Varianta definitie 1: Para1- Element de compunere care inseamna: A) „foarte”, „tare”, „puternic” si serveste la formarea unor adjective si a unor substantive; B) (depr.) „mult”, „prea numeros” si serveste la formarea unor substantive folosite la plural. – Din limba neogreaca: Para, franceza Para-.
Varianta definitie 2: Para2- Element de compunere care inseamna „apara”, „contra” si serveste la formarea unor substantive. – Din franceza Para-.
Varianta definitie 3: Para3, parale, substantiv feminin
1. Moneda divizionara egala cu a suta parte dintr-un leu vechi; mica moneda turceasca de argint care a circulat si in tarile romanesti; (astazi) ban de valoare mica. ♢ Expresie A nu avea (nici o) para (chioara) = a nu avea (nici) un ban.
Pana intr-o para sau pana la (o) para = pana la ultimul ban; exact (din punct de vedere banesc).
Nu face nici o para (chioara sau nici doua parale) sau nu face parale = nu are (nici o) valoare, nu e bun (de nimic).
A face (pe cineva) de doua parale = a certa (aspru) (pe cineva).
A lua (pe cineva) la trei parale = a-i cere cuiva socoteala pentru ceea ce a facut. ♦ P. gener.
Moneda (metalica).
2. (Familiar; la plural) Bani; prin extensiune avere. ♢ Expresie Parale bune = bani multi (Familiar) A face parale = a fi valoros, de pret.
A sti cate parale face cineva = a fi bine lamurit in privinta caracterului, a meritelor sau a capacitatii cuiva. – Din limba turca: Para.
Varianta definitie 4: Para4, parez, verb I. Tranzitiv A evita printr-o contralovitura o lovitura a adversarului la duel, la scrima etcetera ♦ P. gener.
A reusi sa evite, sa faca fata. – Din franceza Parer.
Varianta definitie 5: Para verb verifica cuvantul: eschiva.
Varianta definitie 6: Para substantiv verifica cuvantul: ban.
Varianta definitie 7: Para substantiv verifica cuvantul: ban, moneda, piesa.
Varianta definitie 9: Para verb, indicativ prezent 1 singular parez, 3 singular si plural pareaza
Varianta definitie 10: Para -le f. 1) cuvant invechit Moneda marunta egala cu a suta parte dintr-un leu. 2) inv.
Moneda turceasca de argint care a circulat si in Țara Moldovei. 3) Moneda divizionara iugoslava egala cu a suta parte dintr-un dinar. 4) Ban de valoare neinsemnata. ♢ Nu face nici o - (chioara) sau Nu face nici doua -le (sau nici doi bani) nu are nici o valoare; nu costa nimic. A nu avea nici o - (sau Letcaie) Chioara a nu avea nici un ban. A face pe cineva de doua -le a batjocori tare pe cineva; a face de nimic. 5) la plural Bani in numar nedeterminat. ♢ Pana intr-o - pana la ultimul ban. A lua pe cineva la trei -le a-i cere cuiva socoteala; a lua din scurt pe cineva. Face -le e de pret; nu e lipsit de valoare. [Art. Paraua; G.-D. Paralei] /<turc. para
Varianta definitie 11: A para -ez tranzitiv (lovituri ale adversarului la duel, la scrima etcetera) A evita printr-o contralovitura. /<fr. parer
Varianta definitie 12: Para- Element prim de compunere savanta cu semnificatia „in afara, pe langa”, „contra”. {< franceza, limba italiana para-, conform limba greaca (veche) para – langa, vecin].
Varianta definitie 13: Para verb I. tr.
A evita printr-o contralovitura o lovitura a adversarului. ♦ (P. ext.) A face fata, a evita. [< franceza parer].
Varianta definitie 14: Para1- element
1. „in afara, pe langa”, „contra”.
2. (chimie) „derivat aromatic disubstituit”.
3. „a apara, a proteja”. (< franceza para-, conform din limba greaca para, langa)
Varianta definitie 15: Para2 verb tr. a evita o lovitura a adversarului; ♢ (p.ext.) a face fata, a evita. (< franceza parer)
Varianta definitie 16: Para (parale), substantiv feminin –
1. Veche moneda divizionara turca, cu valoare de 2 aspri, 3 bani sau 1/40 dintr-un piastru. –
2. Moneda divizionara rom., valorind 1/40 dintr-un leu vechi. –
3. Centima. –
4. (Pl.) Bani. – Mr., megl. para.
Limba Turca: para (Roesler 601; Șeineanu, II, 283; Loebel 74; Lokotsch 1626), din per. parä, conform limba neogreaca: παρᾶ, limba albaneza, bulgara, limba sarba: para. – Derivat paraleste, adverb (in numerar); paralet, substantiv neutru (banet); paraleala, substantiv feminin (extorcare, paguba); parali, verb (a jecmani); paralic, substantiv neutru (banet; maruntis); paraluta, substantiv feminin (centima, ban; banus, Bellis perennis).
Varianta definitie 17: Para- pref. – Subliniaza ideea de repetitie obositoare: legi, paralegi (Jipescu); lesinuri, paralesinuri (Stancescu).
Ngr. πάρα „mai mult”.
Nu se foloseste decit in repetarea cuvintului simplu, ca in cazurile citate.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.