Varianta definitie 1: PLĂMĂDi, plamadesc, verb IV.
1. Intranzitiv A pregati o plamadeala; prin extensiune a framanta, manual sau mecanic, aluatul impreuna cu plamadeala sau cu drojdia in vederea obtinerii unui aluat omogen. ♦ P. ext.
A face un amestec in vederea obtinerii unui preparat; a pregati, a prepara alimente.
2. Tranzitiv si reflexiv A (se) zamisli, a (se) fauri; figurat a (se) alcatui, a (se) forma. – Din limba slava (veche) Pomladiti „a intineri”.
Varianta definitie 4: Plamadi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural plamadesc, imperfect 3 singular plamadea; conjunctie: prezent 3 singular si plural plamadeasca
Varianta definitie 5: A PLĂMĂDi -esc
1. intranzitiv A face o plamadeala. - de paine.
2. tranzitiv 1) (aluat) A prepara amestecand faina cu apa, cu ingrediente si cu plamadeala. 2) fig. (planuri, ganduri, idei etcetera) A schita in gand; a-si reprezenta in minte; a plasmui; a urzi. /<sl. pomladiti
Varianta definitie 6: Plamadi (plamadesc, plamadit), verb –
1. A amesteca aluatul cu drojdia. –
2. A urzi, a unelti. –
3. A concepe.
Sl. pomladiti (Tiktin).
Acest verb apare numai cu sensul de „a intineri”, dar trebuie sa-l aiba si pe acela de „a inmuia”, conform slov. mladina „maia, drojdie”.
Derivat din limba sarba:, cr. plamiti „a arde” (Cihac, II, 240) nu pare posibila. – Derivat plamada, substantiv feminin (maia); plamadeala, substantiv feminin (maia; aluat).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 9 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.