DexDefinitie.com

Definitie Principiu - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Principiu, principii, substantiv neutru
1. Element fundamental, idee, lege de baza pe care se intemeiaza o teorie stiintifica, un sistem politic, juridic, o norma de conduita etcetera ♢ Locutiune adverb În principiu = din punct de vedere teoretic, in general. ♦ (La plural) Totalitatea legilor si a notiunilor de baza ale unei discipline; (concr.; cu determinari) tratat care cuprinde astfel de legi si de notiuni.
2. Element primordial, cauza primara sau punct de plecare a ceva; spec. element primordial considerat in trecut drept origine a lumii fizice. ♢ (Chim.) Principiu activ = substanta existenta intr-un produs de origine vegetala sau animala care imprima un caracter specific acelui produs.
3. Convingere intima, punct de vedere propriu. ♢ Om de (sau fara) principii = om cu (sau fara) pareri sau convingeri (morale) ferme. ♢ Locutiune adverb Din principiu = conform unui punct de vedere bine stabilit. [Varianta: (invechit) Princip, printip substantiv neutru, Principie substantiv feminin] – Din limba latina Principium, limba italiana Principio, franceza Principe.
Varianta definitie 2: Principiu substantiv
1. verifica cuvantul: baza.
2. verifica cuvantul: precept.
3. norma, precept, regula, randuiala, (invechit) pravila, tocmeala. (- de viata.)
4. verifica cuvantul: criteriu.
5. verifica cuvantul: conceptie.
Varianta definitie 3: Principiu substantiv neutru [-piu pronume -pĭu], art. principiul; plural principii, art. principiile (silabe -pi-i-)
Varianta definitie 4: Principiu -i n. 1) Teza fundamentala; idee de baza. 2) Cauza primara. 3) Punct de vedere propriu; convingere personala. ♢ Din - conform convingerii. În - in linii mari; in genere. /<lat. principium, limba franceza: principe
Varianta definitie 5: Principiu substantiv neutru
1. Element fundamental, idee de baza pe care se intemeiaza o teorie, un sistem politic etcetera
2. Lege fundamentala a unei stiinte, a unei arte etcetera ♦ (La plural) Totalitatea legilor si a notiunilor de baza ale unei discipline.
3. (În antichitate si in evul mediu) Element primordial care era considerat drept origine sau componenta de baza a lumii fizice. ♦ (În conceptiile mistice) Cauza initiala a lumii fizice si morale. ♦ Principiu activ = substanta care constituie esenta unui produs vegetal sau animal.
4. Regula sau norma de actiune, de legislatie etcetera ♦ În principiu = din punct de vedere teoretic, in general.
5. Convingere, punct de vedere. [Pronume -piu, varianta (popular; cuvant invechit) princip, printip substantiv neutru / < limba latina principium, conform limba italiana principio].
Varianta definitie 6: Principiu substantiv neutru
1. element fundamental, idee, lege de baza pe care se intemeiaza o teorie, un sistem, o norma de conduita etcetera
2. lege de baza a unei stiinte, arte etcetera
3. element primordial, cauza primara a lumii fizice. o - activ = substanta care constituie esenta unui produs vegetal sau animal.
4. regula, norma de actiune, de comportare, de apreciere etcetera o in - = din punct de vedere teoretic, in general.
5. convingere, punct de vedere. (< limba latina principium, limba italiana principio, franceza principe)

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 9 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "u"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.