Varianta definitie 1: Parte, parti, substantiv feminin I.
1. Ceea ce se desprinde dintr-un tot, dintr-un ansamblu, dintr-un grup etcetera, in raport cu intregul; fragment, bucata, portiune. ♢ În parte = A) loc. adverb in oarecare masura, partial; B) loc. adjectiv si adverb separat, deosebit, unul cate unul, pe rand; C) loc. adverb facand abstractie de ceilalti, aparte. ♢ Expresie În (cea mai) mare parte = in majoritate; in buna masura.
Cea mai mare parte (din... sau dintre) = majoritatea.
Parte parte... = (despre oameni) unii... altii...; (despre lucruri) atat... cat si...; (in corelatie cu sine insusi) unii oameni..., alti oameni...; unele lucruri..., alte lucruri
2. Element constitutiv, precis delimitat, din structura unui tot, a unui ansamblu; element indisolubil legat de componenta sau de esenta unui lucru; prin extensiune sector, compartiment. ♢ Parte de vorbire (sau de cuvant) = categorie de cuvinte grupate dupa sensul lor lexical fundamental si dupa caracteristicile morfologice si sintactice.
Parte de propozitie = cuvant sau grup de cuvinte din alcatuirea unei propozitii, care poate fi identificat ca unitate sintactica aparte dupa functia specifica indeplinita in cadrul propozitiei. ♢ Expresie A face parte din... (sau dintre...) = a fi unul dintre elementele componente ale unui tot; a fi membru al unei grupari.
A lua parte la... = a participa; a contribui la... ♦ Diviziune (cu caracteristici bine precizate) a unei opere literare, muzicale etcetera ♦ Ceea ce revine de executat fiecarui interpret sau fiecarui instrument dintr-o partitura muzicala scrisa pentru ansambluri. ♦ Prin specializare: Portiune a corpului unui om sau al unui animal care formeaza o unitate in cadrul intregului.
3. Ceea ce revine cuiva printr-o impartire, printr-o invoiala, dintr-o mostenire etcetera ♢ Expresie Partea leului = partea cea mai mare dintr-un bun, dintr-un castig (realizat in comun), pe care si-o rezerva cineva pentru sine. (Familiar) A face (cuiva) parte de ceva = a da (cuiva) ceva, a face (cuiva) rost de ceva; a-l avea in vedere cu...
A-si face parte (din...) = a-si insusi ceva (in mod abuziv).
A fi la parte cu cineva = a fi asociat cu cineva la o afacere, a beneficia impreuna cu altul de pe urma unui castig. ♦ (Popular) Ceea ce e harazit sau sortit (in bine sau in rau) cuiva; soarta, destin. ♢ Expresie A (nu) avea parte de cineva (sau de ceva) = a (nu) se bucura de ajutorul, de prietenia sau de existenta cuiva sau a ceva; a (nu) avea fericirea sa convietuiasca cu cineva drag. (Familiar, ca formula de juramant) Sa n-am parte de tine daca stiu. ♦ Noroc, sansa. ♦ (Concr.; popular) Persoana considerata ca fiind predestinata sa devina sotul sau sotia cuiva ori in legatura cu care se face un proiect de casatorie.
4. Contributie in bani sau in munca la o intreprindere, la o afacere etcetera, dand dreptul la o cota corespunzatoare din beneficiu; (concretizat) cota respectiva care revine fiecarui participant. ♢ Locutiune adjectiv si adverb În parte = A) (care se face) in mod proportional; B) (in sistemul de arendare a pamanturilor) (care se face) in dijma, cu plata unei dijme.
La parte = (care este angajat) cu plata intr-o anumita cota din beneficiul realizat. ♢ Expresie Parte si parte = in parti, in cote egale. II.
1. Regiune (geografica), tinut; loc; tara. ♢ Locutiune adjectiv Din (sau de prin) partea (sau partile) locului = care este din (sau in) regiunea despre care se vorbeste; bastinas, originar (din...).
Locutiune adverb În (sau din, prin) toate partile = (de) pretutindeni; (de) peste tot.
În nici o parte = nicaieri.
În ce parte? = unde? Din ce parte de loc? = de unde? În (sau prin) partea locului = in (sau prin) regiunea despre care se vorbeste; pe acolo.
În alta parte = aiurea.
2. Margine, latura, extremitate a unui lucru, a corpului unei fiinte etcetera; fiecare dintre cele doua laturi sau dintre fetele ori muchiile unui obiect. ♢ Locutiune adverb (Pe) de o parte... (pe) de alta parte... (sau pe de alta...) = intr-un loc..., intr-alt loc...; intr-o privinta..., in alta privinta..., dintr-un punct de vedere..., din alt punct de vedere...
