Varianta definitie 1: Privi, privesc, verb IV.
1. Tranzitiv, instranzitiv si reflexiv recipr.
A-si indrepta ochii, privirea spre cineva sau ceva pentru a vedea; a se uita. ♢ Expresie (Tranzitiv) A nu privi cu ochi buni = a dezaproba, a nu admite.
2. Tranzitiv si reflexiv A (se) considera, a (se) socoti, a (se) crede.
3. Tranzitiv (La pers. 3) A se referi la...; a interesa pe cineva; a fi de competenta cuiva. ♢ Expresie În (ceea) ce priveste... = in privinta..., cu privire la..., relativ la... – Conform: limba slava (veche) p r a v i t i.
Varianta definitie 3: Privi verb
1. a scruta, a se uita, (invechit) a cerca. (- in zare.)
2. a se uita, (popular) a se cauta. (Se - in oglinda.)
3. a urmari, a vedea, a viziona. (A - un film la televizor.)
4. verifica cuvantul: vedea.
5. verifica cuvantul: referi.
6. verifica cuvantul: interesa.
Varianta definitie 4: Privi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural privesc, imperfect 3 singular privea; conjunctie: prezent 3 singular si plural priveasca
Varianta definitie 5: A privi -esc 1. tranz. 1) A supune unei examinari cu ajutorul vazului; a se uita. ♢ - cu coada ochiului (Pe cineva) a se uita pe furis la cineva. A nu - cu ochi buni a dezaproba. 2) A supune unui examen cu ajutorul ratiunii. - problema sub toate aspectele. 3) (situatii, lucruri, actiuni etc.) A interpreta intr-un anumit fel. 4) numai la pers. 3 A avea in vedere; a interesa. Aceasta te -este doar pe dumneata. ♢ In ceea ce -este (sau Cat -este) in privinta; referitor la.
2. instranzitiv A-si orienta vazul pentru a percepe; a se uita. /<sl. praviti
Varianta definitie 6: A se privi ma -esc intranzitiv A-si reflecta imaginea (ca intr-o oglinda); a se oglindi. /<sl. praviti
Varianta definitie 7: Privi (privesc, privit), verb –
1. A se uita la ceva. –
2. A considera, a judeca. –
3. A se referi la, a fi in legatura. – - Varianta cuvant invechit previ, pravi.
Origine incerta.
Pare sa derive din limba slava (veche) priviti „a (se) (ra)suci” (Tiktin), conform bulgara, limba sarba:, slov. priviti „a (se) (ra)suci”, caz in care s-ar intelege ca expresia este eliptica, in loc de „a intoarce privirea”.
Celelalte explicatii nu sint mai clare: din limba slava (veche) prividĕti „a se uita” (Miklosich, Slaw.
Elem., 39; Cihac, II, 294), dificil fonetic; din limba slava (veche) praviti „a dirija” (Candrea); din limba slava (veche) prijaciti „a (se) arata” (Scriban).
Derivat priveala (varianta Moldoveneasca privala), substantiv feminin (uitatura; aruncatura de ochi, vedere; evidenta, spectacol, vedenie); priveliste, substantiv feminin (spectacol, vedere, perspectiva); privinta, substantiv feminin (punct de vedere, consideratie, relatie, cuvant invechit, intentie); privire, substantiv feminin (vedere, uitatura; cuvant invechit, punct de vedere; cuvant invechit, spectacol); privitor, adjectiv (care priveste; relativ; substantiv masculin, spectator); privitura, substantiv feminin (uitatura).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.