Varianta definitie 1: Ocol, (1) ocoluri, (2, 3, 4, 5, 6) ocoale, substantiv neutru
1. Miscare in jurul unui punct fix sau de jur-imprejurul unui loc; deplasare in spatiu care nu urmeaza calea cea mai dreapta; inconjur, ocolire, ocoleala, ocolis. ♢ Locutiune adjectiv De ocol = care ocoleste; ocolit, indirect. ♢ Locutiune verb A da (cuiva sau la ceva) ocol = a ocoli (pe cineva sau ceva), a merge de jur-imprejur. ♦ Figurativ Digresiune. ♢ Locutiune adverb Fara ocol = fara ezitare, fara menajamente; direct. ♦ (Concretizat) Cotitura, cot.
2. (Înv.) Linie care delimiteaza un spatiu; prin extensiune spatiul delimitat, cuprins. ♦ Perimetru, circumferinta.
3. (Concretizat) Gard facut in jurul unui loc; imprejmuire, ingraditura; prin extensiune loc ingradit (uneori acoperit), unde se inchid vitele, oile etcetera; obor, tarc.
4. (Regional) Curte, ograda.
5. (Rar) Spatiu, loc liber.
6. (Înv.) Unitate administrativa (judiciara, agricola) de judet sau de tinut, de oras sau de sat; sediul ei; prin extensiune institutie care conducea una dintre aceste forme de impartire administrativa. ♢ Ocol silvic = unitate silvica administrativa, impartita pe brigazi si cantoane, prin care se organizeaza si se executa lucrarile de cultura, de refacere, de protectie si de paza a padurilor, ocrotirea si valorificarea vanatului si a pestelui din apele de munte. – Din bulgara, limba rusa Okol.
Varianta definitie 3: Ocol substantiv
1. inconjur, ocolire, (rar) ocolis. (A ajuns la destinatie cu un mare -.)
2. verifica cuvantul: cotitura.
3. verifica cuvantul: gard.
4. verifica cuvantul: tarc.
Varianta definitie 6: Ocol1 ocoale n. 1) Loc ingradit (pentru inchiderea vitelor); cosar; tarc. 2) Gard care inconjoara un loc; ingraditura; imprejmuire. 3) ist.
Unitate administrativa. ♢ - silvic diviziune teritoriala in gospodaria forestiera. /<bulg. okolu
Varianta definitie 7: Ocol2 -uri n. 1) Miscare in jurul unui punct sau loc; inconjur. ♢ -ul pamantului (sau lUmii) calatorie indelungata, prin multe regiuni si tari. 2) Deplasare in spatiu care se abate de la drumul drept. ♢ De - care inconjoara; care ocoleste. Cu -uri pe departe; indirect. Fara -uri a) fara a inconjura; b) drept in fata. A da - a se invarti pe langa cineva sau ceva. /<bulg. okolu
Varianta definitie 8: Ocol (ocoluri), substantiv neutru –
1. Circuit, contur, circumferinta. –
2. Loc ingradit, tarc de vite. –
3. Înconjur, intorsatura. –
4. Stringere in turma a vitelor. –
5. Deviatie, digresiune. –
6. District judiciar. –
7. Tribunal pentru prima instanta.
Sl. okolu „cerc”, din kola „roata”, conform colb, colac (Miklosich, Slaw.
Elem., 33; Cihac, II, 224; Conev 70), conform bulgara okol, mag. akol. – Derivat ocoli, verb (a da ocol, a inconjura; a se abate; a se suci; a imprejmui; a evita); din limba slava (veche) okoliti, ukoliti; ocolas, substantiv masculin (invechit, sef administrativ al unui district judiciar); ocolis, substantiv neutru (deviere, abatere), conform limba sarba:, cr. okoliš „cerc”; ocolitor, adjectiv (care se abate de la ceva); ocolitura, substantiv feminin (deviatie); ocolnica, substantiv feminin (invechit, hotarnicie); ocoleala, substantiv feminin (deviere).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "o" si se termina cu litera "l"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.