Definitie Particular -ă - Ce inseamna si explicatie
Varianta definitie 1: Particular, -Ă, particulari, -e, adjectiv , substantiv masculin I. Adjectiv
1. Care este propriu unei singure fiinte, unui singur lucru sau unei singure categorii de fiinte sau de lucruri; specific, caracteristic, particularist1. ♢ Loc adverb În particular = in mod deosebit, in special, mai ales.
2. Care se refera la indivizi izolati, care are un caracter izolat; individual. ♢ Locutiune adverb În particular = de catre fiecare individ in parte. ♦ (Substantivat, n.) Categorie filozofica reprezentand o treapta mai inalta de generalitate a singularului in raport cu el insusi.
3. Care are caracter personal, neoficial, care nu e destinat publicului sau publicitatii; privat, intim, confidential.
Locutiune adverb În particular = intr-un grup restrans; confidential. ♦ (Despre bunuri materiale) Care este proprietate individuala. ♦ (Despre scoli) Care nu apartine statului. ♢ Lectie (sau ora) particulara = lectie pe care un profesor o preda unui elev in afara scolii.
Profesor particular = profesor care preda unui elev lectii in afara scolii.
Elev particular (si substantivat, m.) = elev care se pregateste fara a frecventa cursurile unei scoli, prezentandu-se numai la anumite date pentru a sustine examene.
Examen particular = examen la care se prezinta elevii particulari. ♢ Locutiune adverb În particular = fara a urma cursurile unei scoli (dar pregatindu-se singur pentru a sustine examenele cerute).
4. Care este considerat strain de o activitate sau de un loc de munca.
Intrarea persoanelor particulare este interzisa. II. Substantiv masculin Persoana care nu detine o functie oficiala; persoana considerata ca individ in raport cu statul sau cu o institutie a statului; persoana care nu face parte dintr-un grup social constituit, considerata in raport cu acesta. – Din limba latina Particularis, limba germana Partikular, Partikular.
Varianta definitie 2: Particular antonim: general, universal
Varianta definitie 6: Particular1 n.
Categorie filozofica intermediara care constituie o veriga de legatura intre singular si general. /<lat. particularis, limba germana Partikular
Varianta definitie 7: Particular2 -a (-i, -e) m. si f.
Persoana nelegata de activitatea in comun a societatii sau a statului. /<lat. particularis, limba germana Partikular
Varianta definitie 8: Particular3 -a (-i, -e) 1) Care are caracter izolat, individual; aparte. Fenomen -. 2) Care apartine unei persoane ca individ izolat; a unei singure persoane; individual; privat; personal. Limuzina -a. ♢ Lectii -e lectii care se dau in afara unei scoli oficiale. În - a) in mod deosebit; in special; b) intr-un grup restrans. 3) Care da posibilitatea de a deosebi un lucru de altul sau o fiinta de alta; distinctiv; specific. Semne -e. /<lat. particularis, limba germana partikular
Varianta definitie 9: Particular, -Ă adjectiv
1. Care apartine numai anumitor persoane sau anumitor lucruri. ♦ În particular = in mod deosebit, in special, mai ales. ♦ Care constituie proprietatea individuala a cuiva. ♦ Care este de formatie sau de esenta individuala.
2. Care are caracter individual; care este caracteristic, specific. ♦ (Log.; despre judecati) În care predicatul se refera numai la o parte din sfera subiectului.
3. Cu caracter neoficial; privat; (despre lectii) predat elevilor in afara orelor oficiale de scoala. substantiv neutru Categorie filozofica, reprezentand o veriga de legatura intre singular si general. [Conform: franceza particulier, limba latina particularis].
Varianta definitie 10: Particular, -Ă I. adjectiv
1. care apartine numai anumitor persoane sau lucruri. o in - = in mod deosebit, in special. ♢ care constituie proprietatea individuala a cuiva.
2. cu caracter individual; caracteristic, specific. ♢ (log.; despre judecati) in care predicatul se refera numai la o parte din sfera subiectului.
3. cu caracter neoficial; privat; (despre lectii) predat elevilor in afara orelor oficiale de scoala.
II. substantiv neutru categorie filozofica, veriga intermediara intre singular si general.
III. substantiv masculin persoana care nu detine o functie oficiala; (prin extensiune) persoana considerata ca individ in raport cu statul. (< franceza particularis, limba germana partikular, /III/ Partikular)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 10 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.