Varianta definitie 1: Piept, (1, 2, 4) piepturi, substantiv neutru, (3) piepti, substantiv masculin
1. Substantiv neutru: Parte superioara a corpului, de la abdomen pana la gat, la om si la unele animale vertebrate; torace; spec. partea anterioara (si exterioara) a acestei regiuni; p. restr. organ din interiorul cavitatii toracice (inima sau plaman). ♢ Locutiune adverb În piept = de-a dreptul (in sus), pieptis. ♢ Locutiune adjectiv si adverb Piept la piept = (despre lupte, felul de a lupta etcetera) (care se desfasoara) in mod direct, din apropiere, corp la corp; la baioneta.
Piept in piept = (care este) unul contra celuilalt, fata in fata, (aproape) ciocnindu-se. ♢ Expresie Cu pieptul deschis = fara teama, direct.
Cu capul in piept = cu capul plecat (de rusine, de suparare etcetera).
A strange (pe cineva) la piept = a imbratisa.
Cu mainile (incrucisate) la (sau pe) piept = A) in inactivitate; B) mort, decedat.
A pune mainile pe piept = a muri.
A da piept cu cineva (sau cu ceva) = a se impotrivi cuiva (sau la ceva); a infrunta direct pe cineva (sau ceva), a se lupta cu cineva.
A lua (ceva) in piept = a infrunta ceva direct, a lupta pentru a cuceri sau pentru a invinge ceva.
A tine (cuiva) piept = a rezista, a nu se da batut; a se impotrivi, a infrunta; a concura cu succes.
A(-si) pune pieptul (pentru cineva sau ceva) sau a apara cu pieptul (pe cineva sau ceva) = a apara din rasputeri, a apara cu viata.
A-si sparge pieptul (strigand, vorbind etcetera) = a striga din rasputeri, a obosi (strigand, vorbind etcetera zadarnic). (A fi) slab de piept = (a fi) debil pulmonar, predispus la tuberculoza, ♦ (Și in sintagma boala de piept) Tuberculoza pulmonara. ♦ Carne de pe partea anterioara a cavitatii toracice a unor animale, folosita ca aliment; mancare preparata din aceasta carne.
2. Substantiv neutru: San (al femeii). ♢ Expresie (Popular) A avea piept = (despre femeile cu copii mici) a avea lapte.
A da piept = (despre femeile cu copii mici) a alapta, a da sa suga.
3. Substantiv masculin Partea din fata a unei piese de imbracaminte, care acopera pieptul (1). ♢ Expresie A lua (pe cineva) de piept = a cere cuiva socoteala, a sari la bataie.
A se lua (sau a se apuca, a se prinde) de piept cu cineva = a se impotrivi (cuiva); a se lupta, a se bate cu cineva.
4. Substantiv neutru: P. anal.
Coasta de deal, de munte etcetera; povarnis. – Limba Latina Pectus.
Varianta definitie 4: Piept (san, parte a imbracamintei, toracele animalelor ca aliment, penajul de pe torace) substantiv masculin, (parti ale imbracamintei, toracele animalelor ca aliment, penajul de pe torace) plural piepti
Varianta definitie 5: Piept (torace, povarnis, promontoriu, parte a cutitului unui strung) substantiv neutru, plural piepturi
Varianta definitie 6: Piept1 -uri n. 1) (la om si la animale) Parte a corpului cuprinsa intre gat si abdomen; torace. ♢ Cosul -ului cavitate toracica. Boala de - tuberculoza pulmonara. Lupta - la - lupta in care adversarii se afla unul langa altul; lupta corp la corp. Cu -ul deschis fara frica. Cu capul in - cu capul in jos, aplecat. Cu mainile (incrucisate) la - fara a face ceva; fara treaba. Cu mainile pe - decedat. A strange la - a cuprinde; a imbratisa. A se bate cu pumnii in - a se lauda peste masura. A tine - a rezista. 2) (la unele animale) Carne de pe aceasta parte a corpului folosita in alimentatie. - de gaina. 3) la sing.
Organ-pereche de secretie a laptelui la femei, dispus in partea de sus a corpului; tata; san; mamela. ♢ A da - a alapta. A avea - a avea lapte (in perioada de alaptare). 4) Coasta de deal sau de munte; versant. /<lat. pectus
Varianta definitie 7: Piept2 piepti m.
Partea din fata, pana la talie a unui obiect de imbracaminte. ♢ A lua (pe cineva) de - a) a sari la bataie la cineva; b) a cere cuiva socoteala. A se lua (sau a se apuca, a se insfaca) de - cu cineva a se lua la bataie; a se incaiera. /<lat. pectus
Varianta definitie 8: Piept (piepturi), substantiv neutru –
1. Torace. –
2. Sin, mamela, tita. –
3. Coasta, panta. –
4. Plastron, pieptar de camasa sau de bluza. – Mr. chieptu, megl., istr. chiept.
Limba Latina pĕctus (Puscariu 1310; Candrea-Dens., 1382; REW 6335), conform limba italiana petto, franceza pis, sp. pecho, port. peito.
Cu sensul 4 este m., plural piepti (conform Caragata, BF, III, 35).
Cuvint de uz general (ALR, I, 39). – Derivat pieptar, substantiv neutru (vesta, ilic, platosa; partea din fata a camasii; curea lata care se trece peste pieptul unui cal inhamat); pieptaras, substantiv neutru (ilicel; obiect de imbracaminte pentru sugari); pieptis, adverb (direct, fata in fata); pieptos, adjectiv (robust, puternic; arogant, infumurat); pieptosa (var. pieptosi), verb reflexiv (a se ingimfa, a se fali). – Din rom. provin bulgara keptar (Capidan, Raporturile, 205), rut. kyptar (Miklosich, Wander., 17; Candrea, Elemente, 402).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.