Varianta definitie 1: Pozitiv, -Ă, pozitivi, -e, adjectiv L. Care se intemeiaza pe experienta, pe fapte, pe realitati; prin extensiune care are un caracter de certitudine; cert, adevarat, real, sigur. ♢ Știinte pozitive = stiinte experimentale. ♦ Care are o semnificatie justa, valoare; valoros; demn de urmat, de imitat.
Experienta pozitiva.
2. (Despre oameni) Realist, cu spirit practic.
3. Care este mai mare decat zero sau egal cu zero; care se noteaza in scris cu semnul plus (+).
Numar pozitiv.
Temperatura pozitiva. ♦ (Despre sarcina electrica) De acelasi fel cu sarcina nucleelor atomice sau cu sarcina obtinuta prin frecarea unui baston de ebonita cu un postav. ♦ Prin care iese curentul electric sau care se leaga de acest loc.
Pol pozitiv.
4. (Despre analize medicale) Care confirma prezenta in organism a unui anumit agent patogen.
5. (Log.; despre notiuni, rationamente) Care afirma ceva.
6. (in sintagma) Proba (sau imagine etcetera) pozitiva = (si substantivat, n.) copia unui negativ fotografic care reda ca in realitate partile luminoase si cele intunecate ale obiectului fotografiat.
7. (Gram.; in sintagma) Grad pozitiv (si substantivat, n.) = forma a adjectivului sau a adverbului cu ajutorul caruia se exprima insusirea unui obiect sau a unui proces privite izolat, fara referire la alte obiecte sau procese. – Din franceza Positif, limba latina Positivus.
Varianta definitie 6: Pozitiv1 -e n.
Imagine fotografica a unui obiect, in care distributia luminii si a umbrei corespunde celei reale; copie a negativului. /<fr. positif, limba latina positivus
Varianta definitie 7: Pozitiv2 -a (-i, -e) (in opozitie cu Negativ) 1) Care contine o afirmatie; care exprima aprobare sau acceptare; care are un caracter cert. Raspuns -. 2) Care are insusiri bune; bun. ♢ Erou - personaj dintr-o opera artistica inzestrat cu calitati considerate bune. 3) (despre personaje) Care are spirit practic; realist. 4) mat. (despre valori numerice) Care este mai mare decat zero sau se noteaza cu semnul plus. Numar -. 5) (despre sarcini electrice) Care este de acelasi fel cu sarcina nucleelor atomice sau cu sarcina electrica dobandita de un baston de ebonita prin frecare cu postav. 6) med. (despre analize, reactii, probe) Care confirma prezenta in organism a unui agent patogen. 7): Grad - forma initiala a categoriei gramaticale a gradelor de comparatie la adjective si adverbe. /<fr. positif, limba latina positivus
Varianta definitie 8: Pozitiv, -Ă adjectiv
1. Întemeiat pe fapte, pe experienta. ♦ Sigur; constant; adevarat. ♦ Valoros. ♦ Care exprima o afirmatie.
2. (Despre numere) Mai mare decat zero.
3. (Despre persoane) Realist, inclinat catre o activitate practica, catre stiinte exacte. substantiv neutru
1. Fotografie care prezinta copia unui negativ fotografic si care reda, in chip asemanator cu realitatea, partile luminoase si cele intunecate ale obiectului fotografiat.
2. (Gram.) Grad pozitiv (si substantiv neutru) = forma a adjectivului sau a adverbului cu ajutorul careia se noteaza existenta insusirii la un obiect oarecare privit izolat. [< franceza positif, limba latina positivus].
Varianta definitie 9: Pozitiv, -Ă I. adjectiv
1. intemeiat pe experienta; (prin extensiune) adevarat, real, efectiv, incontestabil.
2. (despre numere sau marimi scalare) mai mare decat zero. ♢ (despre electricitate) obtinuta prin frecarea unui baston de ebonita cu o bucata de postav; (despre polii unei surse electrice) prin care iese curentul electric; (despre electrozii sau bornele receptoarelor electrice) care se leaga la polul pozitiv al sursei.
3. (despre oameni) realist, inclinat catre o activitate practica.
4. care exprima o afirmatie, o aprobare.
5. cu calitati alese; valoros.
6. (gram.) grad - (si substantiv neutru) = forma a adjectivului sau a adverbului care prezinta insusirea obisnuita a unui obiect sau caracteristica obisnuita a unei actiuni.
II. substantiv neutru copie a unui negativ fotografic care reda, asemanator cu realitatea, partile luminoase si cele intunecate ale obiectului fotografiat. (< franceza positif, limba latina positivus)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "v"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.