DexDefinitie.com

Definitie Palmă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: PalmĂ1, palme, substantiv feminin
1. Partea dinauntru a mainii, de la incheietura cu antebratul pana la varful degetelor. ♢ Locutiune adjectiv si adverb Ca in palma = A) cu suprafata neteda, plana; B) (care este) foarte bine; C) (care este) in cele mai mici amanunte. ♢ Locutiune adverb (Rar) Ca din palma = usor, repede. ♢ Expresie (A lucra) cu palma (sau cu palmele) = (a lucra numai) cu bratele, manual.
A tine sau a duce, a purta (pe cineva ca) pe (sau ca in) palma (sau palme) = a ingriji foarte bine pe cineva, a avea grija sa nu duca lipsa de nimic; a rasfata.
A avea (pe cineva) in palma = a avea (pe cineva) la discretie, in puterea sa.
A cadea in palma cuiva = ajunge la discretia cuiva.
A juca (pe cineva) pe palma = a dispune (de cineva) dupa bunul plac.
Cand va creste par in palma = niciodata.
A-l manca (pe cineva) palma (sau palmele) = a avea chef sa bata pe cineva.
Batand (sau cat ai bate) din palme = imediat, foarte repede.
2. Lovitura aplicata cuiva (peste obraz) cu palma1 (1). ♢ Locutiune verb A lua (pe cineva) la (sau in) palme = a palmui.
3. Veche unitate de masura pentru lungime (de aproximativ 25-28 cm), egala cu distanta dintre extremitatea degetului mare si a celui mic bine intinse in laturi. ♢ Palma ingenuncheata (sau domneasca) = veche unitate de masura pentru lungime, mai mare cu aproximativ 3 cm decat palma1 (3).
Un lat de palma = latimea unei palme1, cand degetele sunt lipite intre ele. ♢ Locutiune adjectiv De o palma = de dimensiuni neobisnuite, foarte mic sau foarte mare (in raport cu cat ar trebui sau cat ne-am astepta sa fie). ♢ Expresie O palma de loc = A) o distanta mica; B) o suprafata (mica) de pamant cultivabil.
4. Batator de covoare.
5. Obiect de cauciuc in forma de inotatoare, fixat de picior, folosit la inotul subacvatic. – Limba Latina Palma.
Varianta definitie 2: PalmĂ2, palme, substantiv feminin (Înv.) Ramura de palmier (considerata ca semn al biruintei). ♦ Motiv ornamental (in forma de ramura de palmier). ♢ Palmele academice = distinctie in forma de frunza de palmier stilizata, acordata de Academia Franceza oamenilor de stiinta si artistilor. – Din franceza Palme.
Varianta definitie 3: PalmĂ substantiv verifica cuvantul: limba, mistrie.
Varianta definitie 4: PalmĂ substantiv
1. (ANAT.) mana, (argotic) stachie. (Ține in - o moneda de 100 de lei.)
2. (popular si familiar) scatoalca, (regional) plesnet, tapangea, (Bucovina si Transilvania) cleapsa, (Munt.) leapsa, (prin Mold. si Bucovina) stearsa, (prin Moldova) starghie, (prin vestul Transilvania) taiverita, (invechit si familiar) calcavura. (I-a tras o - zdravana.)
3. (BOTANICA) palma-Maicii-Domnului (Orchis maculata) = (regional) bujor, iarba-sar-pelui, limba-cucului, mana-Maicii-Domnului; palma-pamantului (Gymnadenia conopea) = (regional) ura, limba-cucului, mana-Maicii-Domnului.
