Varianta definitie 1: Pasiv, -Ă, pasivi, -e, adjectiv , substantiv neutru I. Adjectiv
1. Care nu reactioneaza in nici un fel, care este lipsit de initiativa si de interes pentru ceea ce face, vede etcetera; inactiv. ♦ Vocabular pasiv = parte a vocabularului care nu e folosita in mod frecvent in vorbire.
Aparare pasiva = ansamblul masurilor luate pentru a feri un oras, o cladire etcetera de atacuri aeriene inamice.
Drept electoral pasiv = dreptul de a fi ales in diverse organe legislative.
2. (Gram.; despre diateze, forme verbale, conjugari etcetera) Care arata ca subiectul gramatical sufera actiunea facuta de altcineva. ♦ (Substantivat, n.) Diateza pasiva (I 2) a unui verb.
3. (Despre metale, aliaje) Care prezinta fenomenul de pasivitate (2). II. Substantiv neutru:
1. (Fin.; adesea adjectival) Totalitatea mijloacelor economice ale unei intreprinderi, privite sub aspectul provenientei lor la un moment dat si al destinatiei lor. ♦ Parte a bilantului contabil in care sunt inscrise fondurile unei intreprinderi sau ale unei institutii la un moment dat.
2. (Jur.) Parte din patrimoniul unei persoane fizice sau juridice alcatuita din datorii sau din alte obligatii ce se pot evalua in bani. – Din franceza Passif, limba latina Passivus, limba germana Passiv, Passiv.
Varianta definitie 6: Pasiv1 -e n. ec.
Parte a bilantului contabil care reflecta sursele mijloacelor financiare dupa componenta, destinatia si apartenenta lor. /<fr. passif, limba latina passivus, limba germana Passiv
Varianta definitie 7: Pasiv2 -a (-i, -e) 1) si adverbial (despre persoane sau despre manifestarile lor) Care da dovada de lipsa de interes; lipsit de initiativa personala; inactiv. Participare -a.
Rol -. ♢ Aparare -a (sau civila) sistem de masuri menite sa protejeze populatia si obiectivele economice contra mijloacelor moderne de atac si sa efectueze lucrari urgente de salvare si restabilire. Vocabular - parte a vocabularului unei limbi nefolosita frecvent in vorbire. 3) si substantival (despre verbe si categorii verbale) Care are forma ce indica ca actiunea realizata de cineva sau de ceva o sufera subiectul. 3) (despre metale) Care are proprietatea de a rezista la actiunea mediilor corosive. /<fr. passif, limba latina passivus, limba germana Passiv
Varianta definitie 8: Pasiv substantiv neutru
1. Totalitatea mijloacelor economice ale unei intreprinderi privite sub aspectul provenientei lor la un moment dat. ♦ Parte a bilantului in care sunt inscrise fondurile unei intreprinderi sau ale unei institutii la un moment dat.
2. (Gram.) Diateza pasiva a unui verb. [Plural -ve, -vuri. / < limba latina passivum, franceza passif, limba italiana passivo].
Varianta definitie 9: Pasiv, -Ă adjectiv
1. Care nu actioneaza, care nu are nici o initiativa; inactiv. ♦ Vocabular pasiv = parte a vocabularului care nu este folosita in mod curent.
2. Diateza pasiva = diateza care arata ca subiectul suporta o actiune facuta de altcineva; verb pasiv = verb la diateza pasiva.
3. (Despre metale, aliaje) Care prezinta fenomenul de pasivitate. [< limba latina passivus < pati – a incerca, conform franceza passif].
Varianta definitie 10: Pasiv, -Ă I. adjectiv
1. lipsit de initiativa, inactiv, dezinteresat, apatic.
2. (despre diateze, forme verbale, conjugari etcetera) care arata ca subiectul sufera actiunea facuta de altcineva. o vocabular - = parte a vocabularului care nu este folosita in mod curent.
3. (despre metale, aliaje) care prezinta pasivitate (2).
II. substantiv neutru
1. totalitatea mijloacelor economice ale unei intreprinderi, institutii etcetera, privite sub aspectul provenientei lor la un moment dat. ♢ parte a bilantului in care sunt inscrise aceste mijloace.
2. - patrimonial = ansamblul obligatiilor si sarcinilor cu continut economic apartinand unei persoane (fizice sau juridice) care impreuna cu activul alcatuiesc patrimoniul. (< franceza passif, limba latina passivus, limba germana passiv, /II/ Passiv)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "v"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.