Varianta definitie 1: PiatrĂ, pietre, substantiv feminin I.
1. (La singular) Nume generic pentru orice roca solida, dura si casanta raspandite la suprafata sau in interiorul pamantului; (si la plural) fragment de dimensiuni si de forme diferite dintr-o astfel de roca; prin extensiune material fabricat pe cale artificiala pentru a inlocui, cu diverse intrebuintari, roca naturala. ♢ Locutiune adjectiv De piatra = A) neclintit; incremenit; B) greu; C) nesimtitor, insensibil; prin extensiune rau. ♢ Expresie A scoate (sau a aduce etcetera ceva) (si) din piatra (seaca) = a face, a realiza, a obtine etcetera (ceva) cu orice pret, depunand toate eforturile, trecand peste toate greutatile.
A pune cea dintii piatra = a incepe, a initia o actiune, o lucrare etcetera Piatra in (sau din) casa = fata nemaritata (considerata de unii ca o povara pentru familie).
A sta piatra pe capul cuiva = a constitui o greutate, o povara pentru cineva.
A calca in piatra seaca = a se osteni zadarnic, a nu-i merge bine in ceea ce face, a avea ghinion.
A-si pune carul in pietre = a lua o hotarare la care nu mai renunta, a ramane ferm in hotararea luata; prin extensiune a se incapatana.
Fuge de scapara pietrele = fuge foarte repede.
E ger de crapa pietrele = este ger foarte mare. (A fi) tare (sau sanatos) ca piatra (sau de piatra) = (a fi) foarte sanatos si rezistent.
A avea (sau a i se pune, a-i sta cuiva ca) o piatra pe inima = a avea un mare necaz, a simti o mare neliniste.
A (i se) lua sau a (i se) ridica (cuiva) o piatra de pe inima (sau de pe suflet, de pe cuget) = a (se) elibera de o (mare) grija, de o (mare) teama; a gasi o solutie care sa puna capat unei situatii dificile.
A nu (mai) ramane (sau a fi, a sta) ori a nu se (mai) tine etcetera (nici) piatra de piatra (din ceva) = a nu se (mai) alege nimic (din ceva); a se distruge complet.
A nu mai lasa (nici) piatra de piatra = a distruge, a nimici; a face praf si pulbere.
A numara pietrele = a umbla haimana.
A arunca (cu) piatra sau (cu) pietre (in cineva) = a acuza, a invinui, a defaima (pe cineva). ♦ (La plural) Numele unor jocuri de copii care se joaca cu pietricele.
2. (În sintagma) Epoca de piatra = prima si cea mai lunga perioada din istoria omenirii, caracterizata prin utilizarea uneltelor de piatra (I 1).
3. (Urmat de determinari care arata felul, intrebuintarea sau modul de prelucrare) Bucata de piatra (I 1) prelucrata; obiect facut dintr-o astfel de bucata.
Piatra de moara. ♢ Piatra litografica = piatra de calcar cu structura foarte fina si densa, care serveste, in litografie, la prepararea cliseelor.
Piatra de talie = piatra cu forme geometrice regulate, cu toate fetele bine taiate si cu muchii perfect drepte, care serveste la executarea sau la captusirea unei zidarii.
Piatra de incercare = A) roca silicioasa foarte dura folosita (in trecut) la verificarea puritatii aurului si a argintului; B) figurat: mijloc de verificare a capacitatii, a sentimentelor, a valorii cuiva; dovada, indiciu, marturie.
Piatra de temelie (sau fundamentala) = A) piatra care intra in constructia fundatiei unei cladiri si care adesea este pusa cu prilejul solemnitatii ce marcheaza inceputul constructiei; b) figurat principiu sau element de baza, esential.
Piatra unghiulara = A) piatra asezata in coltul fundatiei unei cladiri; B) figurat element de baza, fundamental.
Piatra de ascutit = bucata de gresie taiata special pentru a folosi la ascutirea unor obiecte taioase; cute.
Piatra pretioasa (sau scumpa, nestemata) = mineral cristalizat cu aspect frumos, in culori variate, cu duritate foarte mare, de valoare deosebita, care se gaseste rar in natura si se foloseste de obicei la confectionarea bijuteriilor.
Piatra semipretioasa = mineral cristalizat cu aspect frumos, in culori variate, cu duritate mare, relativ putin raspandit in natura si intrebuintat de obicei la confectionarea bijuteriilor de mai mica valoare.
4. Piesa folosita la unele jocuri de societate, confectionata din piatra (I 1) sau, prin extensiune, din os, din lemn etcetera
5. (Popular) Meteorit.
6. (Regional) Greutate (de cantar sau de balanta).
7. Precipitatie formala din particule de gheata, care cade atunci cand in interiorul norilor de furtuna exista curenti ascendenti puternici; p. restr. fiecare dintre particulele de gheata care formeaza aceasta precipitatie; grindina. II. P. anal.
1. Crusta de saruri minerale care se depune, cu vremea, pe peretii unui vas in care se fierbe apa sau in care se pastreaza lichide.
2. Substanta calcaroasa, galbuie sau negricioasa, care se formeaza uneori pe suprafata dintilor neingrijiti; tartru.
3. (Med.; de obicei cu determinari care arata organul in care se formeaza) Calcul; prin extensiune litiaza.
