Varianta definitie 1: Primi, primesc, verb IV.
Tranzitiv
1. A lua in posesiune sau a accepta ceea ce ti se ofera, ti se da, ti se datoreaza; a obtine, a capata; spec. a incasa. ♦ A-i fi atribuit un titlu, un rang etcetera ♦ A lua cunostinta de o stire, de o dispozitie etcetera ♦ A fi obiectul spre care se indreapta o actiune sau care sufera efectele ei.
2. A se ocupa de un oaspete, a iesi in intampinarea lui; prin extensiune a oferi cuiva ospitalitate; a gazdui. ♦ A avea oaspeti; a da o petrecere. ♦ A accepta vizita cuiva (in interes profesional, personal etcetera); a acorda o audienta.
3. A admite, a include, a incadra pe cineva intr-o intreprindere, intr-o institutie, intr-o organizatie etcetera ♦ A cuprinde, a ingloba, a include.
4. A consimti la..., a fi de acord cu...; a accepta, a admite. ♦ A imbratisa o teorie, o doctrina, o conceptie religioasa; a adera la... ♦ A manifesta o anumita atitudine fata de cineva sau de ceva. – Din limba slava (veche) Priimati.
Varianta definitie 2: A primi antonim: a alunga, a da, a refuza, a respinge
Varianta definitie 4: Primi verb I.
1. verifica cuvantul: incasa.
2. a incasa, a ridica. (Și-a - drepturile de autor.)
3. a incasa, a vedea. (N-am - chiria de la el de un an.)
4. verifica cuvantul: capata.
5. a capata, a dobandi, a obtine, (invechit si reg.) a prande, (invechit) a ispravi, (familiar figurativ) a pupa. (A - ceva in dar; a - invoire; a - ajutorul solicitat.)
6. verifica cuvantul: obtine.
7. verifica cuvantul: receptiona.
8. verifica cuvantul: afla. II.
1. verifica cuvantul: admite.
2. verifica cuvantul: coopta.
3. a accepta, a admite, a impartasi. (Nu - opiniile lui.)
4. verifica cuvantul: consimti.
5. verifica cuvantul: aproba.
6. verifica cuvantul: adopta.
7. verifica cuvantul: angaja.
8. verifica cuvantul: gazdui.
9. a lua. (L-a - in gazda.) iii. verifica cuvantul: intampina.
Varianta definitie 5: Primi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural primesc, imperfect 3 singular primea; conjunctie: prezent 3 singular si plural primeasca
Varianta definitie 6: A primi -esc tranzitiv 1) (obiecte) A lua in posesia sa (ca ceva daruit, trimis, obtinut). - un colet. - felicitari. 2) (oaspeti, vizitatori etc.) A introduce (benevol) in domeniul stapanit; a lasa sau a face sa intre (undeva). 3) (despre persoane) A angaja in baza unei legislatii; a incadra. 4) (despre fiinte) A fi pus in situatia de a suporta. - o admonestare. 5) (doleante, reclamatii etcetera) A recunoaste ca fiind valabil; a admite. /
Varianta definitie 7: Primi- verifica cuvantul: Prim (3) [in DN].
Varianta definitie 8: Primi-/primo- element „intai, initial”. (< franceza primi-, primo-, conform lat. primus)
Varianta definitie 9: Primi (primesc, primit), verb – A lua, a accepta, a admite. – Varianta cuvant invechit priimi.
Sl. prijęti, priimą (Miklosich, Slaw.
Elem., 39; Cihac, II, 291; Iordan, Dift., 139), conform limba sarba:, cr., slov. primiti. – Derivat primire, substantiv feminin (receptie); primitor, adjectiv (ospitalier; substantiv masculin, destinatar); primiinta, substantiv feminin (invechit, receptie).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.