DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Polei

1 * Cuvantul cu diacritice: poléi
Cuvantul fara diacritice: polei

Definitie: POLEI1, poleiuri, substantiv neutru Strat subțire de gheață, continuu și neted, care acoperă uneori porțiuni din suprafața solului, arborii sau obiectele care se află în aer liber și care este format prin înghețarea apei provenite din ploaie sau din topirea zăpezii. ♦ Figurativ Strălucire, lustru, luciu. ♦ (Regional) Promoroacă, chiciură. – Din polei2 (derivat regresiv).


2 * Cuvantul cu diacritice: poleí
Cuvantul fara diacritice: polei

Definitie: POLEI2, poleiesc, verb IV. 1. Tranzitiv A acoperi un obiect cu un strat subțire de aur sau de argint în scopul protejării sau al înfrumusețării; a sufla cu aur sau cu argint. ♦ A înveli într-o foiță subțire de staniol, de hârtie colorată etcetera 2. Tranzitiv și reflexiv Figurativ A străluci sau a face să strălucească; a (se) învălui într-o lumină aurie sau argintie. ♦ Tranzitiv A înfrumuseța, a prezenta într-o lumină strălucitoare o situație, un aspect, o idee, o împrejurare etcetera – Din limba slava (veche) polijati.


3 * Cuvantul cu diacritice: poléi
Cuvantul fara diacritice: polei

Definitie: POLEI substantiv verifica cuvantul: apărătoare, chiciură, promoroacă.


4 * Cuvantul cu diacritice: poleí
Cuvantul fara diacritice: polei

Definitie: POLEI verb a sufla, (învechit și popular) a spoi. (A - un obiect cu aur.)


5 * Cuvantul cu diacritice: poléi
Cuvantul fara diacritice: polei

Definitie: POLEI substantiv (MET.) ghețuș, (învechit și reg.) polediță, (regional) poleială, policie, sticluș. (Afară e -.)


6 * Cuvantul cu diacritice: poléi
Cuvantul fara diacritice: polei

Definitie: polei substantiv neutru, art. poleiul


7 * Cuvantul cu diacritice: poleí
Cuvantul fara diacritice: polei

Definitie: polei verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural poleiesc, imperfect 3 singular poleia; conjunctie: prezent 3 singular și plural poleiască


8 * Cuvantul cu diacritice: a poleí -iésc
Cuvantul fara diacritice: polei

Definitie: A POLEI -iesc tranzitiv 1) (obiecte sau piese de metal) A acoperi cu metal inoxidabil (în scop protector sau/și decorativ); a sufla; a spoi. 2) figurativ (despre lumină sau surse de lumină) A învălui într-o lumină strălucitoare; a face să strălucească (ca poleiul). 3) figurativ (stari de lucruri, situatii etcetera) A prezenta într-o lumină mai favorabilă decât este în realitate; a înfrumuseța. limba slava (veche) polijati


9 * Cuvantul cu diacritice: poléi -iuri
Cuvantul fara diacritice: polei

Definitie: POLEI -iuri n. 1) Strat subțire de gheață format pe suprafața solului, pe copaci, pe orice obiect lăsat în aer liber. 2) figurativ Luciu al suprafeței unor obiecte. /v. a polei


10 * Cuvantul cu diacritice: poléi
Cuvantul fara diacritice: polei

Definitie: polei1 substantiv masculin (regional) plantă asemănătoare cu busuiocul, ce crește prin luminișurile pădurii; busuiocul-cerbilor.


11 * Cuvantul cu diacritice: poléi
Cuvantul fara diacritice: polei

Definitie: polei2 substantiv masculin plural (regional) nume dat unor ființe supranaturale din basme.


12 * Cuvantul cu diacritice: poléi poléiuri
Cuvantul fara diacritice: polei

Definitie: polei (poleiuri), substantiv masculin – Busuiocul-cerbilor (Mentha pulegium). – Varianta polai. Limba Latina pulegium, prin intermediul limba slava (veche), conform slov., ceh., pol., limba rusa polej (Cihac, II, 274; Tiktin), mag. polaj.


13 * Cuvantul cu diacritice: poleí poleiésc poleít
Cuvantul fara diacritice: polei

Definitie: polei (poleiesc, poleit), verb – A suri, a acoperi cu un strat subțire de metal. Megl. puliăes, puliăiri. Sl. polijati „a risipi” (Tiktin). Legătura cu limba greaca (veche) ψυλλεῖον printr-o varianta ionică σπυλλήïον (Diculescu, Elementele, 484), e improbabilă. Conform: lei. – Derivat poleială, substantiv feminin (aurire; lustru superficial; foiță de metal, strălucire); poleitor, substantiv masculin (cel care poleiește); poleitură, substantiv feminin (poleire; obiect poleit); polei, substantiv neutru (strat subțire de gheață), conform limba slava (veche) polediti sę „a se acoperi cu polei” și polegniță.


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.