DexDefinitie.com

Definitie Plange - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: PlẤnge, plang, verb III.
1. Intranzitiv A varsa lacrimi (de durere, de intristare, de emotie sau de bucurie); a lacrima.
2. Tranzitiv A boci, a jeli o persoana moarta, un lucru pierdut, o situatie dureroasa, varsand lacrimi, tanguindu-se. ♦ A regreta o fiinta sau un lucru pierdut (varsand lacrimi). ♢ Expresie A-si plange pacatele = a se cai, a regreta ceva. ♦ A avea mila de cineva, a deplange pe cineva; a compatimi. ♢ Expresie (Intranz.) A-i plange (cuiva) de mila = a-i parea foarte rau de nenorocirea, de durerea cuiva.
3. Reflexiv A-si arata nemultumirea, a se vaita, a se tangui, a se lamenta, a se caina. ♦ A face o reclamatie, a inainta o plangere; a reclama. – Limba Latina Plangere.
Varianta definitie 2: A plange antonim: a rade
Varianta definitie 3: PlÂnge verb verifica cuvantul: regreta.
Varianta definitie 4: PlÂnge verb
1. a lacrima. (A inceput sa -.)
2. (familiar si peior.) a (se) bazai. (Esti copil mare, de ce -?)
3. verifica cuvantul: smiorcai.
4. verifica cuvantul: boci.
5. verifica cuvantul: vaita.
6. verifica cuvantul: compatimi.
7. verifica cuvantul: murmura.
8. verifica cuvantul: reclama.
Varianta definitie 5: Plange verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural plang, 1 plural plangem, perf. substantiv 1 singular plansei, 1 plural planseram; part. plans
Varianta definitie 6: A PLÂNGE plang
1. intranzitiv 1) A varsa lacrimi scotand sunete specifice, nearticulate (de durere sau din cauza unei zguduiri sufletesti). - de ciuda. ♢ A-i - cuiva de mila a-i parea rau cuiva de cineva care se afla intr-o stare penibila. 2) fig. (despre fenomene ale naturii) A scoate sunete tanguioase, pline de jale; a se tangui; a suspina. Vantul plange.
2. tranzitiv 1) (persoane sau situatii) A regreta cu indurerare (varsand lacrimi); a jeli; a deplange; a tangui. ♢ A-si - pacatele a regreta. 2) (persoane) A trata cu mila compatimind; a deplora; a caina; a deplange. /<lat. plangere
Varianta definitie 7: A se plÂnge ma plang intranzitiv 1) A-si impartasi neplacerile, durerile, neajunsurile jeluindu-se (cuiva); a se tangui; a se caina; a se jeli; a se jelui. 2) A adresa o reclamatie (unei autoritati); a veni cu o plangere; a reclama; a se jelui. /<lat. plangere

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.