Varianta definitie 1: PartidĂ, partide, substantiv feminin
1. Desfasurare completa a unui joc distractiv sau sportiv, cu toate fazele lui succesive, in urma carora se stabilesc castigatorii; intrecere sportiva; meci. ♢ Expresie (Familiar) A pierde partida = a nu reusi intr-o actiune sau intr-o intreprindere, a suferi un esec, a nu avea nici o sansa. ♦ Petrecere, distractie in grup, organizata dupa un anumit program.
O partida de vanatoare.
2. Casatorie sau proiect de casatorie (avantajos); prin extensiune persoana vizata pentru un proiect de casatorie.
3. (Înv.) Partid; grupare, tabara. ♢ Expresie A fi de partida cuiva = a fi partizanul unei grupari.
A lua partida cuiva = a trece de partea cuiva, a lua apararea cuiva.
4. (Cont.) Cont. ♢ (Contabilitate in) partida dubla = metoda de evidenta contabila in care inregistrarea operatiilor se face concomitent in debitul unui cont si in creditul altui cont. (Contabilitate in) partida simpla = metoda de evidenta contabila in care inregistrarea se face fie numai in debitul unor conturi, fie numai in creditul altor conturi.
5. Cantitate de marfuri vanduta sau cumparata o data.
6. Parte dintr-o compozitie muzicala executata de unul dintre membrii unui ansamblu, care executa aceasta parte. [Plural si: (4) partizi] – Din limba neogreaca: Partidha, limba italiana Partita, franceza Partie.
Varianta definitie 4: Partida (joc, casatorie, marfa, grup instrumental) substantiv feminin, g.-d. art. partidei; plural partide
Varianta definitie 5: Partida (cont.) substantiv feminin, plural partizi
Varianta definitie 6: PartidĂ -e f. 1) Durata a unui joc sportiv sau distractiv, la sfarsitul careia se stabilesc castigatorii. - de tenis. - de baschet. ♢ A pierde -a a suferi un esec. 2) Divertisment concret cu participarea mai multor persoane. 3) Casatorie contractata in urma unor demersuri prealabile. 4) Persoana care constituie obiectul contractarii unei asemenea casatorii. 5) Fragment al unei partituri destinate unui interpret dintr-un ansamblu sau unui grup de interpreti, care canta la unison. 6) Sistem de evidenta a unor operatii financiare; cont. 7) (in comert) Cantitate dintr-o marfa venita in acelasi timp de la fabrica sau pusa odata in vanzare; lot. [G.-D. Partidei] /<ngr. partidha, limba franceza: partie
Varianta definitie 7: PartidĂ substantiv feminin
1. Desfasurare completa a unui joc. ♦ Îndeletnicire placuta in grup, organizata din timp.
2. Casatorie sau proiect de casatorie; (prin extensiune) persoana vizata pentru un asemenea proiect.
3. Cont.
4. Cantitate de marfuri vandute sau cumparate o data.
5. Notele executate de unul dintre membrii unui ansamblu sau de un grup la unison. [< limba neogreaca: partida, conform limba italiana partita].
Varianta definitie 8: PartidĂ substantiv feminin
1. desfasurare completa a unui joc. ♢ indeletnicire placuta in grup, organizata din timp.
2. (proiect de) casatorie; (prin extensiune) persoana vizata.
3. sistem de contabilitate pe categorii de operatii economice. ♢ cont.
4. cantitate de marfuri vandute sau cumparate o data.
5. (muz.) parte dintr-o compozitie executata de unul dintre membrii unui ansamblu sau de un grup la unison; grup de instrumente din aceeasi familie, apartinand unui ansamblu, care executa aceasta parte. (< limba neogreaca: partida, limba italiana partita)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "d"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.