DexDefinitie.com

Definitie Paște - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: PAȘTE1, pasc, verb III.
1. Intranzitiv si tranz. (Despre vite; la pers. 3).
A se hrani rupand cu gura iarba, plante etcetera ♦ Tranzitiv Figurativ A intretine, a cultiva, a dezvolta stari sufletesti etcetera
2. Tranzitiv (Despre oameni) A pazi animalele care pasc (1), a duce la pasune; a pastori, a pasuna. ♢ Expresie (Familiar) Ce pasti aici? se spune ca mustrare celui care nu si-a facut datoria, care nu a fost atent, nu a fost vigilent.
A paste mustele (sau vantul, bobocii) = a pierde vremea fara rost.
A-l paste (pe cineva) gandul = a fi preocupat de ceva.
A paste pe cineva = a urmari pe cineva, pandind momentul potrivit pentru a-i face un rau.
N-am pascut porcii (sau gastele, bobocii etcetera) impreuna, se spune pentru a-i atrage cuiva atentia ca-si permite prea multe. ♢ Compus: paste-vant substantiv masculin invar. = om fara capatai, pierde-vara.
3. Tranzitiv (Despre primejdii, moarte, noroc) A urmari cu perseverenta, a ameninta dintr-un moment in altul sau a favoriza pe neasteptate; a pandi. ♢ Expresie Sa nu te pasca pacatul sa... = sa nu cumva sa..., nu care cumva sa...
A-l paste pe cineva moartea (sau pacatul, primejdia) = a-l ameninta pe cineva moartea (sau pacatul, primejdia). – Limba Latina Pascere.
Varianta definitie 2: PAȘTE2 substantiv neutru verifica cuvantul: Pasti.
Varianta definitie 3: PAȘTE verb
1. a pasuna. (Vitele - pe izlaz.)
2. a pastori, a pasuna, (invechit si reg.) a pacurari. (Gheorghe - vitele.)
Varianta definitie 4: PAȘTE verb verifica cuvantul: ameninta, pandi.
Varianta definitie 5: Paste verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural pasc, 1 plural pastem
Varianta definitie 6: A PAȘTE pasc
1. tranzitiv 1) (iarba sau alte plante) A manca rupand cu gura direct de unde creste. 2) (vitele) A supraveghea in timpul pascutului; a pasuna; a pastori. ♢ - pe cineva a urmari pe cineva, pentru a-i face un rau. 3) (despre nenorociri, primejdii) A ameninta ca o fatalitate. ♢ A-l - norocul (pe cineva) a-l urmari norocul (pe cineva).
2. intranzitiv (despre animale erbivore) A manca iarba (sau alte plante), rupand cu gura direct de pe teren; a pasuna. /<lat. pascere
Varianta definitie 7: Paste (-ti), substantiv masculin – Sarbatoare Învierii. – Mr.
Paste, Pasti, megl.
Pastu, Pasti, istr.
Pǫstę.
Limba Latina Paschae (Puscariu 1283; Candrea-Dens., 1352; REW 6264), conform limba italiana, cat. pasqua, logud. paska, prov. pasca, franceza paques, port. pascoa, limba albaneza paskë, limba neogreaca: πάσχα.
Rezultatul normal, Paste, a fost considerat ca un plural f., de unde sing. n.
Paste si de aici plural Pasti. – Derivat pasticar, substantiv masculin (Trans., persoana care da de pomana in biserica, in ziua de Paste); pastita, substantiv feminin (anemona, Anemone ranunculoides).
Varianta definitie 8: Paste (pasc, pascut), verb –
1. A pasuna. –
2. A pazi vitele la pascut. –
3. (Rar) A hrani, a alimenta. –
4. A pastori o turma de credinciosi. –
5. A ameninta, a pindi, a urmari. – Mr. pascu, pascut, pastire, megl. pascu, pascut.
Limba Latina pascĕre (Puscariu 1282; Candrea-Dens., 1353; REW 6263), conform vegl. puoskro, limba italiana pascere, logud. paskere, prov. paiser, cat. paixer, sp. pacer, port. pascer.
Dupa Șeineanu, Semasiol., 69, ultimul sens s-ar datora unei influente ebraice, ipoteza inutila, dat fiind ca, din punct de vedere al pastorului, a paste animalele nu inseamna altceva decit „a astepta supraveghind”.
Derivat pascare, substantiv feminin (pascut; pasune; loc in care se asteapta si se prinde mingea, in anumite jocuri), dupa pascut, ca nascare din nascut (Tiktin); pascut, substantiv neutru (pasunat); pascatoare, substantiv feminin (Bucovina, pasune); pascui, verb (a presimti, a banui), din verb paste
5. – Conform: pastor, pasune.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.