculin (În sintagmele) Ochi magic = tub electronic cu ecran fluorescent, care se foloseste in special la aparatele de receptie radiofonica sau radiotelegrafica, ca sa arate in ce masura este realizat acordul pe lungimea de unda dorita; indicator de acord.
12. Substantiv masculin Fiecare dintre punctele de pe zaruri, carti de joc etcetera
13. Substantiv neutru: Figurativ Pata de lumina, licarire, punct stralucitor. Iii. Substantiv masculin Compuse: ochi-de-pisica = A) disc de sticla sau de material plastic (montat intr-o garnitura de metal) care reflecta razele de lumina proiectate asupra lui si care este folosit ca piesa de semnalizare la vehicule sau la panourile fixe de pe sosele; B) varietate de minerale care, slefuite intr-un anumit mod, capata o luminozitate neobisnuita; ochi-de-ciclop = fereastra speciala care separa acustic incaperile unui studio, permitand insa o vizibilitate buna; ochiul-boului = A) (Botanica) nume dat mai multor plante din familia compozeelor, cu inflorescente mari, albe sau viu colorate; B) (Ornit.) pitulice; ochiul-lupului = A) planta erbacee cu flori mici albastre si cu fructe nucule (Lycopsis arvensis); B) planta erbacee cu tulpina ramificata si cu florile dispuse in forma de spice (Plantago indica); ochii-pasaruicii = planta erbacee cu frunze lanceolate si cu flori albastre, albe sau rosii (Myosotis palustris); B) nu-ma-uita; ochiul-sarpelui = A) planta erbacee cu frunze mici in forma de rozeta, acoperite cu peri albi matasosi, cu flori albastre, rar albe, placut mirositoare (Eritrichium nanum); B) mica planta erbacee cu frunze paroase si cu flori mici, albastre inchis (Myosotis arvensis); ochii-soricelului = A) mica planta erbacee cu tulpini rosietice, cu frunzele bazale dispuse in rozeta, cu flori alburii, rareori liliachii (Saxifraga adscendens); B) nu-ma-uita; ochiul-soarelui = vanilie salbatica; ochiul-paunului = fluture de noapte care are pe aripi pete rotunde, colorate, asemanatoare cu cele de pe coada paunului (Saturnia pyri); Ochiul-Taurului = numele unei stele din constelatia Taurului. – Limba Latina Oc(u)lus.
Varianta definitie 2: Ochi2, ochesc, verb IV.
1. Intranzitiv A potrivi o arma la ochi pentru ca proiectilul sa nimereasca tinta; a fixa linia de ochire a unei arme; a lua tinta, a tinti. ♦ Tranzitiv A tinti pe cineva sau ceva cu o arma; prin extensiune a lovi tinta cu un proiectil.
2. Tranzitiv A urmari, a fixa cu privirea, a descoperi pe cineva (printre mai multe persoane) cu o anumita intentie; a(-si) pune ochii pe cineva. ♦ A remarca, a observa (dintr-un grup mai mare) un obiect necesar (pentru a si-l insusi sau a se folosi de el); a-si fixa privirea asupra unui obiect. ♦ A privi cu insistenta, cu atentie, cu interes; a cerceta. ♦ A distinge cu privirea, a zari, a observa. ♦ A cerceta cu privirea, a scruta.
3. Reflexiv unipers. (Reg., despre intinderi acoperite de zapada) A face din loc in loc pete, ochiuri (negre sau de verdeata) prin topirea zapezii. – Din Ochi1.
Varianta definitie 8: Ochi (de fereastra, de padure, la o impletitura, la plita, mancare) substantiv neutru, plural ochiuri
Varianta definitie 9: Ochi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural ochesc, imperfect 3 singular ochea; conjunctie: prezent 3 singular si plural ocheasca
Varianta definitie 10: A se ochi pers.3 Se ocheste intranzitiv (despre suprafete de teren inzapezite) A se acoperi cu ochiuri negre sau ochiuri de verdeata (in urma topirii zapezii); a face ochiuri. /Din ochi
Varianta definitie 11: A OCHi ochesc
1. intranz.
A potrivi din ochi tinta pentru a putea nimeri; a tinti.
