Varianta definitie 1: PerioadĂ, perioade, substantiv feminin
1. Interval de timp in cursul caruia se desfasoara un fenomen sau se petrece un eveniment. ♦ Subdiviziune a timpului geologic mai mica decat era. ♦ (Fiz.) Perioada de injumatatire = interval de timp in care se descompune jumatate dintr-o cantitate de element radioactiv. (Chim.) Perioada de inductie = interval de timp necesar pentru ca o reactie sa inceapa sa se desfasoare cu viteza corespunzatoare conditiilor respective.
2. Interval de timp care se scurge intre cele doua momente in care se reproduce un fenomen astronomic; interval de timp dupa care un astru, in miscarea sa, se afla in aceeasi situatie relativa fata de un anumit reper.
3. (Fiz.) Interval de timp dupa care se repeta un fenomen, reproducandu-se consecutiv valorile unei marimi caracteristice acelui fenomen.
4. (Matematica) Intervalul cresterii minime a variabilei independente, dupa care se reproduc, in aceeasi ordine, aceleasi valori ale unor marimi. ♦ Multimea numerelor de o cifra care se repeta infinit intr-o fractie zecimala.
5. Fiecare dintre cele sapte randuri in care sunt aranjate elementele chimice din tabloul periodic al lui Mendeleev.
6. Interval de timp dintre doua accese ale unei boli. ♦ (Popular) Menstruatie.
7. Fraza ampla, cu caracter unitar si armonios, datorat in special simetriei structurii ei.
8. Parte unitara dintr-o compozitie muzicala, formata din mai multe fraze. [Pronuntat: -ri-oa-.
Varianta: (rar) Period substantiv neutru] – Din limba latina Periodus, limba neogreaca: Periodos, franceza Periode.
Varianta definitie 2: PerioadĂ substantiv
1. epoca, interval, ragaz, rastimp, spatiu, timp, vreme, (popular) raspas, soroc, (invechit si reg.) seama, (invechit) zastimp, (grecism cuvant invechit) protesmie. (În acea - agitata ...)
2. verifica cuvantul: era.
3. verifica cuvantul: ani.
4. verifica cuvantul: rastimp.
5. verifica cuvantul: durata.
6. verifica cuvantul: termen.
7. (cuvant ce tine de fizica) perioada de injumatatire verifica cuvantul: timp de injumatatire.
Varianta definitie 4: PerioadĂ1 -e f. 1) Diviziune de timp caracterizata prin anumite evenimente; epoca. 2) Interval de timp in decursul caruia se desfasoara un anumit proces; faza; stadiu. 3) cuvant ce tine de fizica Interval de timp dupa care se repeta un fenomen. [G.-D. Perioadei; Sil. -ri-oa-] /<lat. periodus, ngr. periodos, limba franceza: periode
Varianta definitie 5: PerioadĂ2 -e f. 1) gram.
Constructie constand din cateva unitati sintactice, care formeaza un tot armonios. 2) geol.
Subdiviziune a unei ere geologice. 3) muz.
Parte unitara dintr-o compozitie muzicala constand din mai multe fraze. [G.-D. Perioadei; Sil. -ri-oa-] /<lat. periodus, ngr. periodos, limba franceza: periode
Varianta definitie 6: PerioadĂ3 -e f. chim.
Rand din tabelul periodic al elementelor. [G.-D. Perioadei; Sil. -ri-oa-] /<lat. periodus, ngr. periodos, limba franceza: periode
Varianta definitie 7: PerioadĂ substantiv feminin
1. Interval de timp in cursul caruia se desfasoara anumite fenomene sau evenimente; faza, epoca. ♦ Interval de timp in care se efectueaza o operatie sau in care se produce un fenomen dintr-un ciclu si care se repeta la fiecare ciclu. ♦ Subdiviziune cronologica de al doilea ordin a timpurilor geologice.
2. Fraza ampla si complexa sau reunire de mai multe fraze care formeaza un ansamblu armonios si unitar.
3. Fraza muzicala compusa in asa fel incat totalitatea partilor ei sa prezinte un sens anumit.
4. (Chimie) Șir orizontal in tabloul periodic al elementelor.
5. (Matematica) Cel mai mic numar adaugat argumentului unei functii numerice care nu schimba valoarea functiei. ♦ Grup de cifre care se repeta indefinit intr-o fractie zecimala. [Pronume -ri-oa-, varianta period substantiv neutru / conform franceza periode, limba latina periodus, limba greaca (veche) periodos – circuit < peri – imprejur, hodos – cale].
Varianta definitie 8: PerioadĂ substantiv feminin
1. interval de timp in cursul caruia se desfasoara sau dupa care se repeta un fenomen; faza, epoca. o (fiz.) - de injumatatire = perioada in care se descompune jumatate dintr-o cantitate de element radioactiv; (chimie) - de inductie = durata de timp dupa care o reactie in lant incepe sa se desfasoare cu viteza corespunzatoare conditiilor respective; (botanica) - de vegetatie = interval de timp in care plantele isi desavarsesc intreg ciclul biologic. ♢ subdiviziune a timpului geologic mai mica decat era.
2. fraza ampla si complexa sau reunirea de mai multe fraze care formeaza un ansamblu armonios si unitar.
3. mica constructie muzicala bine inchegata, din doua fraze in relatie de intrebare-raspuns.
4. (chim) sir orizontal in tabloul periodic al elementelor.
5. (matematica) cel mai mic numar adaugat argumentului unei functii numerice care nu schimba valoarea functiei. ♢ grup de cifre care se repeta indefinit intr-o fractie zecimala. (< franceza periode, limba latina periodus, limba greaca (veche) periodos)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 9 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "d"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.