Varianta definitie 1: Orb2, oarbĂ, orbi, oarbe, adjectiv
1. (Adesea substantivat) Lipsit de simtul vazului, care nu vede (deloc). ♢ Expresie A nimerit orbul Braila sau nimeresc orbii Suceava, se spune pentru a incuraja pe cel care sovaie sa se duca intr-un loc necunoscut de teama ca nu va nimeri.
A se bate ca orbii = a se bate foarte tare.
2. Figurativ Care nu admite alte pareri,
3. Figurativ Care pare sa actioneze fara discernamant; a carui ratiune e intunecata, tulburata de o pasiune, lipsit de clarviziune; prin extensiune de temut, fioros. ♦ Complet, total. ♦ Care denota lipsa de inteligenta, de reflectie, de perspicacitate.
4. Figurativ Lipsit de lumina; intunecos, intunecat.
5. (În sintagmele) Fereastra oarba sau geam orb = adancitura in perete, de forma unei ferestre, facuta cu scop arhitectonic.
Soba oarba = motiv ornamental de forma unei sobe; soba care are gura in a doua camera.
Dusumea oarba = dusumea de scanduri brute asezate distantat, peste care se monteaza parchetul.
Cartus orb = cartus fara proiectil, folosit la exercitii, la parade, la demonstratii etcetera Camera oarba = camera fara ferestre, destinata unor scopuri speciale (in fizica, in medicina etcetera).
Put orb = put de mina care nu are iesire directa la suprafata. – Limba Latina Orbus.
Varianta definitie 2: Orb1 substantiv neutru (În sintagma) Orbul gainilor (sau gainii) = numele popular al unei boli de ochi care se manifesta prin imposibilitatea de a vedea seara dupa apusul soarelui; prin extensiune miopie. ♢ Expresie A avea orbul gainilor = a nu vedea sau a nu observa un obiect aflat foarte aproape. – Din Orbi (derivat regresiv).
Varianta definitie 7: Orb adjectiv m., plural orbi; f. singular oarba, plural oarbe
Varianta definitie 8: Orb substantiv neutru
Varianta definitie 9: Orb1 n. : -ul gainilor boala constand in diminuarea sau pierderea vederii in conditii de iluminare redusa. ♢ A avea -ul gainilor a nu vedea sau a nu observa un obiect aflat foarte aproape. /v. a orbi
Varianta definitie 10: Orb2 oarba (orbi, oarbe) 1) si substantival (despre fiinte) Care nu vede cu amandoi ochii. Cal -. Alfabet pentru orbi. ♢ A se tine (de ceva) ca -ul de gard a urma intru totul modelul imitat. -ului degeaba ii spui ca s-a facut lumina pe cel prost in zadar il povatuiesti. 2) figurat Care este lipsit de lumina; cufundat in intuneric; obscur. ♢ Fereastra oarba adancitura in perete, sub forma de fereastra, facuta in scop decorativ. Camera oarba camera fara ferestre. Cartus - cartus cu exploziv, dar fara glont; cartus fals. 3) fig. (despre persoane si despre manifestarile lor) Care vadeste lipsa de ratiune, de judecata. Supunere oarba.
Încredere oarba. /<lat. orbus
Varianta definitie 11: Orb (oarba), adjectiv –
1. Fara vedere. –
2. (Banat, Trans.) Chior. –
3. (S.m.) Cecitate, orbire.
Limba Latina orbus (Diez, I, 295; Densusianu, Hlr., 193; Puscariu 1223; Candrea-Dens., 1284; REW 6086), conform limba albaneza verb, vegl. vuarb, limba italiana orbo (It. de N orp, calabr. orvu), verifica cuvantul: franceza, cat. orb.
Pentru raspindirea rom., conform Gamillscheg, Differenzierung, 34 si Cah.
S. Puscariu, I, 10; pentru sensul 2 din rom. conform ALR, I,
67. Derivat orbecai (var. orbacai, orbeca), verb (a merge pe dibuite), cu sufix expresiv -cai (dupa Scriban este doar un cuvint expresiv; dupa Puscariu 1224, Candrea-Dens. si Candrea, din limba latina *orbicare); orbecaiala (var. orbacaiala), substantiv feminin (cautare pe dibuite); orbeste, adverb (ca orbii); orbet, substantiv masculin (orb, cersetor orb; Mold., cirtita) cu sufix -ete, sau -et, conform franceza orvet; orbi, verb (a pierde vazul; a fascina); orbie, substantiv feminin (lipsa de vedere); orbis, adverb (ca orbii); orbitor, adjectiv (care ia vazul, fascineaza); orbitura, substantiv feminin (invechit, lipsa de vedere); orbiciune, substantiv feminin (invechit, orbire).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "o" si se termina cu litera "b"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.