Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Particular -ă
1 * Cuvantul cu diacritice: particulár -ă
Cuvantul fara diacritice: particular
Definitie: PARTICULAR, -Ă, particulari, -e, adjectiv , substantiv masculin I. Adjectiv 1. Care este propriu unei singure ființe, unui singur lucru sau unei singure categorii de ființe sau de lucruri; specific, caracteristic, particularist1. ♢ Loc adverb În particular = în mod deosebit, în special, mai ales. 2. Care se referă la indivizi izolați, care are un caracter izolat; individual. ♢ Locutiune adverb În particular = de către fiecare individ în parte. ♦ (Substantivat, n.) Categorie filozofică reprezentând o treaptă mai înaltă de generalitate a singularului în raport cu el însuși. 3. Care are caracter personal, neoficial, care nu e destinat publicului sau publicității; privat, intim, confidențial. Locutiune adverb În particular = într-un grup restrâns; confidențial. ♦ (Despre bunuri materiale) Care este proprietate individuală. ♦ (Despre școli) Care nu aparține statului. ♢ Lecție (sau oră) particulară = lecție pe care un profesor o predă unui elev în afara școlii. Profesor particular = profesor care predă unui elev lecții în afara școlii. Elev particular (și substantivat, m.) = elev care se pregătește fără a frecventa cursurile unei școli, prezentându-se numai la anumite date pentru a susține examene. Examen particular = examen la care se prezintă elevii particulari. ♢ Locutiune adverb În particular = fără a urma cursurile unei școli (dar pregătindu-se singur pentru a susține examenele cerute). 4. Care este considerat străin de o activitate sau de un loc de muncă. Intrarea persoanelor particulare este interzisă.II. Substantiv masculin Persoană care nu deține o funcție oficială; persoană considerată ca individ în raport cu statul sau cu o instituție a statului; persoană care nu face parte dintr-un grup social constituit, considerată în raport cu acesta. – Din limba latina particularis, limba germana partikular, Partikular.
2 * Cuvantul cu diacritice: particular
Cuvantul fara diacritice: particular
Definitie: Particular antonim: general, universal
3 * Cuvantul cu diacritice: particulár
Cuvantul fara diacritice: particular
4 * Cuvantul cu diacritice: particulár
Cuvantul fara diacritice: particular
Definitie: particular adjectiv m., substantiv masculin, plural particulari; f. singular particulară, plural particulare
5 * Cuvantul cu diacritice: particulár
Cuvantul fara diacritice: particular
Definitie: particular substantiv neutru
6 * Cuvantul cu diacritice: particulár
Cuvantul fara diacritice: particular
Definitie: PARTICULAR1n. Categorie filozofică intermediară care constituie o verigă de legătură între singular și general. limba latina particularis, limba germana Partikular
7 * Cuvantul cu diacritice: particulár -ă -i -e
Cuvantul fara diacritice: particular
Definitie: PARTICULAR2 -ă (-i, -e)m. și f. Persoană nelegată de activitatea în comun a societății sau a statului. limba latina particularis, limba germana Partikular
8 * Cuvantul cu diacritice: particulár -ă -i -e
Cuvantul fara diacritice: particular
Definitie: PARTICULAR3 -ă (-i, -e) 1) Care are caracter izolat, individual; aparte. Fenomen -. 2) Care aparține unei persoane ca individ izolat; a unei singure persoane; individual; privat; personal. Limuzină -ă. ♢ Lecții -e lecții care se dau în afara unei școli oficiale. În - a) în mod deosebit; în special; b) într-un grup restrâns. 3) Care dă posibilitatea de a deosebi un lucru de altul sau o ființă de alta; distinctiv; specific. Semne -e. limba latina particularis, limba germana partikular
9 * Cuvantul cu diacritice: particulár -ă
Cuvantul fara diacritice: particular
Definitie: PARTICULAR, -Ăadjectiv1. Care aparține numai anumitor persoane sau anumitor lucruri. ♦ În particular = în mod deosebit, în special, mai ales. ♦ Care constituie proprietatea individuală a cuiva. ♦ Care este de formație sau de esență individuală. 2. Care are caracter individual; care este caracteristic, specific. ♦ (Log.; despre judecăți) În care predicatul se referă numai la o parte din sfera subiectului. 3. Cu caracter neoficial; privat; (despre lecții) predat elevilor în afara orelor oficiale de școală. substantiv neutru Categorie filozofică, reprezentând o verigă de legătură între singular și general. [Conform: franceza particulier, limba latina particularis].
10 * Cuvantul cu diacritice: particulár -ă
Cuvantul fara diacritice: particular
Definitie: PARTICULAR, -Ă I. adjectiv 1. care aparține numai anumitor persoane sau lucruri. o în - = în mod deosebit, în special. ♢ care constituie proprietatea individuală a cuiva. 2. cu caracter individual; caracteristic, specific. ♢ (log.; despre judecăți) în care predicatul se referă numai la o parte din sfera subiectului. 3. cu caracter neoficial; privat; (despre lecții) predat elevilor în afara orelor oficiale de școală. II. substantiv neutru categorie filozofică, verigă intermediară între singular și general. III. substantiv masculin persoană care nu deține o funcție oficială; (prin extensiune) persoană considerată ca individ în raport cu statul. (< franceza particularis, limba germana partikular, /III/ Partikular)
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 10 litere.
Fiind format din 10 litere, acest cuvant este de dimensiune mare. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.