Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Prim
1 * Cuvantul cu diacritice: prim
Cuvantul fara diacritice: prim
Definitie: PRIM1, primuri, substantiv neutru (Regional) Garnitură din blană (neagră, de miel) aplicată pe marginea căciulilor, a pieptarelor, a hainelor. – Din limba maghiara prem.
2 * Cuvantul cu diacritice: prim -ă
Cuvantul fara diacritice: prim
Definitie: PRIM2, -Ă, primi, -e, numeral ord. (Adesea cu valoare de adjectiv) 1. Cel dintâi (în spațiu sau în timp); care se află la început, în fruntea unei serii; întâi, dintâi. ♢ Prima tinerețe = întâia perioadă a tinereții, care urmează imediat copilăriei. Primă audiție = executare a unei bucăți pentru prima oară în fața publicului. Prim ajutor = ajutor medical imediat, care se dă unui bolnav sau unui accidentat la fața locului. Materie primă = material destinat prelucrării în vederea fabricării unui produs finit. ♢ Locutiune adverb În primul rând (sau loc) = înainte de toate. ♦ (Cu valoare adverbiala, la f.; familiar) Mai întâi; primo. 2. Care este înaintea tuturor în privința însemnătății, a rangului, a calităților; important, principal. ♢ Prim amorez = actor care interpretează rolul de tânăr îndrăgostit; june prim. ♢ Locutiune adjectiv De prim(ui) rang = de calitate superioară; excelent. ♦ (Ca element de compunere, precedând un termen care indica o funcție sau un grad ierarhic) Pe treapta cea mai înaltă, întâiul în categoria respectivă. Prim-solist. ♢ Prim-ministru = șeful executivului; premier. ♦ (Despre instrumente, voci, instrumentiști) Care executa melodia principală, dominantă. 3. (În sintagma) Număr prim = număr divizibil numai cu unitatea sau cu el însuși. – Din limba latina primus.
3 * Cuvantul cu diacritice: prim
Cuvantul fara diacritice: prim
Definitie: Prim antonim: ultim
4 * Cuvantul cu diacritice: prim
Cuvantul fara diacritice: prim
Definitie: PRIM substantiv (regional) primblătură. (- aplicat pe marginea bundiței.)
5 * Cuvantul cu diacritice: prim
Cuvantul fara diacritice: prim
Definitie: PRIM numeral, adjectiv 1. numeral (învechit și reg.) protos. (E -ul între judecători.)2. adjectiv dintâi, întâi. (Lucrul - pe care vrem să-l discutăm.)3. adjectiv verifica cuvantul: originar.
6 * Cuvantul cu diacritice: prim
Cuvantul fara diacritice: prim
Definitie: prim (garnitură de blană) substantiv neutru, plural primuri
7 * Cuvantul cu diacritice: prim
Cuvantul fara diacritice: prim
Definitie: prim numeral m., plural primi; f. singular primă, g.-d. art. primei, plural prime
8 * Cuvantul cu diacritice: prim -ă
Cuvantul fara diacritice: prim
Definitie: PRIM -ă (-i, -e) și substantival (în opoziție cu ultim) (plasat, mai ales, înaintea substantivului) 1) Care este înainte, în față (prin importanță sau valoare); care se află în frunte; fruntaș. -a impresie. -ul student. ♢ Număr - număr care se împarte numai la el însuși sau la unitate. --ajutor ajutor imediat acordat unui bolnav sau unui rănit (până la transportarea lui în spital). Materie -ă verifica cuvantul:MATERIE. A fi (sau a se afla) în -ele rânduri a fi (sau a se afla) în avangardă. De - rang (sauordin) de importanță primordială. De -ă necesitate foarte necesar. Pe -(ul) plan pe planul din față. În -ul rând mai întâi de toate. 2) (despre persoane) (la forma nearticulată, atașat de cuvântul determinat prin liniuță) Care este cel mai de sus într-o ierarhie. --secretar. --ministru. limba latina primus
9 * Cuvantul cu diacritice: prim -ă
Cuvantul fara diacritice: prim
Definitie: PRIM, -Ăadjectiv, numeral ord.1. Cel dintâi (în spațiu sau în timp); care se află în fruntea unei serii. ♢ Materie primă = material prin a cărui prelucrare se obțin produse finite. 2. Cel mai bun; cel mai însemnat etcetera ♢ De prim rang = de calitate superioară. 3. Pe treapta cea mai înaltă, întâiul în categoria respectivă. Element prim de compunere savantă cu sensul „întâi”, „primul”. [Varianta primi-, primo-. / < limba latina primus, conform franceza primi-, limba italiana primo-].
10 * Cuvantul cu diacritice: prim-
Cuvantul fara diacritice: prim
Definitie: PRIM1-element „primul”. (< franceza prim-, conform lat. primus)
11 * Cuvantul cu diacritice: prim- -ă
Cuvantul fara diacritice: prim
Definitie: PRIM2-, -Ănum. ord., adjectiv 1. cel dintâi (în spațiu sau în timp); care se află în fruntea unei serii. o (matematica) număr - = număr natural care nu admite alți divizori decât pe 1 și pe el însuși; materie -ă = materie brută prin a cărei prelucrare se obțin produse finite. 2. cel mai bun; cel mai însemnat etcetera o de - rang = de calitate superioară. 2. pe treapta cea mai înaltă, întâiul în categoria respectivă. o - ministru = premier (< limba latina primus)
12 * Cuvantul cu diacritice: prim primă
Cuvantul fara diacritice: prim
Definitie: prim (primă), adjectiv – Întîi. Limba Latina primus. Este posibil să fie cuvînt moștenit, căci apare în Palia de la Orăștie (1582); s-a păstrat și în Bihor (îm)primă „mai întîi, înainte de toate” (REW 6756), megl. prima „înainte, odinioară”. Cu celelalte sensuriv este neologism. – Derivat primă, substantiv feminin (premiu; Arg., buzunarul din față), din franceza prime; prima, verb, din franceza primer; primat, substantiv masculin, din franceza primat.Primăriu, adjectiv (se zice despre anumite varietăți de fructe), cuvînt rar folosit de Slavici, pare rezultat dintr-o confuzie cu brumăriu. – Comp. primadonă, substantiv feminin, din limba italiana primadonna; primogenitură, substantiv feminin, din franceza primogeniture; primordial, adjectiv , din franceza primordial. – Conform: primar, primăvară.
13 * Cuvantul cu diacritice: prim prímuri
Cuvantul fara diacritice: prim
Definitie: prim (primuri), substantiv neutru – Bordură, ceapraz, firet. – Varianta primă „panglică”. Mag. prem (Cihac, II, 292). În Trans.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "m"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.