Varianta definitie 1: Pai, paie, substantiv neutru Tip de tulpina simpla, in general fara ramificatii si cu internodurile lipsite de maduva, caracteristic pentru cereale (grau, orz, orez etcetera) si pentru alte plante din familia gramineelor; (la plural) gramada de asemenea tulpini ramase dupa treierat. ♢ Expresie Om de paie = om fara personalitate, de care se serveste cineva pentru a-si atinge un scop personal.
Foc de paie = entuziasm sau pasiune trecatoare.
Arde focu-n paie ude, se zice despre un sentiment, o pornire care mocneste (fara a izbucni).
A intemeia (ceva) pe paie = a cladi, a realiza (ceva) pe temelii subrede. (Familiar) Vaduva, (sau, rar) vaduv de paie = sotie sau sot care a ramas o perioada scurta de timp fara sot sau, respectiv, fara sotie.
A fugi ca taunul cu paiul = a fugi foarte repede.
A stinge focul cu paie sau a pune paie pe(ste) foc = a inrautati si mai mult situatia (dintre doi adversari); a intarata, a atata pe cei care se cearta.
A nu lua un pai de jos = a nu face absolut nimic. ♦ Bucata din aceasta tulpina sau tub subtire din material plastic cu care se sorb unele bauturi. – Limba Latina Palea.
Varianta definitie 2: Pai substantiv neutru, plural paie
Varianta definitie 3: Pai paie n. 1) Tulpina cilindrica subtire, neramificata, goala pe dinauntru, avand noduri pronuntate, specifica plantelor graminee. ♢ A nu lua un - de jos a nu face nimic. A se agata si de un - a incerca intr-o situatie grea chiar si cel mai neinsemnat mijloc de salvare. 2) Multime de astfel de tulpini ramase dupa treierat. ♢ Om de paie. v. OM.
Vaduva (sau vaduv) de paie sotie ramasa temporar fara sot (sau invers). A-si aprinde paie-n cap a-si provoca singur neplaceri. A pune paie pe foc a inrautati o situatie (favorizand o cearta). 3) Tub folosit pentru a sorbi anumite bauturi. /<lat. palea
Varianta definitie 4: Pai substantiv neutru (regional)
1. lana noua, marunta, crescuta pe oi primavara.
2. grasime de pe lana oilor; usuc.
Varianta definitie 5: Pai (paie), substantiv neutru – Tulpina uscata de cereale. – Mr., megl. pal’u.
Limba Latina palea (Diez, I, 301; Puscariu 1248; Candrea-Dens., 1310; REW 6161), conform limba italiana paglia, logud. padza, prov., port. palha, franceza paille, cat. palla, sp. paja.
Cuvintul rom. este un sing. refacut dupa plural paie (Byck-Graur 36).
Conform: si Labhardt, Le latin palea, Romanica Helv., XX, 222-
9. Derivat din limba latina pallium (Giuglea, Cercetari, 19), este o ipoteza inutila pe care Puscariu, Dacor., VII, 476, a reactualizat-o in parte.
Derivat paios, adjectiv (cu paie multe); paia, verb (a dezmiristi; reflexiv, a se face fibros); paiosenie, substantiv feminin (miriste); pais (var. paius), substantiv masculin (miriste; plante graminee, Aira caespitosa, Stipa capillata, Agrostis alba, Festuca ovina); paiste, substantiv feminin (gramada de paie, stog); paisita, substantiv feminin (planta, Nardus stricta); paiut, substantiv neutru (Banat, chibrit); impaia, verb (a umple cu paie pielea jupuita de pe un animal), format dupa franceza empailler; impaia, verb (a creste o lina noua pe oi), probabil datorita culorii brune a linii (Iordan, F, IX, 132; dupa ipoteza improbabila a lui Giuglea, urmat de DAR si Puscariu, Dacor., VII, 476, de la un limba latina *impalliare, din pallium, conform paioara).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.