Varianta definitie 1: PlasĂ1, plase, substantiv feminin I.
1. Împletitura cu ochiuri mari din fire textile, sintetice ori metalice, din care se fac diferite obiecte; obiect confectionat dintr-o astfel de impletitura; fileu. ♢ Plasa pescareasca = unealta de pescuit formata dintr-o retea de fibre textile sau din material plastic. ♢ Expresie A prinde (pe cineva) in plasa = a insela, a amagi, a seduce (pe cineva).
2. Împletitura cu ochiuri (din sfoara, sarma etcetera) care se aseaza in spatele portilor de joc (la fotbal, handbal, polo, hochei etcetera) pentru a opri obiectul de joc (mingea, pucul etcetera) si pentru a pune in evidenta cu usurinta marcarea punctului. II.
1. Parte dintr-o mosie in evul mediu, in Țara Romaneasca, cuvenita unui proprietar.
2. Subdiviziune a unui judet, in vechea impartire administrativa a tarii; ocol. Iii. (Rar.) Limba de cutit; tais. – Din limba slava (veche) Plasa.
Varianta definitie 2: PlasĂ2, plese, substantiv feminin (Regional) Fel de mancare ce se serveste la masa. – Din limba neogreaca: Plasi.
Varianta definitie 4: PlasĂ substantiv I.
1. fileu, retea. (- la un navod.)
2. verifica cuvantul: fileu.
3. fileu. (- la jocul de tenis.)
4. (TEHNICA) paravan. (- la razboiul de tesut.)
5. (TEHN.) plasa itelor verifica cuvantul: cocleti; ostrete (plural), (- la razboiul de tesut.)
6. verifica cuvantul: paienjenis.
7. verifica cuvantul: sacosa. II. (invechit, in Mold.) ocol. (- era o subdiviziune a judetului.)
Varianta definitie 7: PlasĂ1 -e f. 1) Împletitura cu ochiuri mari, confectionata din fire groase (textile, sintetice sau metalice) avand diverse intrebuintari; fileu. ♢ A prinde pe cineva in - a seduce pe cineva. 2) Obiect confectionat dintr-o astfel de impletitura. [G.-D. Plasei] /<sl. plasa
Varianta definitie 8: PlasĂ2 -e f. 1) (in evul mediu in Țara Romaneasca) Parte dintr-o mosie cuvenita unui proprietar. 2) Subdiviziune administrativa in cadrul unui judet. [G.-D. Plasei] /<sl. plasa
Varianta definitie 9: Plasa, plase, plasi, plese, substantiv feminin (invechit si reg.)
1. fel, gen, soi, categorie, clasa.
2. fel de mancare (servit la masa).
3. latura (a unei figuri geometrice).
Varianta definitie 10: Plasa (plase), substantiv feminin –
1. Împletitura pentru vinat. –
2. Împletitura de pescuit. –
3. (Înv.) Limba de cutit. –
4. Retea, gratii. –
5. Diviziune administrativa, subprefectura. –
6. (Rar) Tip, clasa. – Mr. plase „clasa”.
Sl. plasa „banda, fisie” (Cihac, II, 261; Conev 41). – Derivat plasele, substantiv feminin plural (miner) se zice mai ales despre minere de sabie, formate din doua parti de metal sau de lemn intre care este asezata lama (sing. plasea, varianta prasea, este rar); plasela, verb (a pune plasele).
Odobescu foloseste pe plasele cu sensul de „sild, siguranta la gura cheii”, dar e exemplu unic.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "s"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.