Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Pleosc
1 * Cuvantul cu diacritice: pleosc
Cuvantul fara diacritice: pleosc
Definitie: PLEOSC interjectie Cuvânt care redă zgomotul produs de căderea unui corp moale (în apă) sau de lovirea unui corp (moale sau elastic) de un altul. – Onomatopee. Conform: limba slava (veche) p l e s k ŭ.
2 * Cuvantul cu diacritice: pleosc
Cuvantul fara diacritice: pleosc
Definitie: PLEOSC interjectie șart (- i-a tras o palmă.)
3 * Cuvantul cu diacritice: pleosc
Cuvantul fara diacritice: pleosc
Definitie: pleosc interj
4 * Cuvantul cu diacritice: pleosc
Cuvantul fara diacritice: pleosc
Definitie: PLEOSCinterj. (se folosește pentru a reda zgomotul produs la lovirea palmelor una de alta, la lovirea unui corp elastic de ceva, la căderea unui corp în apă etcetera). /Onomat.
5 * Cuvantul cu diacritice: pleosc!
Cuvantul fara diacritice: pleosc
Definitie: pleosc, interjectie, substantiv feminin 1. (interj., popular) cuvânt care redă zgomotul produs de căderea unui corp moale sau de lovirea unui corp moale sau elastic de altul, de căderea apei sau al apei în care cade ceva. 2. (reg.; substantiv feminin; în forma „pleoască”) lovitură dată cu palma. 3. (reg.; substantiv feminin, în forma „pleoască”) ciumăfaie (plantă medicinală foarte toxică).
6 * Cuvantul cu diacritice: pleósc
Cuvantul fara diacritice: pleosc
Definitie: pleosc interjectie – Imită zgomotul produs de baterea din palme, de bici sau de bălăcit. – Varianta pliosc; pleasc (imită zgomotul făcut de limbă). Creație expresivă, conform fleașc, trosc, limba slava (veche) pljuskŭ „zgomot”, limba slava (veche) pleskati „a bate din palme” (Cihac, II, 264), bulgara pljaskam. – Derivat pleoscăi, verb (a bate din palme; a plesni, a pocni); plescăi (var. plescăni, mr. plăscănescu, plăscănire), verb (a pocni din limbă), conform limba sarba: pljeskati, bulgara pljuskam, pleskam (după Miklosich, Slaw. Elem., 36 și Conev 86, rom. ar veni din bulgara); ple(o)scăit, substantiv neutru (aplaudare, bălăceală, plesnit de limbă); pleoscăniță, substantiv feminin (rostopască, Chelidonium); pleoști, verb (a se lăbărța, a se turti, a se strivi; a se deprima), conform bleojdi, limba sarba: pljostiti, limba rusa pljustiti (după Cihac, II, 264, rom. provine din limba slava (veche)), limba latina plautus, plotus „cu urechile căzute”; pleoștit, adjectiv (turtit; decăzut; scund, de mică înălțime, abătut); pleoșteală, substantiv feminin (depresiune); pleașcă, substantiv feminin (pălărie moale); plești, verb (Bucovina, Maram., a se turti; Banat, a se piti). Pentru familia expresivă, conform Iordan, BF, II, 186.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.