DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Pleasnă

1 * Cuvantul cu diacritice: pleásnă
Cuvantul fara diacritice: pleasna

Definitie: PLEASNĂ, plesne, substantiv feminin 1. (Popular) Șfichi; prin extensiune bici. ♢ Expresie A aduce (pe cineva) în pleasnă de bici = a aduce (pe cineva) cu mare grabă, în cel mai scurt timp. ♦ Zgomot produs de plesnirea biciului; lovitură, plesnitură de bici. 2. (Regional) Fir de care se prinde cârligul la capătul sforii de pescuit. 3. (Popular) Iritație a mucoasei limbii și a cerului gurii (mai ales la copiii mici). – Verifica cuvantul: plesni.


2 * Cuvantul cu diacritice: pleásnă
Cuvantul fara diacritice: pleasna

Definitie: PLEASNĂ substantiv verifica cuvantul: aftă, stomatită.


3 * Cuvantul cu diacritice: pleásnă
Cuvantul fara diacritice: pleasna

Definitie: PLEASNĂ substantiv verifica cuvantul: șfichi.


4 * Cuvantul cu diacritice: pleásnă
Cuvantul fara diacritice: pleasna

Definitie: pleasnă substantiv feminin, g.-d. art. plesnei; plural plesne


5 * Cuvantul cu diacritice: pleásnă plésne
Cuvantul fara diacritice: pleasna

Definitie: PLEASNĂ plesne f. popular 1) Șfichi la un bici; plesnitoare; pocnitoare. ♢ A lua pe cineva în - a biciui pe cineva. A aduce pe cineva în - de bici a aduce pe cineva foarte repede. 2) Lovitură dată cu biciul. 3) Zgomot produs de o astfel de lovitură. 4) Inflamație a mucoasei limbii și a cerului gurii. /v. a plesni


6 * Cuvantul cu diacritice: pleásnă
Cuvantul fara diacritice: pleasna

Definitie: pleasnă, plesne, substantiv feminin (popular) 1. șfichi, bici; zgomot produs de plesnitura biciului; lovitură, plesnitură de bici. 2. fir de care se prinde cârligul la capătul sforii de pescuit. 3. iritație a mucoasei limbii și a cerului gurii (mai ales la copii mici). 4. (figurativ) vorbă usturătoare, sarcastică. 5. fiecare dintre cele trei curelușe înguste cu care se încheie cureaua la cioareci, prinse în trei catarame. 6. șuviță de păr. 7. fir de in sau de cânepă. 8. (regional) disc sau verigă pusă pe osia roții căruței, pentru a apăra de frecare. 9. bucată mică, așchie, țandără desprinsă dintr-un lemn. 10. (la plural) mătreață. 11. (la plural) boală de copii; afte, stomatită. 12. stâncă, piatră gata să se despice într-o mină; crăpătură în stâncă. 13. insectă care trăiește în locuri întunecate; șvab. 14. larva unor fluturi de noapte, sub forma unui vierme mare și păros, cu un cârlig chitinos la unul din capete; câinele-babei.


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 8 litere.
Fiind format din 8 litere, acest cuvant este de dimensiune mare.
Cuvantul contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "a"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.