Varianta definitie 1: PanglicĂ, panglici, substantiv feminin
1. Fasie ingusta de bumbac, de matase, de catifea etcetera, folosita mai ales ca podoaba (la imbracamintea feminina). ♦ Fasie ingusta de bumbac sau de matase imbibata cu tus, folosita la masina de scris.
2. Banda de panza, de musama sau de metal divizata in centimetri, care serveste la masurarea distantelor.
3. Obiect flexibil de metal sau de alt material, avand grosime si latime mica in raport cu lungimea; banda.
4. (Zool.; popular) Tenie. [Varianta: (regional) Pandlica, pamblica substantiv feminin] – Din limba maghiara Pantlika.
Varianta definitie 2: PanglicĂ substantiv L. (regional) prima, (Mold. si Bucovina) cordea, (Ban.) sarma. (- de matase.)
2. (TEHN.) banda. (- la masina de scris.)
3. verifica cuvantul: tenie.
Varianta definitie 4: PanglicĂ -ci f. 1) Fasie ingusta de material textil, folosita de femei ca podoaba (la imbracaminte, in par etcetera); cordea. - de matase. ♢ A scoate -ca a) a face scamatorii; b) a amagi. 2) si figurativ Orice obiect avand forma de fasie ingusta. - pentru masina de scris. - de metal. 3) popular Vierme cu corpul plat si foarte lung, care paraziteaza in intestinul subtire al animalelor carnivore si al omului; cordea; tenie. [G.-D. Panglicii] /<ung. pantlika
Varianta definitie 5: Panglica (panglici), substantiv feminin –
1. Cordea, banta, fasa. –
2. Decoratie. –
3. Tenie. – Varianta (Trans.) pantlica, (Munt.) pamblica, (Banat) plantica. – Mr. panglica.
Germ.
Bandel, prin intermediul mag. pantlika (Miklosich, Fremdw., 116; Galdi, Dict., 149; Bernard 35), conform limba neogreaca: παντλῆϰα, limba sarba:, rut. pantlijka, ceh. pantlička. – Derivat panglicar, substantiv masculin (fabricant sau vinzator de panglici; scamator, prestidigitator, iluzionist); panglicarie, substantiv feminin (fabrica sau pravalie de panglici; scamatorie, sarlatanie).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 9 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.