Într-o parte = stramb, oblic, piezis.
La o parte: A) intr-o latura, la oarecare distanta, mai la margine; B) izolat, separat. ♢ Expresie A se da la o (sau intr-o) parte = a se da in laturi, a face loc sa treaca cineva; prin extensiune a se eschiva, a se feri (sa actioneze, sa ia pozitie).
La o parte! = fereste-te! fa loc! A da la o parte = A) a deplasa lateral; B) a indeparta, a elimina.
A pune la o parte = a economisi, a strange.
A lasa la o parte = a renunta la..., a inceta sa... (Familiar) A fi (cam) intr-o parte = a fi zapacit, ticnit, nebun.
3. Directie, sens (in spatiu);
4. Figurativ Punct de vedere intr-o problema data; privinta.
Din partea mea fa ce vrei. Iii. Categorie sociala, profesionala etcetera; tabara, grup, colectivitate; persoanele care alcatuiesc o asemenea categorie, tabara etcetera ♢ Locutiune adjectiv Din (sau dinspre) partea mamei (sau a tatalui) = care face parte din familia mamei (sau a tatalui). ♢ Expresie A fi (sau a se declara) de partea cuiva = a fi alaturi de cineva, a se ralia la punctul de vedere al cuiva.
A avea de partea sa = a avea in favoarea, in sprijinul sau.
A lua (sau a tine) parte (sau partea) cuiva = a apara, a sustine; a favoriza. (Popular) A se arunca (sau a se da) in partea cuiva = a semana cu cineva (din familie).
Din partea cuiva = in numele, ca reprezentant (al cuiva); trimis de cineva. ♦ (Pop.; in sintagmele) Parte(a) barbateasca = (fiinta de) sex masculin; totalitatea barbatilor.
Parte(a) femeiasca = (fiinta de) sex feminin; totalitatea femeilor.
2. Fiecare dintre persoanele, dintre grupurile de persoane etcetera interesate intr-o actiune, intr-o afacere sau intr-un proces; fiecare dintre statele implicate intr-un conflict, angajate in tratative etcetera ♢ Parte contractanta = fiecare dintre persoanele sau dintre grupurile, statele etcetera intre care a fost incheiat un contract, un acord. – Limba Latina Pars, -Tis.
Varianta definitie 5: Parte substantiv feminin, g.-d. art. partii; plural parti
Varianta definitie 6: Parte parti f. 1) Element din care se compune sau in care se imparte un tot. O - din recolta a fost stransa.
O - din deputati n-au sustinut proiectul. ♢ Cea mai mare - marea majoritate; in mare masura. În - a) intr-o oarecare masura; partial; b) separat; pe rand; c) aparte. - de vorbire clasa de cuvinte grupate conform anumitor caracteristici morfologice. - de propozitie element constructiv al unei propozitii care indeplineste o anumita functie sintactica. 2) Cantitate care ii revine cuiva la o imparteala. ♢ -ea leului cantitate preponderenta pe care si-o ia cineva dintr-un castig obtinut in comun. A avea - de ceva a dispune, a se bucura de ceva. A face - dreapta a imparti egal. 3) Contributie la o activitate comuna. ♢ A lua - a participa. 4) Portiune dintr-un spatiu; loc. Din care - vine? ♢ Cele patru parti ale lumii cele patru puncte cardinale. Din -ea (sau partile) locului din tinutul (localitatea) despre care se vorbeste; localnic. În toate partile peste tot; pretutindeni. 5) Extremitate laterala a unui obiect; margine; latura. ♢ A se da la o (sau intr-o, de-o) - a) a se feri; a se da in laturi; b) a se eschiva; a se sustrage. A lasa la o - a inceta de a mai indeplini; a abandona. A pune la (sau de o) - a economisi; a lasa in rezerva. A da (sau a face) intr-o - a ocoli. Din -ea cuiva (sau A ceva) in ceea ce priveste pe cineva sau ceva; din punctul de vedere al cuiva.
Pe de o - privind sub un aspect. Pe de alta - privind sub alt aspect. 6) Persoana (organizatie sau stat) antrenata intr-o anumita actiune. 7) Totalitate de persoane care alcatuiesc aceeasi categorie sociala sau profesionala. ♢ - barbateasca fiinta de sex barbatesc. - femeiasca fiinta de sex feminin. Din -ea mamei (a tatalui etcetera) din neamul mamei (al tatalui etcetera). Din -ea (cuiva) in numele cuiva; ca reprezentant al cuiva. A fi de -ea cuiva a sustine pe cineva.
