DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Opri

1 * Cuvantul cu diacritice: oprí
Cuvantul fara diacritice: opri

Definitie: OPRI, opresc, verb IV. 1. Tranzitiv A întrerupe (brusc) o mișcare, o acțiune, un proces, un fenomen în desfășurare, a face să înceteze, să stea pe loc; a stăvili, a curma. ♦ Reflexiv A conteni, a înceta, a stagna. 2. Intranzitiv și reflexiv A sta pe loc; prin extensiune a întârzia, a poposi, a zăbovi. ♦ Tranzitiv A întrerupe din mers o ființă, un vehicul; a face să stea pe loc. ♢ Expresie A opri calea (cuiva) sau a-i fi oprită calea = a sta în calea cuiva; a împiedica pe cineva (din drum). ♦ Tranzitiv A reține (prin rugăminți) pe cineva undeva, a-l determina să rămână. ♦ Tranzitiv A reține cu forța, a sechestra; a aresta. 3. Tranzitiv A reține pentru sine, a pune deoparte, a-și însuși un obiect, o valoare etcetera ♦ A rezerva, a reține (pentru mai târziu) locuri, bilete etcetera 4. Reflexiv A se așeza (temporar), a se stabili, a se fixa undeva. ♦ A-și îndrepta ochii, privirea, atenția etcetera asupra unui lucru, asupra unei probleme etcetera; a se concentra asupra unui punct, asupra unei chestiuni etcetera care merită atenție; a insista. 5. Tranzitiv A împiedica de la o acțiune, a nu îngădui, a nu permite; a interzice. ♦ Reflexiv A se stăpâni, a se înfrâna, a se abține de la ceva. [Imper. singular și: (regional) oprea] – Din limba slava (veche) oprĕti.


2 * Cuvantul cu diacritice: a se opri
Cuvantul fara diacritice: opri

Definitie: A (se) opri antonim: a (se) porni


3 * Cuvantul cu diacritice: a opri
Cuvantul fara diacritice: opri

Definitie: A opri antonim: a permite


4 * Cuvantul cu diacritice: a se opri
Cuvantul fara diacritice: opri

Definitie: A se opri antonim: a continua, a se mișca


5 * Cuvantul cu diacritice: oprí
Cuvantul fara diacritice: opri

Definitie: OPRI verb I. 1. a sta, (învechit și reg.) a se sprijini, (învechit) a se popri. (A mers ce-a mers, apoi s-a -.) 2. verifica cuvantul: poposi. 3. a poposi, (învechit) a conăci. (S-a - la un han.) 4. verifica cuvantul: abate. 5. verifica cuvantul: stabili. 6. verifica cuvantul: staționa. 7. verifica cuvantul: stopa. 8. verifica cuvantul: frâna. 9. verifica cuvantul: sta. 10. verifica cuvantul: închide. II. 1. verifica cuvantul: înceta. 2. a conteni, a înceta, a (se) întrerupe, a părăsi. (Au - lucrul în semn de protest.) 3. a(-și) înceta, a(-și) întrerupe, a(-și) sista, a(-și) suspenda. (Uzina și-a - activitatea.) 4. a conteni, a înceta, a se întrerupe, (Mold. și Bucovina) a stâmpi, (învechit) a pristoi. (S-a - din cântat, din citit, cu vorba.) 5. a se curma, a înceta, a se întrerupe, (figurativ) a se frânge. (Cântecul s-a - brusc.) 6. a (se) curma, a (se) întrerupe, (figurativ) a (se) tăia. (I s-a - respirația, de emoție.) 7. verifica cuvantul: curma. 8. a se întrerupe, (învechit) a se zăticni. (S-a - din mâncat.) III. 1. verifica cuvantul: împiedica. 2. a împiedica, a reține, (învechit și reg.) a popri, (învechit) a apăra. (Nu-l pot - să...) 3. verifica cuvantul: reține. 4. verifica cuvantul: abține. IV. 1. a păstra, a reține, a rezerva. (Ți-am - bilete la spectacol.) 2. verifica cuvantul: reține. 3. a păstra, a rezerva, a ține. (I-a - loc la rând.) v. 1. a interzice. (Te - să te mai duci acolo) 2. verifica cuvantul: prohibi. 3. verifica cuvantul: interzice.


6 * Cuvantul cu diacritice: oprí
Cuvantul fara diacritice: opri

Definitie: opri verb (sil -pri), indicativ prezent 1 singular și 3 plural opresc, imperfect 3 singular oprea; conjunctie: prezent 3 singular și plural oprească


7 * Cuvantul cu diacritice: a oprí -ésc
Cuvantul fara diacritice: opri

Definitie: A OPRI -esc tranzitiv 1) A face să se oprească. 2) A pune deoparte (pentru sine sau pentru altcineva). 3) (despre legi, reguli, dispoziții etc.) A pune sub interdicție; a interzice. [Silabe o-pri] limba slava (veche) oprĕti


8 * Cuvantul cu diacritice: a se oprí mă -ésc
Cuvantul fara diacritice: opri

Definitie: A SE OPRI mă -esc intranzitiv 1) A-și întrerupe mișcarea sau funcționarea. 2) A poposi pentru un anumit timp; a se așeza temporar undeva. 3) A-și înfrâna pornirile; a se reține; a se înfrâna; a se stăpâni; a se controla. [Silabe o-pri] limba slava (veche) oprĕti


9 * Cuvantul cu diacritice: oprí oprésc oprít
Cuvantul fara diacritice: opri

Definitie: opri (opresc, oprit), verb – 1. A reține, a para. – 2. A reține, a conține, a supune, a constrînge. – 3. A interzice. – 4. A invita, a găzdui. – 5. A deduce, a conchide. – 6. A închide, a pune în închisoare. – 7. (Vb. reflexiv) A înceta, a zăbovi, a se întrerupe. Sl. opreti (Miklosich, Slaw. Elem., 34; Cihac, II, 229), conform ceh. opreti „a susține” și opor. – Derivat opreală, substantiv feminin (oprire, popas; încetare, sfîrșit; închisoare); opreliște, substantiv feminin (învechit, oprire, detenție; cuvant invechit, prohibiție); oprea, interjectie (stai, oprește-te); oprelnic, adjectiv (represiv); opritor, adjectiv (învechit, protector, susținător); opritoare, substantiv feminin (piedică, obstacol); opritură, substantiv feminin (interdicție; pădure în care e oprită tăierea copacilor).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "o" si se termina cu litera "i"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.