2. tranzitiv 1) A lua ca tinta; a lua la ochi; a tinti. 2) A atinge cu proiectilul sau cu ceva aruncat; a lovi drept in tinta; a tinti. 3) A fixa cu privirea ca pe ceva foarte dorit; a pune ochii. 4) A privi cu interes. /Din ochi
Varianta definitie 12: Ochi2 ochiuri n. 1) Placa de sticla fixata in fiecare cadru al unei ferestre. 2) Deschizatura de dimensiuni reduse facuta in ceva cu scopuri diferite. - in acoperis. 3) Fiecare dintre golurile formate de firele unei site, plase, impletituri. 4) Portiune circulara de substanta, diferita de mediul inconjurator. - de apa. 5) la pl.
Fel de mancare preparata din oua prajite cu galbenusul intreg. 6) Gaura ce se formeaza intr-un aliment (branza, paine etcetera). 7) Pata sau desen constand din cercuri concentrice de diferite culori. - de pe coada paunului. /<lat. oculus
Varianta definitie 13: Ochi1 - m. I. 1) (la om si la animale) Organ-pereche al vazului, situat (simetric) pe partea din fata a capului. ♢ Între patru - confidential. Cat vezi cu -i pe intinderi foarte mari; pana la orizont. Cu -i inchisi a) fara posibilitate de a alege; la intamplare; b) pe de rost; c) fara nici o dificultate; cu usurinta. (A fi) numai - (si urechi) (a fi) foarte atent. A pazi (sau A ingriji) ca -i din cap a pazi (sau a ingriji) cu cea mai mare atentie, cu solicitudine. A nu avea - sa vezi pe cineva a nu putea suporta pe cineva. A privi pe cineva cu - buni (sau Rai) a avea sentimente de simpatie (sau antipatie) pentru cineva. A iubi pe cineva (sau A-i fi drag cuiva) ca (sau Mai mult ca) -i din cap a iubi sau a fi iubit cu ardoare. A-i fi cuiva drag ca sarea-n - a nu putea suporta pe cineva. A i se scurge (sau A-i curge) Cuiva -i dupa cineva (sau Dupa ceva) a privi pe cineva sau ceva cu jind. A da cu -i de cineva (sau De ceva) a observa intamplator pe cineva (sau ceva). A nu vedea (lumea) inaintea -lor a fi foarte indispus. A(-si) da -i peste cap a) a se comporta afectat; a cocheta; b) (a fi pe punctul de) a inceta din viata. A privi cu (sau A face, a deschide) - mari a privi cu mirare. A face (cuiva) - dulci a arunca cuiva priviri amoroase. (A fi) cu -i in patru (a fi) foarte atent, precaut. A lua (pe cineva) la - a retine in memorie fapta sau vorba cuiva, pentru a i-o putea aminti (la prima ocazie). A deschide -i cuiva a face pe cineva sa inteleaga lucrurile just. A scoate -i cuiva a-i reprosa cuiva ceva; a-i aminti mereu de ceva din trecut. Corb la corb nu scoate -i cei de-o teapa nu-si fac rau unul altuia. Banul e -ul dracului banul reprezinta un indemn spre rau. 2) Facultatea de a vedea; vaz. ♢ De (sau Pentru) -i lumii pentru a salva aparentele. Sub -i nostri a) in fata noastra, in vazul nostru; b) actualmente, in prezent. A privi cu - de piatra a se uita rece, insensibil. A manca pe cineva din - a privi cu multa dragoste pe cineva. A pierde pe cineva din - a inceta de a mai vedea din cauza departarii. A nu scapa din - a supra-veghea indeaproape; a tine sub supraveghere permanenta. A pune - (pe cineva sau Pe ceva) a-i veni cuiva pe plac cineva sau ceva. (A spune) verde in - (a spune) drept in fata, fara ocolisuri, deschis. 3) Embrion vegetativ; mugur. 4) Desen care marcheaza un punct (pe cartile de joc, pe zaruri etcetera). II. (in imbinari ce denumesc plante, pasari sau insecte): -ul-boului a) planta erbacee cu tul-pina erecta, cu frunze alungite, crestate si cu flori solitare, divers colorate, dispuse in varful tulpinii; margareta; b) soi de vita de vie; c) pa-sare de talie mica, cu ciocul ascutit si cu penaj cafeniu-roscat pe spate si cenusiu-deschis pe pantece; pitulice. /<lat. oculus
Varianta definitie 14: Ochi substantiv neutru În gastronomie, preparat culinar dintr-un ou intreg, desfacut din coaja, prajit in tigaie sau la capac, fara a fi amestecat, astfel incat galbenusul sa ramana intreg in mijlocul albusului coagulat de jur imprejur; (la plural) ochiuri romanesti = oua intregi, desfacute din coaja si fierte in apa cu otet, astfel incat galbenusul sa fie invelit de albusul coagulat, numite si oua posate (din franceza poche = buzunar).