A-i lua (sau a-i tine) cuiva - a-i lua cuiva apararea. 8) Portiune dintr-o lucrare; compartiment. -ea finala. -ea practica. [G.-D. partii] /<lat. pars, -tis
Varianta definitie 7: Parte (pắrti), substantiv feminin –
1. Bucata, portiune. –
2. Diviziune, sectiune. –
3. Ratie. –
4. Locutiune –
5. Grup, clica; aparare. –
6. Contractant, interesat. –
7. Interventie, hirtie. –
8. Directie, latura. –
9. Raport, relatie. –
10. Gen, sex. –
11. Clasa, casta, categorie. –
12. Soarta, destin. –
13. (Adv.) Partial. -mr. parte, megl. parti, istr. pǫratŭ.
Limba Latina partem (Puscariu 1274; Candrea-Dens., 1339; REW 6254), conform limba italiana, sp., port. parte, franceza part.
Dupa Meyer-Lübke, Rom.
Gr., III, 221, sensul adverbial ar reproduce limba latina partim.
Weigand, Jb., XVI, 79, explica sensul 12 prin influenta bulgara čestu, care de asemenea, are doua sensuri, dar Densusianu, GS, I, 312 a demonstrat ca evolutia semantica este spontana.
Derivat partas, substantiv masculin (participant; partizan, adept; coposesor, coproprietar); partasie, substantiv feminin (partialitate, partinire; participare; coproprietate); partasire, substantiv feminin (invechit, participiu); particea (var. particica), substantiv feminin (diminutiv al lui parte), pe care Puscariu 1275 si REW 6257 il deriva din limba latina particĕlla, fara indoiala in mod echivoc; parti, verb (invechit, a favoriza); partnic, adjectiv (partizan, partinitor), cu sufix -nic; partini, verb (invechit, a participa; a fi de partea cuiva, a favoriza, a avantaja), din cuvintul anterior sau, dupa Densusianu, Rom., XXXIII, 283 si Tiktin dintr-un *partean disparut; dupa Koerting 6881, din limba latina partem tenēre); partinitor, adjectiv (partial, care se poarta cu partialitate); nepartinitor, adjectiv (impartial); imparti, verb (a distribui; a divide, a rupe; a separa; a face o diviziune), pe care Candrea-Dens., 1343 il trimit la limba latina impartῑre; impartire, substantiv feminin (diviziune); imparteala, substantiv feminin (diviziune, distribuire); impartitor, substantiv masculin (postas; substantiv neutru, divizor); deimpartit, substantiv neutru (primul termen al unei impartiri); copartas, substantiv masculin (coproprietar, actionar); impartasi, verb (a comunica, a da de stire; reflexiv, a lua parte, a participa; a lua cuminecatura), din partas, ca imparti din parte (pentru ultimul sens, Șeineanu, Semasiol., 49, propune un paralelism cu limba slava (veche) pričęstiti sę, din čęsti „destin”; mai curind s-ar parea ca trebuie sa se porneasca de la sensul de „a comunica”, la fel ca in celelalte limbi romanice); desparti, verb (a separa, a divorta; cuvant invechit, a deosebi), pe care Candrea-Dens., 1344 il trimit la limba latina *dispartῑre; desparteala (var. despartenie), substantiv feminin (separare); despartamint (var. despartimint), substantiv neutru (departament), format dupa franceza departement; despartire, substantiv feminin (separare; cuvant invechit, sector, cartier; comisariat); despartitor, adjectiv (care separa); despartitura, substantiv feminin (separator; departament; diviziune, sectiune); nedespartit, adjectiv (inseparabil).
Derivat neol. partaj, substantiv neutru, din franceza partage; partener, s.m, din franceza partenaire; participa, verb, din franceza participer; participant, adjectiv , din franceza paticipant; participiu, substantiv neutru, din franceza participe; participial, adjectiv , din franceza participial; particular, adjectiv , din franceza particulier; particularism, substantiv neutru; particularitate, substantiv feminin; particulariza, verb; partida (var. partid), substantiv feminin si n. (intrecere sportiva; cont; cantitate de marfuri; diversiune in comun; persoana susceptibila de a contracta o casatorie; cuvant invechit, partid, factiune), din limba italiana de N. (ven.) partida, prin intermediul limba neogreaca: παρτιδα, secolul XVII, (Galdi 222); partid, substantiv neutru (factiune), din franceza parti, limba neogreaca: παρτίδον; partitiv, adjectiv ; partitura, substantiv feminin, din franceza partitura; partizan, substantiv masculin, din franceza partisan; partial, adjectiv , din franceza partiel; partialitate, substantiv feminin; impartial, adjectiv ; impartialitate, substantiv feminin. – Din rom. provine rut. parti „ursita” (Candrea, Elemente, 404).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.