Varianta definitie 1: PLĂTi, platesc, verb IV.
1. Tranzitiv A achita contravaloarea (in bani sau in natura) a unui bun obtinut sau cumparat, a unei consumatii etcetera ♢ Expresie A plati cu capul (sau cu viata etcetera) = a fi omorat pentru o greseala, o indrazneala, o fapta necugetata etcetera A plati (cuiva) cu dobanda = a se razbuna (pe cineva) cu varf si indesat pentru o paguba sau o suferinta. ♦ A achita un impozit, o obligatie etcetera ♦ Reflexiv A lichida o datorie (morala), a scapa de o obligatie.
2. Tranzitiv A rasplati cu bani o munca efectuata, un serviciu prestat etcetera; a retribui, a remunera. ♦ Intranzitiv A recompensa pe cineva pentru faptele sale.
3. Intranzitiv (Popular) A valora, a pretui, a face. ♢ Expresie A nu plati (nici) o ceapa (degerata) sau (nici) doua parale (ori doi bani etcetera) = a nu avea nici o valoare. – Din limba slava (veche) Platiti.
Varianta definitie 2: PLĂTi verb
1. a achita, a depune, a varsa. (A - in termen rata.)
2. verifica cuvantul: achita.
3. verifica cuvantul: restitui.
4. verifica cuvantul: oferi.
5. verifica cuvantul: retribui.
6. verifica cuvantul: ispasi.
Varianta definitie 4: Plati verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural platesc, imperfect 3 singular platea; conjunctie: prezent 3 singular si plural plateasca
Varianta definitie 5: A PLĂTi -esc
1. tranzitiv 1) (marfuri, pagube, impozite, datorii etcetera) A compensa in bani sau in natura; a achita; a da. ♢ - cu capul (sau cu viata) a fi pedepsit cu moartea pentru o fapta savarsita. - cu dobanda a se razbuna facandu-i cuiva un rau si mai mare (pentru o paguba sau o suferinta). 2) (sume de bani sau obiecte) A da in calitate de contravaloare (pentru marfuri, munci sau servicii prestate, impozite, pierderi etcetera).
2. intranzitiv A prezenta o anumita valoare; a avea un anumit pret; a face; a costa; a valora. /<sl. platiti
Varianta definitie 6: Plati (platesc, platit), verb –
1. A da bani in schimbul unui bun. –
2. A recompensa, a atribui. –
3. A lichida, a scapa de o obligatie. –
4. A (se) razbuna. –
5. A ispasi. –
6. A valora. –
7. (Trans. de S.) A costa. –
8. (Refl.) A fi chit. – Mr. platescu, platire, megl. plates, platiri.
Sl. platiti „a lichida” (Miklosich, Slaw.
Elem., 36; Cihac, II, 261), conform limba rusa platitĭ. – Derivat plata, substantiv feminin (salariu, remunerare, recompensa; pedeapsa), mr. plata, din limba slava (veche) (bg., limba sarba:, pol., limba rusa) plata; neplata, substantiv feminin (lipsa de plata); platitor, adjectiv (care plateste); neplatit, adjectiv (fara a fi platit; inapreciabil); platnic, adjectiv (dator, care trebuie sa plateasca; cu datoriile platite); neplatnic, adjectiv (insolvabil); platnicie, substantiv feminin (solvabilitate); rasplati, verb (a recompensa; a plati, a se razbuna), cu pref. ras-, conform bulgara rasplatam; rasplata, substantiv feminin (recompensa).
Conform: platca.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.