Varianta definitie 1: Pomeni, pomenesc, verb IV.
1. Intranzitiv si tranz.
A aminti de cineva sau de ceva (in treacat), fara a insista; a aduce (intentionat) vorba despre cineva sau despre ceva. ♦ Reflexiv impers.
A se mentiona lucruri, fapte a caror amintire se transmite (oral sau in scris) din generatie in generatie; a se aminti, a se cita. ♢ Expresie Nici ca se pomeneste! (sau unde se pomeneste?) = nici vorba, nici pomeneala.
2. Tranzitiv si instranzitiv A tine minte, a-si aduce aminte, a-si aminti. ♦ Tranzitiv (Înv. si popular) A aniversa, a comemora, a sarbatori.
3. Tranzitiv A apuca sa vezi ceva (important), a trai in timpul unui eveniment sau intr-o anumita perioada.
4. Tranzitiv A vedea sau a intalni o persoana, un fenomen, o situatie. ♦ Reflexiv A se afla, a se vedea (pe neasteptate) in fata cuiva sau a ceva care provoaca surpriza sau uimire, ori intr-o situatie neasteptata. ♢ Expresie Te pomenesti ca... = poate ca..., se poate intampla ca...; nu cumva...
5. Tranzitiv (În ritualul crestin) A rosti numele cuiva in cadrul unui serviciu religios, pentru a atrage harul divinitatii asupra lui, pentru a obtine iertarea pacatelor lui etcetera
6. Reflexiv si tranz. (Popular) A (se) trezi din somn. – Din limba slava (veche) Pominĕti.
Varianta definitie 3: Pomeni verb
1. verifica cuvantul: aminti.
2. (Termen Bisericesc) a comanda. (- mortii.)
3. a se intampla, (regional) a se da. (Asa ceva nu s-a mai -.)
4. a auzi. (Asa ceva n-am -.)
5. a se afla, a se gasi, a se trezi, a se vedea. (S-a - incoltit de creditori.)
Varianta definitie 4: Pomeni verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural pomenesc, imperfect 3 singular pomenea; conjunctie: prezent 3 singular si plural pomeneasca
Varianta definitie 5: A pomeni -esc 1. tranz. 1) A aminti printre altele. 2) A pastra bine in memorie; a tine minte (pentru mult timp). ♢ Are sa ma -easca amenintare prin care cineva este avertizat ca va avea de suferit pentru cele savarsite. Nici ca se -este nici nu poate fi vorba. 3) A aminti peste un anumit timp (intr-un anumit fel). Ma va - de bine. 4) rel. (persoane) A numi in timpul slujbei (pentru a atrage harul divinitatii). 5) (in constructii interogative sau negative) A se intampla sa vezi sau sa auzi. Unde s-a mai -it asa ceva?
2. instranzitiv A aduce vorba in treacat (despre ceva sau despre cineva); a aminti. /<sl. pominĕti
Varianta definitie 6: A se pomeni ma -esc intranzitiv A ajunge pe neasteptate (intr-un loc sau intr-o situatie); a nimeri; a se trezi; a pica; a cadea. ♢ Te -esti ca se prea poate ca; mai stii. /<sl. pominĕti
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.