Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Podină
1 * Cuvantul cu diacritice: pódină
Cuvantul fara diacritice: podina
Definitie: PODINĂ, podini, substantiv feminin 1. Pardoseală de scânduri la casă, la pod etcetera; (învechit și reg.) fiecare dintre scândurile care alcătuiesc un tavan, un pavaj etcetera ♦ (La plural) Obligație, în evul mediu, a negustorilor (brașoveni) din Țara Românească de a întreține străzile din București pavate cu scânduri. ♦ (La plural) Taxă percepută în trecut, la Iași, pe carele cu produse care intrau în oraș, în scopul întreținerii străzilor. 2. (Popular) Suport pe care se clădește claia sau stogul pentru a le feri de umezeală; partea de jos a stogului. 3. (Regional) Platformă de scânduri înălțată deasupra terenului, pentru a folosi ca loc de observație. 4. (Regional) Podiș. – Din limba rusa, scr. podina, limba ucraineana podyna.
2 * Cuvantul cu diacritice: pódină
Cuvantul fara diacritice: podina
4 * Cuvantul cu diacritice: pódină -e
Cuvantul fara diacritice: podina
Definitie: PODINĂ -ef. 1) Suport (din lemn, crengi etcetera) pe care se clădește un stog sau o gireadă. 2) Pardoseală din scânduri. 3) Scândură întrebuințată la pardoseală. limba rusa, limba sarba: podina, ucr. podyna
5 * Cuvantul cu diacritice: podínă
Cuvantul fara diacritice: podina
Definitie: podină, podini și podine, substantiv feminin 1. (popular) pardoseală de scânduri (la casă, la podul casei, la tavane, la vechile străzi etcetera) 2. (la plural; cuvant invechit) obligație a negustorilor brașoveni, din Țara Românească, în evul mediu, de a întreține străzile Bucureștiului pavate cu scânduri; taxă percepută în trecut la Iași pe carele cu produse care intrau în oraș, pentru întreținerea străzilor pavate cu scânduri. 3. (învechit și reg.) tavan de scânduri. 4. (popular) suport pe care se clădește claia de fân; pat; pod; partea de jos a stogului de fân, poclaj, podlaș; mijlocul stogului de fân. 5. (regional) platformă de scânduri înălțată deasupra terenului care folosește ca post de observație, de pază. 6. platformă de care sunt fixate pietrele morii de apă; pod. 7. (regional) piatra stătătoare a morii de apă. 8. (regional) fundul scocului la moara de apă; pod. 9. fundul jgeabului pe care se coboară buștenii la vale. 10. (regional) suprafață plană în regiunea de munte sau de deal; regiune de șes mai înalt. 11. (regional) strat de prune ridicat la suprafață butoiului în timpul fermentației. 12. (regional) șale.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere.
Fiind format din 7 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.