Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Pomană
1 * Cuvantul cu diacritice: pománă
Cuvantul fara diacritice: pomana
Definitie: POMANĂ, pomeni, substantiv feminin 1. Dar, danie, ofrandă făcute cuiva și servind, potrivit credinței creștine, la iertarea păcatelor, la mântuirea sufletului; milostenie, binefacere. ♢ Locutiune adjectiv și adverb De pomană = a) (în mod) gratuit sau la un preț foarte scăzut; b) (în mod) inutil, zadarnic sau neîntemeiat. ♢ Expresie A cere de pomană = a cerși. A-și face (milă și) pomană cu cineva = a ajuta pe cineva, a face un bine cuiva. ♦ (Familiar) Ocazie binevenită, rară, extrem de avantajoasă (sub raport material); chilipir. ♢ Expresie A umbla după (sau a căuta) pomană = a umbla după avantaje materiale nemeritate. 2. (În ritualul creștin) Praznic care se face după o înmormântare sau după un parastas și la care de obicei se dăruiesc (săracilor) diverse obiecte (ale mortului); (concretizat) ceea ce se dăruiește cu acest prilej. ♢ Expresie Ca la pomană = în mare număr. 3. Parastas. – Din limba slava (veche) pomĕnŭ.
2 * Cuvantul cu diacritice: pománă
Cuvantul fara diacritice: pomana
3 * Cuvantul cu diacritice: pománă
Cuvantul fara diacritice: pomana
Definitie: POMANĂ substantiv 1. verifica cuvantul: parastas. 2.(Termen Bisericesc) praznic, (învechit și reg.) prinos, (regional) comând, comândare. (- de după înmormântare.)3. milă, milostivire, (învechit și popular) milostenie. (Trăiește din - altora.)
4 * Cuvantul cu diacritice: pománă
Cuvantul fara diacritice: pomana
Definitie: pomană substantiv feminin, g.-d. art. pomenii; plural pomeni
5 * Cuvantul cu diacritice: pománă -éni
Cuvantul fara diacritice: pomana
Definitie: POMANĂ -enif. rel. 1) Dar oferit pentru iertarea păcatelor, de sufletul celor morți sau de sănătatea cuiva; binefacere; milostenie. A lua de -. ♢ De - a) în mod gratuit sau la un preț foarte mic; b) în zadar; degeaba. A cere de - a cerși. A face - cu cineva a-i face un bine cuiva; a ajuta pe cineva. A umbla după - a căuta să obțină avantaje nemeritate. De-a cui -? pentru ce? la ce bun? Ca la - în număr mare. 2) Bun (aparținând unui decedat) ce se dăruiește la/după înmormântare. 3) Masă care se face după înmormântare sau după parastas. limba slava (veche) pomĕnu
6 * Cuvantul cu diacritice: pománă poméni
Cuvantul fara diacritice: pomana
Definitie: pomană (pomeni), substantiv feminin – 1. (Înv.) Memorie, amintire, comemorare. – 2. Mîncare oferită în memoria unui mort, după înmormîntare și după slujba de pomenire. – 3. Pîine împletită sau colac care se dă la înmormîntări. – 4. Colivă de înmormîntare care servește ca suport pentru pomul de înmormîntare. – 5. Obiect dăruit pentru iertarea păcatelor unui mort. – 6. Milostenie, binefacere. – 7. Chilipir, pleașcă. – Înv. pomeană. Mr. pumean, megl. pumeană. Sl. pomĕnŭ „memorie” (Miklosich, Slaw. Elem., 37; Cihac, II, 275; conform Schneeweiss, REB, I, 166), conform bulgara, limba sarba: pomen „memorie”. Bg., limba sarba:, cr., rut. pomana „milostenie, binefacere” provine din rom. (Miklosich, Wander., 118; Berneker II, 49; Capidan, Raporturile, 193). Derivat pomină (var. cuvant invechit pomenă), substantiv feminin (memorie, faimă, zgomot), probabil din bulgara pomjen (Scriban; după Tiktin și Cihac, deverbal de la pomeni); pomelnic, substantiv neutru (listă cu numele morților; numele morților pomenite de preot în timpul slujbei de pomenire; litanie, înșiruire, poliloghie), din limba slava (veche) pomĕnĭnikŭ, bulgara pomenik cu l expresiv; pomeni, verb (a aminti, a comemora; a menționa, a pronunța; a cita; a-și aminti; a-și deprinde auzul; a apuca o epocă trecută, a ține minte, a avea în minte; reflexiv, a se păstra, a se ști, a avea memorie; reflexiv, a avea cunoștință, a fi de la sine înțeles, a ști de cînd lumea; reflexiv, a se lovi de, a da de, a surveni; reflexiv, Trans. și Olt., a se trezi), din limba slava (veche) pominati, pomĭnĕti (Miklosich, Lexicon, 621; Conev 111); pomeneală, substantiv feminin (amintire; menționare; urmă, trăsătură); pomeneată (var. pom(i)neată, pom(i)nete), substantiv feminin (bucată de pînză cu o lumînare și o monedă, care se dă de pomană la înmormîntări; colac de pomană), probabil din limba slava (veche) pamętĭ „amintire” (Tiktin); pomenitor, substantiv feminin (persoană care pomenește), secolul XVI, cuvant invechit; ne(mai)pomenit, adjectiv (fără asemănare, nemaiauzit); pominoc, substantiv neutru (învechit, dar, danie), din limba slava (veche) pominikŭ „înmormîntare”; pomanagiu, substantiv masculin (chilipirgiu, pleșcar); pomanagioaică, substantiv feminin (chilipirgioaică); pomănui, verb (a da de pomană); pomonoci, verb (învechit, a dedica).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere.
Fiind format din 7 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.