DexDefinitie.com

Definitie Pomană - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: PomanĂ, pomeni, substantiv feminin
1. Dar, danie, ofranda facute cuiva si servind, potrivit credintei crestine, la iertarea pacatelor, la mantuirea sufletului; milostenie, binefacere. ♢ Locutiune adjectiv si adverb De pomana = A) (in mod) gratuit sau la un pret foarte scazut; B) (in mod) inutil, zadarnic sau neintemeiat. ♢ Expresie A cere de pomana = a cersi.
A-si face (mila si) pomana cu cineva = a ajuta pe cineva, a face un bine cuiva. ♦ (Familiar) Ocazie binevenita, rara, extrem de avantajoasa (sub raport material); chilipir. ♢ Expresie A umbla dupa (sau a cauta) pomana = a umbla dupa avantaje materiale nemeritate.
2. (În ritualul crestin) Praznic care se face dupa o inmormantare sau dupa un parastas si la care de obicei se daruiesc (saracilor) diverse obiecte (ale mortului); (concretizat) ceea ce se daruieste cu acest prilej. ♢ Expresie Ca la pomana = in mare numar.
3. Parastas. – Din limba slava (veche) Pomĕnŭ.
Varianta definitie 2: PomanĂ substantiv verifica cuvantul: amintire, chilipir, comemorare, datina, fel, obicei, pomenire, randuiala, sarbatorire, serbare, traditie, uz, uzanta.
Varianta definitie 3: PomanĂ substantiv
1. verifica cuvantul: parastas.
2. (Termen Bisericesc) praznic, (invechit si reg.) prinos, (regional) comand, comandare. (- de dupa inmormantare.)
3. mila, milostivire, (invechit si popular) milostenie. (Traieste din - altora.)
Varianta definitie 4: Pomana substantiv feminin, g.-d. art. pomenii; plural pomeni
Varianta definitie 5: PomanĂ -eni f. rel. 1) Dar oferit pentru iertarea pacatelor, de sufletul celor morti sau de sanatatea cuiva; binefacere; milostenie. A lua de -. ♢ De - a) in mod gratuit sau la un pret foarte mic; b) in zadar; degeaba. A cere de - a cersi. A face - cu cineva a-i face un bine cuiva; a ajuta pe cineva. A umbla dupa - a cauta sa obtina avantaje nemeritate. De-a cui -? pentru ce? la ce bun? Ca la - in numar mare. 2) Bun (apartinand unui decedat) ce se daruieste la/dupa inmormantare. 3) Masa care se face dupa inmormantare sau dupa parastas. /<sl. pomĕnu
Varianta definitie 6: Pomana (pomeni), substantiv feminin –
1. (Înv.) Memorie, amintire, comemorare. –
2. Mincare oferita in memoria unui mort, dupa inmormintare si dupa slujba de pomenire. –
3. Piine impletita sau colac care se da la inmormintari. –
4. Coliva de inmormintare care serveste ca suport pentru pomul de inmormintare. –
5. Obiect daruit pentru iertarea pacatelor unui mort. –
6. Milostenie, binefacere. –
7. Chilipir, pleasca. – Înv. pomeana.
Mr. pumean, megl. pumeana.
Sl. pomĕnŭ „memorie” (Miklosich, Slaw.
Elem., 37; Cihac, II, 275; conform Schneeweiss, REB, I, 166), conform bulgara, limba sarba: pomen „memorie”.
Bg., limba sarba:, cr., rut. pomana „milostenie, binefacere” provine din rom. (Miklosich, Wander., 118; Berneker II, 49; Capidan, Raporturile, 193).
Derivat pomina (var. cuvant invechit pomena), substantiv feminin (memorie, faima, zgomot), probabil din bulgara pomjen (Scriban; dupa Tiktin si Cihac, deverbal de la pomeni); pomelnic, substantiv neutru (lista cu numele mortilor; numele mortilor pomenite de preot in timpul slujbei de pomenire; litanie, insiruire, poliloghie), din limba slava (veche) pomĕnĭnikŭ, bulgara pomenik cu l expresiv; pomeni, verb (a aminti, a comemora; a mentiona, a pronunta; a cita; a-si aminti; a-si deprinde auzul; a apuca o epoca trecuta, a tine minte, a avea in minte; reflexiv, a se pastra, a se sti, a avea memorie; reflexiv, a avea cunostinta, a fi de la sine inteles, a sti de cind lumea; reflexiv, a se lovi de, a da de, a surveni; reflexiv, Trans. si Olt., a se trezi), din limba slava (veche) pominati, pomĭnĕti (Miklosich, Lexicon, 621; Conev 111); pomeneala, substantiv feminin (amintire; mentionare; urma, trasatura); pomeneata (var. pom(i)neata, pom(i)nete), substantiv feminin (bucata de pinza cu o luminare si o moneda, care se da de pomana la inmormintari; colac de pomana), probabil din limba slava (veche) pamętĭ „amintire” (Tiktin); pomenitor, substantiv feminin (persoana care pomeneste), secolul XVI, cuvant invechit; ne(mai)pomenit, adjectiv (fara asemanare, nemaiauzit); pominoc, substantiv neutru (invechit, dar, danie), din limba slava (veche) pominikŭ „inmormintare”; pomanagiu, substantiv masculin (chilipirgiu, plescar); pomanagioaica, substantiv feminin (chilipirgioaica); pomanui, verb (a da de pomana); pomonoci, verb (invechit, a dedica).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "n"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.