Varianta definitie 1: PloȘniȚĂ, plosnite, substantiv feminin Insecta parazita, de culoare rosie, cu corpul turtit si cu miros urat caracteristic, care traieste prin crapaturile peretilor sau ale mobilelor si se hraneste cu sangele omului; paduche-de-lemn, stelnita, polusca (Cimex lectularius). ♢ Compuse: plosnita-de-pom = numele a doua insecte de culoare maslinie pe spate, cu antenele in dungi negre si galbene, care traiesc pe fragi, pe zmeura, pe capsuni etcetera (Pentatoma baccarum si Dolycoris baccarum); plosnita-de-gradina = insecta de culoare albastrie, cu miros usturator, foarte daunatoare legumelor (Sirachia oleracea); plosnita-sura = insecta de culoarea bronzului, cu aripi inguste si cu capul in forma de cub, care imprastie un miros aromatic (Syromastes marginatus); plosnita-de-apa = A) insecta care inoata pe spate la suprafata apei si care are un ac otravitor (Notonecta glanea); B) racusor; C) cornatar; plosnita-de-camp = insecta parazita verzuie pe spate, castanie pe aripi si rosiatica pe burta, care traieste pe fructe si pe legume (Palomena prasina); plosnita-verzei = insecta daunatoare, de circa 8 mm lungime, rosie cu pete negre, care ataca varza si conopida (Euryderma ornata). – Conform: ceh. p l o š č i c a.
Varianta definitie 4: PloȘniȚĂ -e f.
Insecta parazita nocturna, hematofaga, de talie mica, cu corp plat, de culoare rosiatica, cu miros neplacut; paduche- de- lemn. ♢ --de-gradina insecta mica, de culoare albastrie, cu miros urat, intepator, care aduce mari daune legumelor. --de-apa a) insecta inotatoare de talie medie, cu corp alungit, inzestrata cu un ac otravitor; b) insecta inotatoare cu corp scurt si lat, avand membrele anterioare asemanatoare cu niste cornite; cornatar; c) insecta inotatoare cu membrele anterioare in forma de cleste. /conform ceh. ploštice
Varianta definitie 5: Plosnita (plosnite), substantiv feminin – (Moldova) Paduche-de-lemn (Acanthia lectularia).
Sl. ploskŭ „turtit”, conform plosca si pol. ploszczyca, ceh. ploštice, limba rusa plosčica (Cihac, II, 266; Tiktin), limba rusa bloščica (Pascu, Arch.
Rom., VII, 559).
Cihac explica fonetismul rom. cu ajutorul unei incrucisari cu plesni „a pocni”, conform bulgara pljusnica „batut din palme”.
Mai curind e vorba de un der. propriu rom., din limba slava (veche) ploskŭ, cu sufix -nita, conform besnita. – Derivat plosnitarie, substantiv feminin (multime de plosnite); plosnicar, substantiv masculin (planta, Ranunculus orthoceras); plosnitare, substantiv feminin (planta, Actaea cimicifuga); polusca, substantiv feminin (Trans., plosnita), din mag. poloska (Tiktin).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 11 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.