Varianta definitie 5: Palma (a mainii, ramura de palmier) substantiv feminin, g.-d. art. palmei; plural palme
Varianta definitie 6: PalmĂ1 -e f. 1) (la om si la maimute) Partea interioara a mainii, cuprinsa intre incheietura cu antebratul si varful degetelor. ♢ Lat de - unitate de masura populara egala cu latimea unei palme cu degetele lipite. Podul -ei partea interioara a mainii cuprinsa intre incheietura cu antebratul si degete. Dosul -ei v. Dos. a bate din -e a aplauda. Cat ai bate din -e foarte repede. A tine (sau A duce, a purta) pe cineva ca pe (sau Ca in) - (sau -e) a manifesta o grija deosebita fata de cineva. A-l manca pe cineva -a (sau -ele) a avea chef de a bate pe cineva. A bate -a a incheia un targ; a cadea de acord. Cand va creste par in - nicicand. Cat par in - nimic; nimeni. Ca-n - a) fara asperitati; drept; plan; b) foarte amanuntit; detaliat. 2) Lovitura data de cineva cu aceasta parte a mainii. ♢ A lua pe cineva la -e a palmui pe cineva. A trage (sau a da, a sterge) cuiva o - a lovi pe cineva cu palma (mai ales peste obraz). A manca o - a primi o lovitura de palma (mai ales peste fata). 3) (in trecut) Unitate de masura a lungimii egala cu distanta dintre varful degetului mare si al celui mic departate la maximum unul de altul (aproximativ 25-28 centimetri). ♢ De o - de marime foarte mica sau foarte mare (in functie de dimensiunile obiectului comparat cu palma). O - de pamant (sau de loc) o suprafata de pamant (sau o distanta) foarte mica. 4) Obiect cu care se bat covoarele; batator. [G.-D. Palmei] /<lat. palma
Varianta definitie 7: PalmĂ2 -e f. cuvant invechit 1) Simbol al unei victorii, constand dintr-o ramura de palmier. 2) (in arta decorativa) Ornament avand forma stilizata a unei frunze de palmier; palmeta. [G.-D. Palmei] /<fr. palme
Varianta definitie 8: PalmĂ substantiv feminin (Liv.) Ramura de palmier (socotita ca semn al biruintei). ♦ Motiv ornamental. ♦ Palmele academice = distinctie acordata de Academia Franceza oamenilor de stiinta si artistilor. [Conform: franceza palme, limba latina palma].
Varianta definitie 9: PalmĂ substantiv feminin
1. ramura de palmier, simbol al victoriei.
2. motiv ornamental in forma de palma (1). o ĕle academice = distinctie acordata de Academia Franceza oamenilor de stiinta si artistilor.
3. inotatoare de cauciuc care se fixeaza de picior, pentru inotul subacvatic. (< franceza palme, limba latina palma)
Varianta definitie 10: Palma (palme), substantiv feminin –
1. Partea interioara a miinii de la incheietura cu antebratul pina la virful degetelor. –
2. Lovitura data cu palma. –
3. Masura cuvant invechit de lungime, valorind 0,2458 in Muntenia si 0,27875 in Mold. sau 1/8 dintr-un stinjen. – Mr., megl. palma, istr. pǫme.
Limba Latina palma (Puscariu 1249; Candrea-Dens., 1312; REW 6171), conform limba albaneza pëlamë, limba italiana, cat., sp., port. palama, prov. pauma, franceza paume.
Este dubletul lui palma, substantiv feminin (ram de palmier), din franceza palme, cuvant invechit si in forma palm. – Derivat palmac, substantiv neutru (Mold., 1/8 dintr-o palma), probabil din limba neogreaca: παλμάϰι, limba italiana palmo (Hesseling 37) sau din limba turca: parmak „deget” (Tiktin), conform cuman. barmac „deget” (conform Puscariu, Dim., 118), incrucisat cu palma; palmas, substantiv masculin (muncitor care dispune doar de bratele sale, ziler); palmui, verb (a da palme); palmuiala, substantiv feminin (lovitura cu palma). – Derivat neol. (din franceza) palmat, adjectiv ; palmier, substantiv masculin; palmiped, substantiv masculin – Din rom. provine limba tiganeasca: palma (Wlislocki 107).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "m"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.