Varianta definitie 15: Ochi (ochi), substantiv masculin –
1. Organ al vazului. –
2. Vedere. –
3. Butoniera, cheutoare. –
4. Adincitura de apa. –
5. Deschizatura, gaura. –
6. Corp luminos, lumina. –
7. Spatiu intre doi stilpi de pod. –
8. Ferestruica, oberliht. –
9. Sticla, geam. –
10. Poiana, luminis. –
11. Veriga, za de lant. –
12. Guleras de capsa. –
13. Rotunzimea unei litere. –
14. Lat de plasa, de impletitura. –
15. Lat, nod slab, usor de desfacut. –
16. Ou prajit cu galbenusul intreg. –
17. Pata colorata pe coada paunului. –
18. Nuanta, stralucire.
19. Cristal de sare gema. –
20. Gura de vas pentru lichide. –
21. Virtej, volbura, viltoare. –
22. Punct pe zaruri, pe carti. –
23. Foaie de hirtie (in-octavo). – Mr., megl., istr. ocl’u.
Limba Latina oc(u)lus (Puscariu 1217; Candrea-Dens., 1279; REW 6038), conform limba italiana occhio, prov. uelh, franceza oeil, sp. ojo, port. olho.
Cu exceptia sensurilor 1, 7 si 22, in celelalte sensuri se foloseste plural n. ochiuri.
Pentru sensul 21, conform M. L. Wagner, Oje de aqua, NRFH, IV, 40-3; pentru 16, limba neogreaca: ἀβγά μάτι (Graur, BL, V, 71, semnaleaza corespondenta dintre limba neogreaca: πλύνω τὰ μάτια si a spala pe ochi.
Aceste expresii comune ambelor idiomuri se pot inmulti cu usurinta, conform de ochii lumii, νιὰ τά μάτια τοῦ ϰόσμου; cu ochii in patru, τὰ μάτια σου τέσσερα; a vedea cu ochi rai, παίρνω ἀπò ϰαϰό μάτια; pe ochii mei, στὰ μάτια μου etcetera).
Legatura dintre 3 si 4 cu limba slava (veche) okno „fereastra” (Puscariu 1217) nu este o ipoteza necesara. – Conform: oaches.
Derivat ochi, verb (a se uita, a reprivi, a trage cu ochiul; a tinti; Trans., a arde soarele); ochiada, substantiv feminin (privire intensa, semn cu ochiul), dupa limba italiana occhiata, franceza oeillade; ochian, substantiv neutru (telescop), cu sufix -an (dupa ipoteza improbabila a lui Graur, BL, IV, 104, din limba italiana occhiale), conform cuvintul urmator; ochiana, substantiv feminin (peste, Leuciscus rutilos, Scardinius erythrophthalmus), numit asa din cauza ochilor sai mari); ochiar, substantiv masculin (Bucovina, insecta, Drosophila graminun); ochenat, adjectiv (cu ochi mari), prin incrucisare cu sprincenat (Candrea); ochete, substantiv masculin (ochi de plasa, impletitura etcetera; inel de zale, veriga de lant; sticla de geam), in Olt. si Banat; oceri, substantiv masculin plural (Trans. de N, ochelari), cu der. neclara; ochiat, adjectiv (Trans., cu gaurele, spongios); ochila, substantiv masculin (ciclop din anumite povesti populare); ochios, adjectiv (cu ochi mari); ochisor, substantiv masculin (dim.; planta, Anagallis arvensis; Arg., moneda de aur); ochitor, substantiv masculin (tintas, servant de tun); deochi, substantiv neutru (boala provocata de privirea cuiva); deochia, verb (a provoca un rau, a nenoroci cu privirea), cuvint cunoscut peste tot (ALR, I, 242)çf. cal. aducchiare; deochiat, adjectiv (nenorocit datorita deochiului; discreditat).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "o" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.