Varianta definitie 1: Pahar, pahare, substantiv neutru
1. Vas de sticla, de metal, de material plastic etcetera, de diferite forme sau marimi, din care se bea apa sau alte lichide; prin extensiune continutul unui asemenea vas; vasul impreuna cu continutul. ♢ Pahar dulce (sau de dar) = pahar de vin sau de tuica (indulcit cu miere), care se ofera oaspetilor la nunta si pentru care acestia daruiesc mirilor bani. ♢ Locutiune adjectiv Bun de pahar = care obisnuieste sa bea bauturi alcoolice; care rezista la bautura. ♢ Locutiune adverb La un pahar de (sau cu) vin = in timp ce bea (impreuna cu altii), la bautura prin extensiune la chef, la petrecere. ♢ Expresie A fi sau a tine etcetera (ceva) (ca un) pahar = a fi sau a tine foarte curat.
2. Figurativ Necaz, suferinta, durere, chin. ♢ Expresie A i se umple (cuiva) paharul sau a(-i) fi plin paharul = a indura prea multe suferinte morale, a nu mai putea suporta durerea, suferinta etcetera
3. (Popular) Ventuza (pentru bolnavi). [Varianta: (invechit si reg.) Pahar substantiv neutru] – Din limba maghiara Pohar, scr. Pehar.
Varianta definitie 5: Pahar -e n. 1) Vas mic (de sticla, de ceramica, de material plastic etcetera), de obicei de forma cilindrica, care serveste pentru baut. 2) Continutul unui asemenea vas. ♢ Cantec de - cantec care se canta la masa in timpul unei petreceri. A ridica -ul a bea; a cinsti.
A inchina -ul a rosti un toast. /<ung. pohar, sb. pehar
Varianta definitie 6: Pahar (pahare), substantiv neutru – Vas de baut, cupa.
Sl. (sb., cr., slov.) pehar (Miklosich, Slaw.
Elem., 35; Cihac, II, 238), conform limba albaneza pehar, ceh., rut., mag. pohar. – Derivat paharnic, substantiv masculin (cupar, ceasnic; stringator de impozite de la circiumi); mare paharnic, substantiv masculin (boier care avea grija de bautura domnului; boiernas din Mold. care era in acelasi timp pircalab de Cotnari si de Hirlau), din limba slava (veche) pachariniku (Draganu, Dacor., VI, 247; mai putin probabila der. din mag. poharnok, propusa de L. Treml, Hung.
Jb., IX, 282); paharniceasca, substantiv feminin (nevasta de paharnic); paharnicel, substantiv masculin (slujbas la crama domneasca); paharnicie, substantiv feminin (slujba de paharnic; cuvant invechit, impozit, dreptul de circiuma); paharut, substantiv masculin (lacrimioara, Convallaria maialis). – Din rom. provin bulgara pahar (Capidan, Raporturile, 223) si bulgara din Trans. paharo (Miklosich, Bulg., 129).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.