4. Compuse: (popular) piatra-acra = alaun (de aluminiu si de potasiu); piatra-vanata = sulfat de cupru hidratat; piatra-iadului = azotat de argint; piatra-de-var = carbonat de calciu; piatra-pucioasa = sulf (in forma de bucati). – Limba Latina Petra.
Varianta definitie 5: PiatrĂ pietre f. 1) Roca dura raspandita la suprafata sau in interiorul pamantului, avand diferite intrebuintari. ♢ Epoca de - perioada din istoria omenirii, caracterizata prin confectionarea uneltelor si armelor din piatra. Epoca pietrei cioplite paleolitic. Epoca pietrei slefuite neolitic. - abraziva roca foarte dura, intrebuintata la confectionarea abrazoarelor. - ponce v. Ponce. - de mozaic amestec de minerale maruntite, intrebuintat la confectionarea mozaicurilor. - litografica roca sedimentara de calcar, folosita in litografie pentru confectionarea cliseelor. - de incercare a) roca foarte dura intrebuintata pentru controlarea puritatii aurului si a argintului; b) mijloc de control al capacitatii morale si/sau fizice ale unei persoane. - pretioasa (sau nestemata, scumpa, rara) mineral cristalizat, transparent, stralucitor, de mare valoare, intrebuintat pentru confectionarea bijuteriilor si a altor podoabe. - semipretioasa mineral cristalizat, avand o valoare mai mica decat piatra pretioasa. - filozofala a) substanta miraculoasa, care, dupa parerea alchimistilor medievali, poate preface toate metalele in aur si poate vindeca bolile; b) mare descoperire. (A fi) tare ca -a (a fi) foarte rezistent. A avea inima de - a fi foarte crud, nemilos. A fi de - a fi nesimtitor. A scoate apa si din - seaca a obtine ceva dorit in orice imprejurari. - acra sulfat dublu de aluminiu si de potasiu; alaun. - vanata sulfat de cupru hidratat. - de var carbonat de calciu. -a iadului azotat de argint. - pucioasa sulf in forma de bucati. 2) Bucata dintr-o astfel de roca. Cladire de -.
Drum de -. ♢ - de ascutit cute. - de moara fiecare dintre cele doua pietre mari rotunde si plate ale morii, care servesc pentru macinatul grauntelor. - de temelie a) piatra care se pune drept fundament la o constructie; b) component fundamental si esential pentru ceva. - de hotar a) piatra pusa pentru a marca un hotar; b) obiect care delimiteaza, separa ceva. - kilometrica piatra paralelipipedica, pe care se indica numarul de kilometri de la locul unde este asezata aceasta pana la o localitate. - in casa fata mare nemaritata (statuta), considerata ca o povara pentru familie. A pune prima (sau cea dintai) - a initia ceva. A arunca cu -a in cineva a aduce invinuiri cuiva. A nu lasa (sau a nu ramane) - pe - a distruge pana in temelie, complet. A scula pietrele din somn a se impiedica. A avea (sau a i se pune, a-i sta cuiva ca) o - pe inima a se zbuciuma. A i se lua (sau a i se ridica) cuiva o - de pe inima (sau de pe suflet) a scapa de o stare sufleteasca apasatoare, plina de griji si de zbucium. Ori cu -a de cap, ori cu capul de - oricum ai proceda, e tot rau. 3) Strat dur depus pe peretii vaselor in care se fierbe sau se pastreaza apa. ♢ - de vin tartru. 4) Substanta calcaroasa care se depune pe coroana dintilor; tartru dentar; detritus. 5) med.
Concretiune formata din saruri in unele organe interne (ficat, rinichi, etcetera); calcul. 6) Fiecare dintre piesele jocului de domino sau ale altor jocuri de societate. 7) popular Precipitatii atmosferice sub forma unor bucatele de gheata (provenite prin inghetarea picaturilor de ploaie); grindina. [G.-D. Pietrei; Sil. Pia-] /<lat. petra
Varianta definitie 6: Piatra (pietre), substantiv feminin –
1. Fragment de roca dura. –
2. Calcul, litiaza. –
3. Grindina. – Mr., megl. katra.
Limba Latina petra (Puscariu 1303; Candrea-Dens., 1371; REW 6445), conform limba italiana pietra, prov. peira, franceza pierre, sp. piedra, port. pedra. – Derivat pietrar (var. petrar), substantiv masculin (cioplitor in piatra; peste de riu, Aspre zingel; pasare, Saxicola oenanthe); pietrean, substantiv masculin (locuitor al orasului Piatra-Neamt; pasare, Saxicola oenanthe); pietrarie, substantiv feminin (cariera de piatra; meseria pietrarului; bijuterie cu pietre pretioase); pietricele substantiv feminin plural (joc de copii); pietris (var. petris), substantiv neutru (piatra marunta, prund); pietroi, substantiv masculin (piatra mare, stinca); pietros (var. petros), adjectiv (cu piatra; dur, tare; rece, nemilos; varietate de cirese); pietrosel, substantiv masculin (cinepar, Cannabina Krameri); pietrui, verb (a pava); pietruri, substantiv feminin plural (produse chimice in general; unguent); impietri, verb (a hotarnici; a uimi, a ului); impietrosa, verb (a intari).
Pietros (mr. kitros) poate reprezenta direct limba latina petrōsus (Puscariu 1317; Candrea-Dens., 1372), conform limba italiana pietroso.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.