DexDefinitie.com

Definitie Ordine - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Ordine, ordini, substantiv feminin
1. Dispozitie, succesiune regulata cu caracter spatial, temporal, logic, moral, estetic; organizare, insiruire, rand, randuire, oranduiala. ♢ Ordine de bataie = dispozitiv de lupta.
Ordine de zi = program care cuprinde totalitatea problemelor care urmeaza sa fie discutate intr-o sedinta, intr-o adunare. ♢ Locutiune adjectiv si adverb La ordinea zilei = de actualitate, care face valva; important.
2. Asezare a unor obiecte potrivit unor cerinte de ordin practic si estetic, randuiala; prin extensiune conformitate cu o cerinta, cu o norma, cu o disciplina, cu o regula. ♢ Locutiune adverb În ordine = asa cum se cuvine; in regula. ♢ Expresie A chema pe cineva la ordine = a soma pe cineva sa respecte anumite norme (de conduita) incalcate; a admonesta.
3. Principiu de cauzalitate sau de finalitate a lumii, lege proprie naturii. ♢ Expresie (Înv.) De ordine = de natura..., de felul..., de domeniul.
4. Organizare, oranduire sociala, politica, economica; regim; spec. stabilitate sociala, respectul institutiilor sociale stabilite. ♢ Ordine publica = ordine politica, economica si sociala dintr-un stat, care se asigura printr-un ansamblu de norme si masuri deosebite de la o oranduire sociala la alta si se traduce prin functionarea normala a aparatului de stat, mentinerea linistii cetatenilor si a respectarii drepturilor acestora. – Din limba latina Ordo, -inis, limba italiana Ordine.
Varianta definitie 2: Ordine antonim: debandada, dezmat, dezordine, haos, neordine
Varianta definitie 3: Ordine substantiv
1. organizare, oranduiala, regula, randuiala, (invechit) tocmeala, tocmire. (O - desavarsita domnea acolo.)
2. verifica cuvantul: randuiala.
3. succesiune. (O - descrescanda a elementelor sirului.)
4. ordine de zi = agenda. (Ce puncte figureaza pe -?)
5. organizare, randuiala, rost. (- lumii nu se schimba cu pamflete.)
6. verifica cuvantul: disciplina.
Varianta definitie 4: Ordine substantiv feminin, g.-d. art. ordinii; plural ordini
Varianta definitie 5: Ordine f. 1) Stare de oranduiala si de sistematizare; organizare armonioasa. 2) Succesiune regulata a lucrurilor. ♢ - de zi program de chestiuni ce trebuie sa fie discutate intr-o sedinta sau adunare. La -ea zilei de actualitate; important. 3) Regula sau norma dupa care se infaptuieste ceva. ♢ A chema (pe cineva) la - a obliga pe cineva sa respecte anumite norme (de comportare), pe care le-a incalcat. 4) Mod de organizare a vietii politice, eco-nomice si sociale a unui stat; regim. ♢ - publica stare care asigura activitatea normala a organelor de stat si a celor publice, respectarea drepturilor cetatenilor si paza proprietatii obstesti. 5) Manifestare a principiului de cauzalitate si finalitate a lumii. [G.-D. Ordinii] /<lat. ordo, -inis, limba italiana ordine
Varianta definitie 6: Ordine substantiv feminin
1. Dispozitie, aranjament al unor lucruri, al unor fapte, facut dupa anumite reguli etcetera; organizare, insiruire. ♢ Ordine de zi = program care cuprinde chestiunile ce urmeaza sa fie discutate intr-o sedinta.
2. Randuiala, regula, disciplina.
3. Oranduire, regim, organizare (sociala, economica etcetera). [Genitiv -nii, varianta ordin substantiv neutru / conform limba latina ordo, limba italiana ordine].
Varianta definitie 7: Ordine substantiv feminin
1. dispozitie, aranjament al unor lucruri, al unor fapte, dupa anumite reguli etcetera; organizatie, insiruire. o - de zi = program care cuprinde chestiunile ce urmeaza sa fie discutate intr-o sedinta.
2. principiu de cauzalitate a lumii, lege proprie naturii. ♢ randuiala, regula, disciplina.
3. oranduire, organizare; regim.
4. (matematica) relatie de - = relatie tranzitiva intre elementele unei multimi. (< limba latina ordo, -inis, limba italiana ordine)

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "o" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.