Varianta definitie 1: OS, oase, substantiv neutru
1. Element de baza al scheletului vertebratelor, caracterizat prin structura lui dura, solida si rezistenta, de culoare alba. ♢ Os mort = umflatura a unui os (de obicei a oaselor de la picioarele de dinapoi ale calului) provenita dintr-o lovitura, dintr-un efort sau transmisa pe cale ereditara. ♢ Expresie A(-i) ajunge (cuiva) cutitul la os = a nu mai putea indura un rau; a-si pierde rabdarea.
A baga (sau a-i intra cuiva) frica (sau spaima etcetera) in oase = a (se) speria, a (se) ingrozi.
A fi numai piele si oase sau a-i numara oasele = a fi foarte slab.
A(-i) trece (cuiva) os prin os = a fi extrem de obosit.
Pana la (sau in) oase sau pana la (sau in) maduva oaselor = in tot corpul; foarte mult, adanc.
A-i rupe (sau a-i muia cuiva) oasele = a bate foarte tare pe cineva.
A-i ramane (sau a-i putrezi) oasele (pe undeva) = a muri departe de casa, prin locuri straine.
A capata (sau a avea, a dobandi etcetera) un os de ros = a obtine (sau a avea) un avantaj, un profit. ♦ Os (1) sau material cornos prelucrat, intrebuintat la fabricarea unor obiecte, in industrie, in arte decorative etcetera
2. Figurativ (La plural) Trup; fiinta, faptura.
3. Figurativ Neam, familie, vita. ♢ Expresie (A fi) din os sfant (sau din oase sfinte, din os de domn sau domnesc) = (a fi) din neam domnesc, din familie domnitoare.
4. Compus: osul-iepurelui = planta cu miros greu, cu flori trandafirii ingramadite la varful ramurilor spinoase (Ononis spinosa). – Limba Latina Ossum.
Varianta definitie 2: OS substantiv
1. ciolan, (prin Moldova) bodolan, (prin Bucovina) boldan, (prin Maram.) ciont. (I-a dat cainelui un -.)
2. (ANAT.) os coxal verifica cuvantul: os iliac; os de sepie verifica cuvantul: sepion; os hioid = os hioidian; os hioidian verifica cuvantul: os hioid; os iliac = os coxal; os molar verifica cuvantul: zigoma; os sternal verifica cuvantul: stern; os zigomatic verifica cuvantul: zigoma.
3. (BOTANICA) osul-iepurelui = A) (Ononis spinosa) (regional) darmotin, salasitoare, salastioara, asudul-calului, sudoarea-calului; B) (Ononis arvensis) (regional) salasitoare, salastioara; C) (Ononis hircina) (regional) salasitoare; D) (Ononis repens) (popular) sudoarea-calului, (regional) sudoarea capului.
Varianta definitie 3: Os substantiv neutru, plural oase
Varianta definitie 4: OS oase n. (la om si la animalele vertebrate) 1) Țesut organic dur si rezistent, de culoare alba, din interiorul corpului; parte constitutiva a scheletului. ♢ A-si lasa (sau A-i ramane, a-i putrezi) Oasele pe undeva a muri pe meleaguri straine. A baga (sau A-i intra) frica in oase a speria sau a fi speriat foarte tare. A(-i) rupe (sau A(-i) frange, a(-i) muia) cuiva oasele a-l bate foarte tare pe cineva. A(-i) ajunge cuiva cutitul la - a nu mai putea rabda o stare de lucruri. Pana la (sau In) oase sau Pana la (sau In) maduva oaselor cu desavarsire; complet.
În carne si oase in persoana. A capata (sau A dobandi, a avea etcetera) Un - de ros a capata o favoare insemnata. A avea oase in burta a se apleca anevoie. - mort afectiune a oaselor de la picioarele calului, cauzata, de regula, de o lovitura. -ul-iepurelui planta erbacee cu tulpina erecta, foarte ramificata, spinoasa, cu frunze eliptice, zimtate si cu flori mici, trandafirii, dispuse in varful ramurilor. 2) Ma-terie prima obtinuta din acest tesut organic. Nasturi de -. 3) figurat Neam din care se trage cineva; sange. ♢ (A fi) din - sfant (sau Din oase sfinte, din - domnesc (sau De domn) (a fi) de vita nobila. /<lat. ossum
Varianta definitie 5: -OS, -oASĂ suf.
1. formeaza numeroase adjective de la o baza nominala sau verbala.
2. „oxiacid mai putin oxigenat”, „sare metalica (pentru valenta foarte mica)”. (< franceza -eux, -euse, limba engleza -ose, conform lat. osum)
Varianta definitie 6: Os (oase), substantiv neutru –
1. Ciolan. –
2. (Oltenia, Banat) Simbure, saminta. –
3. Neam, vita, familie. –
4. (Pl.) Oseminte, schelet, resturi de mort. – Mr., istr. os, megl. uos.
Limba Latina ossum (Puscariu 1226; Candrea-Dens., 1290; REW 6114), conform vegl. vuas, limba italiana, port. osso, prov., franceza, cat. os, sp. hueso. – Derivat osama, substantiv feminin (Banat, oseminte), din limba latina ossamen (Candrea); osi, verb (rar, a osifica, a petrifica, a durifica); osiac, substantiv masculin (Oltenia, ramura uscata), pe care Tiktin il leaga poate gresit, de osie; osos, adjectiv (ciolanos), poate formatie neol. (dupa Puscariu 1229, direct din limba latina ossuosus).
Derivat neol. osatura, substantiv feminin (schelet, armatura), din franceza ossature; osifica, verb, din franceza ossifier; oseminte, substantiv neutru plural, din franceza ossements (der. din limba latina ossamenta, conform Puscariu 1227; Pascu, Beiträge, 22 si Scriban nu pare posibila).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 2 litere. Cuvantul incepe cu litera "o" si se termina cu litera "s"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.