DexDefinitie.com

Definitie Pungă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: PÚNGĂ, pungi, substantiv feminin
1. Saculet (cu baieri) de piele, mai rar de panza, de material plastic etcetera, cu una sau mai multe despartituri, in care se tin in mod curent banii si alte obiecte mici. ♢ Expresie A-i sufla vantul in punga sau a da de fundul pungii = a nu (mai) avea bani.
A-si dezlega (sau a-si desface) punga = a fi darnic.
A fi gros la punga = a fi foarte bogat.
A(-si) strange (sau a avea, a face) buzele (sau gura) punga = A) a avea sau a produce o senzatie de contractare a buzelor din cauza unui aliment astringent, acru etcetera; B) a tine buzele stranse (in semn de nemultumire, de amaraciune etcetera). ♦ Continutul unei pungi (1); prin extensiune bani, avere. ♦ Saculet cuprinzand 500 de galbeni, taleri sau lei vechi, cu care se faceau platile in trecut; prin extensiune suma de 500 de galbeni, taleri sau lei vechi.
2. Saculet facut din hartie, din material plastic sau din alt material, servind ca ambalaj pentru diferite obiecte, mai ales alimente. ♦ Continutul unui astfel de saculet;
3. Umflatura a pielii de forma unui saculet (situata mai ales sub pleoapa inferioara); ♢ Punga de apa = denumire populara pentru ascita; pleurezie.
4. Saculet triunghiular situat la piciorul albinei, in care aceasta strange si transporta polenul.
5. Cavitate naturala in scoarta pamantului, de forma unei pungi (1).
6. (Botanica; in compususl) Punga-babei = planta erbacee cu flori galbene-aurii (Pulicaria dysenterica). – Etimologie necunoscuta
Varianta definitie 2: Punga substantiv feminin, g.-d. art. pungii, plural pungi
Varianta definitie 3: PÚNGĂ -gi f. 1) Saculet (de piele, de panza etcetera), cu mai multe despartituri, in care se tin banii. ♢ A fi gras la - a fi bogat. A-si umplea -ga a se procopsi; a se capatui. A-si dezlega (sau A-si desface) -ga a fi darnic. A-si strange -ga a face mai putine cheltuieli. A face (sau A strange) gura - a contracta (involuntar) gura la gustarea unui aliment acru. 2) Continutul unui astfel de saculet. 3) (in trecut) Unitate monetara egala cu 500 de galbeni sau de taleri. 4) Saculet (de celofan sau de alt material) folosit pentru ambalare. 5) Umflatura a pielii (mai ales sub ochi). 6) Saculet la piciorul albinei in care strange polenul. [G.-D. Pungii] /<ngr. punghi
Varianta definitie 4: Punga (pungi), substantiv feminin –
1. Saculet de bani. –
2. Unitate monetara cuvant invechit, care reprezenta la inceput continutul unei pungi, cam 500 de piastri sau 1781 bani de aur. –
3. Cornet, fisic. – Mr. punga.
Mgr. ποὐγγη, conform limba neogreaca: πουγγί (Meyer, Neugr.
St., IV, 55; REW 6849; Tiktin), conform limba latina med. punga.
Se considera in general ca imprumutul din mgr. s-a produs prin intermediul limba slava (veche) pągna (Miklosich, Slaw.
Elem., 41; Miklosich, Lexicon, 764; Densusianu, Rom., XXXIII, 284; Densusianu, Hlr., I, 260; Byhan 327; Conev 65; Rosetti, II, 92), dar aceasta ipoteza nu pare necesara.
Derivat pungoci (var. pungoi, punghita, pungulita), substantiv neutru si feminin: (punga); pungulita, substantiv feminin (planta, Thlaspi arvense); pungi, verb ( a cistiga bani, mai ales la jocuri; a sterpeli, a fura; a se stringe, a se increti); pungas, substantiv masculin (hot ‹ de buzunare ›; hotoman, smecher); pungasi, verb (a fura); pungasie (var. pungaseala), substantiv feminin (furtisag); pungasoaica, substantiv feminin (hoata); pungasesc, adjectiv (hotesc); pungaseste, adverb (ca pungasii); pungui, verb (a (se) increti; reflexiv, a se stringe, a se micsora); pungali verb (Munt., a coase prost), deoarece pare sa se fi contaminat cu impunge; pungaleala, substantiv feminin (lucru prost facut).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "g"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.