DexDefinitie.com

Definitie Onoare - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Onoare, (5, 6) onoruri, substantiv feminin
1. Integritate morala, probitate, corectitudine; demnitate, cinste. ♢ Camp de onoare = camp de lupta pe care si-au dat viata cei care au luptat pentru apararea patriei. ♢ Locutiune adjectiv De onoare = A) demn de incredere, cinstit, onest; B) care angajeaza cinstea, demnitatea cuiva; C) onorific. ♢ Expresie Pe cuvantul meu (sau tau etcetera) de onoare sau pe onoarea mea, a ta etcetera = formula folosita pentru a intari o afirmatie sau pentru a garanta respectarea unei promisiuni.
2. Reputatie, prestigiu, faima, vaza. ♢ Expresie A face (cuiva) onoare = a servi (cuiva) spre lauda, spre fala; a onora. ♦ Mandrie, demnitate.
3. Pretuire deosebita, consideratie, respect, stima. ♢ Garda de onoare = garda simbolica instituita in semn de respect cu ocazia unei anumite solemnitati. (Iesit din uz) Panou (sau tablou, tabel etcetera) de onoare = panou cu numele (si fotografiile) salariatilor unei intreprinderi sau a unei institutii evidentiati in munca.
Cavaler (sau domnisoara) de onoare = persoana care insoteste mirii la ceremonia cununiei.
Doamna (sau dama) de onoare = doamna atasata unei regine, unei printese. ♢ Locutiune adjectiv De onoare = de frunte, de cinste. ♢ Locutiune adjectiv si adverb În onoarea cuiva (sau a ceva) = (care se face) pentru a cinsti pe cineva (sau ceva).
4. Favoare, cinste. ♢ Expresie (În formule de politete) A avea onoarea sa... (sau a...) = a avea cinstea sa...
A face (cuiva) onoarea sa... (sau a...) = a face (cuiva) favoarea de a..., a face cinstea de a..., a socoti demn de... (Familiar) Am onoarea (sa va salut), formula respectuoasa de salut.
Nu am onoarea = nu cunosc, nu stiu.
5. Manifestare a stimei, a consideratiei pentru cineva, exprimata prin semne de cinstire, de respect; prin extensiune (la plural) ranguri, demnitati. ♦ (Mil.; de obicei cu verbele „a da”, „a prezenta”; in forma onor) Prezentarea armei in semn de salut la intampinarea unei autoritati militare sau civile superioare, la parada, la inmormantare etcetera; semnal de goarna care insoteste de obicei aceasta prezentare. ♢ Expresie Pentru onor! = comanda pentru darea onorului.
A face onorurile casei = a-si indeplini indatoririle de gazda la o receptie, la un bal etcetera
6. (Înv.; in forma onor) Pozitie sociala, rang. ♦ (La plural) Figura mare (dama, valet, riga, as) la unele jocuri de carti. [Varianta: Onor substantiv neutru] – Din limba latina Honor, -oris, franceza Honneur, limba italiana Onore.
Varianta definitie 2: Onoare antonim: dezonoare, rusine, necinste
Varianta definitie 3: Onoare substantiv
1. verifica cuvantul: apreciere.
2. verifica cuvantul: cinste.
3. demnitate, mandrie. (Are si el onoarea lui!)
Varianta definitie 4: Onoare substantiv feminin, g.-d. art. onoarei
Varianta definitie 5: Onoare f. 1) Demnitate morala, care caracterizeaza conduita; cinste. ♢ De - a) demn de incredere; b) care angajeaza cinstea cuiva; c) onorific. Pe cuvantul meu (tau, lui etcetera) de - (sau Pe -ea mea (ta, lui etcetera) formula folosita pentru a confirma ceva sau pentru a garanta respectarea unei promisiuni. 2) Autoritate morala de care se bucura cineva. 3) Amor propriu. *Garda de - garda simbolica instituita in semn de respect cu ocazia unei solemnitati. 4) Semn distinctiv care se acorda cuiva pentru merite recunoscute; cinste. A munci pentru -. [G.-D. Onoarei] /<lat. honor, -oris, limba franceza: honneur, limba italiana onore
Varianta definitie 6: Onoare substantiv feminin
1. Cinste; integritate morala, probitate, corectitudine. ♦ De onoare = a) onest; b) care angajeaza cinstea, demnitatea cuiva.
2. Renume, faima, buna reputatie. ♦ A face onoare cuiva = a onora.
3. Mandrie, demnitate.
4. Cinste, favoare.
5. Castitate, pudoare (la femei). [Genitiv -iei, varianta onor substantiv neutru / < limba latina honor, conform franceza honneur, limba italiana onore].
Varianta definitie 7: Onoare substantiv feminin
1. integritate morala, probitate, corectitudine; demnitate. o de - = a) onest; b) care angajeaza cinstea, demnitatea cuiva.
2. renume, faima, buna reputatie. o a face - cuiva = a onora.
3. consideratie, respect, stima. o garda de - = garda simbolica instituita in semn de respect cu ocazia unei solemnitati; in a cuiva (sau a ceva) = spre lauda, spre cinstea cuiva (sau a ceva).
4. cinste, favoare.
5. castitate, pudoare (la femei). (< limba latina honor, franceza honneur)

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "o" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.