Varianta definitie 1: ODiHNĂ, (3) odihne, substantiv feminin
1. Întrerupere temporara a unei activitati in scopul refacerii si al intaririi fortelor; (stare sau timp de) repaus; odihnire. ♢ Casa de odihna = cladire in localitatile balneare sau climaterice in care oamenii isi petrec concediul de odihna.
Odihna activa = repaus realizat prin practicarea unei activitati sportive in limitele in care nu provoaca oboseala. ♢ Fara odihna = A) loc. adjectiv care este in continua miscare, in vesnic neastampar; neastamparat; B) loc. adverb mereu, neincetat. ♢ Expresie (Înv.) A pune (cuiva) odihna sau a lasa (ceva) in odihna = a inceta de a mai intrebuinta (un obiect); a intrerupe (o actiune). ♦ Somn2.
2. Calm desavarsit, pace, liniste sufleteasca; tihna, ragaz. ♦ (Adesea determinat prin „de veci” sau „vesnica”) Moarte; prin extensiune mormant.
3. (Concretizat) Platforma orizontala plasata dupa o serie de trepte ale unei scari, fie pentru odihna (1), fie pentru intrarea in apartamentele unui etaj; palier. [Varianta: (regional) Hodina, odina substantiv feminin] – Din Odihni (derivat regresiv).
Varianta definitie 5: ODiHNĂ -e f. 1) Întrerupere temporara a unei activitati; pauza; ragaz; repaus; recreatie. - de vara.
A pleca la -. ♢ - activa activitate recreativa insotita de efort fizic (sport, turism, plimbari etcetera). Casa de - institutie in care oamenii se odihnesc in timpul concediului. 2) Perioada de timp cat cineva se odihneste. ♢ - de veci (sau Vesnica) incetare din viata; moarte. Locas de - mormant. 3) Stare fiziologica a omului care doarme; refacere a fortelor prin somn. ♢ A se da -ei a merge la culcare; a dormi. A-si pierde -a a) a nu putea dormi; b) a-si pierde linistea sufleteasca. 4) Stare de liniste sufleteasca; lipsa de griji; pace; astampar; tihna. ♢ A nu avea - a nu avea liniste; a fi sacait, sustras. 5) rar Platforma a scarii (la nivelul fiecarui etaj si intre ele). [G.-D. Odihnei] /v. a (se) odihni
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "o" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.