DexDefinitie.com

Definitie Purta - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Purta, port, verb I.
1. Tranzitiv A lua, a ridica, a tine pe cineva sau ceva in mana, in brate etcetera pentru a-l transporta in alta parte; a duce. ♢ Expresie A purta pe cineva pe palme = a arata cuiva o grija deosebita, a rasfata pe cineva.
A purta (pe cineva) pe degete = a dispune de cineva dupa bunul sau plac. (Înv.) A purta arma = a aduce arma in pozitia regulamentara de salut. ♦ A trece, a transmite ceva (dintr-o mana intr-alta, din mana in mana, de la unul la altul) ♢ Expresie A purta vorbe (sau minciuni) = a cleveti, a barfi. ♦ (Despre vehicule) A transporta, a cara. ♦ (Despre animale) A trage dupa sine.
2. Tranzitiv A duce dintr-o parte in alta, dintr-un loc in altul sau intr-un anumit loc; a conduce (indrumand, calauzind, dirijand); a insoti. ♦ (Înv. si popular) A induce in eroare; a amagi, a pacali. ♢ Expresie A purta (pe cineva) cu vorba = a face promisiuni fara a-si tine cuvantul (pentru a obtine un ragaz); a taragana. ♦ (Popular) A manui o unealta.
3. Tranzitiv A-si duce sarcina, a avea fat in pantece. ♦ Figurativ A suporta, a suferi, a rabda.
4. Reflexiv (Regional) A umbla (de colo pana colo), a circula, a merge.
5. Tranzitiv A misca incoace si incolo corpul sau o parte a corpului; a umbla sau a-si tine corpul intr-o anumita pozitie. ♦ A face sa se miste de colo pana colo; a agita, a plimba dintr-o parte in alta.
6. Tranzitiv A avea, a poseda, a detine; a contine, a ascunde. ♦ A avea anumite sentimente, atitudini; a nutri. ♢ Locutiune verb A purta dusmanie (sau pica) = a dusmani.
A purta interes = a se interesa de... (Regional) A purta frica de... = a se teme de...
7. Tranzitiv A avea, a mosteni sau a transmite un nume.
8. Tranzitiv A avea, a tine asupra sa (pentru a se folosi la nevoie).
9. Tranzitiv A pune pe sine un obiect de imbracaminte, o podoaba etcetera, a fi imbracat, incaltat sau impodobit cu..., a folosi un anumit obiect de imbracaminte sau de incaltaminte. ♢ Locutiune adjectiv De purtat = care serveste ca imbracaminte (de fiecare zi). ♢ Expresie A purta doliu = a umbla imbracat in negru (in semn de doliu) sau cu un semn negru de doliu pe imbracaminte. ♦ A avea ceva pe sine (de la natura sau datorita obiceiului, a modei etcetera) Poarta un coc monumental. ♢ Expresie (Familiar) A purta coarne = (despre barbati) a fi inselat in casnicie. (Refl. impers.) Se poarta = e la moda, se obisnuieste, e modern. ♦ Reflexiv A se conforma unei anumite mode. ♦ Tranzitiv A aranja imbracamintea, accesoriile de imbracaminte, parul etcetera intr-un anumit fel.
Poarta parul peste cap.
10. Tranzitiv A suporta cheltuielile, grija cuiva; a intretine. ♢ Expresie A purta de grija cuiva = a ingriji.
A purta grija cuiva = a fi ingrijorat din cauza cuiva.
11. Tranzitiv A detine o functie, un post, un titlu. ♢ Expresie A purta raspunderea = a fi raspunzator.
12. Tranzitiv A intretine, a duce, a sustine. ♢ Locutiune verb A purta (o) discutie = a discuta.
A purta (o) conversatie = a conversa.
A purta lupte (sau razboi) = a se lupta, a se razboi.
13. Tranzitiv (Despre obiecte) A avea imprimat, gravat etcetera un semn distinctiv.
14. Reflexiv A se comporta, a se manifesta (intr-un anumit fel). – Limba Latina Portare.
Varianta definitie 2: Purta verb verifica cuvantul: apuca, castiga, cuceri, deplasa, desfasura, dobandi, duce, evolua, grabi, iuti, indrepta, indura, intampla, lua, merge, misca, obtine, orienta, pasi, patimi, pati, petrece, pleca, porni, rabda, realiza, repurta, suferi, suporta, trage, umbla, zori.
Varianta definitie 3: Purta verb
1. verifica cuvantul: cara.
2. a transmite, a trece. (- paharul din mana in mana.)
3. a avea, a tine. (- in mana un buchet de flori.)
4. a tine. (O - de talie.)
5. verifica cuvantul: duce.
6. a sprijini, a sustine, a tine. (Vom merge cat ne-or - picioarele.)
7. a merge, a umbla. (Vara - o bluza subtire.)
8. a avea. (- pantofi galbeni.)
9. verifica cuvantul: comporta.
10. a avea, a detine, a poseda. (- numele de roman.)
11. a avea, a nutri. (- cele mai bune sentimente pentru ...)
12. a pastra, a retine. (- in suflet icoana copilariei.)
13. a duce, a intretine. (A - o corespondenta vie cu ...)
14. a da, a desfasura, a duce, a sustine, (invechit) a sta. (Au - o lupta continua cu inertia.)
15. a ademeni, a amagi, a incanta, a insela, a minti, a momi, a pacali, a prosti, a trisa, (livresc) a iluziona, (invechit si reg.) a juca, a planisi, a poticari, a prilesti, a sminti, a smomi, a sutili, (regional) a sugui, (Transilvania si Banat) a celui, (Munt.) a maglisi, (Transilvania) a tasca, (invechit) a aromi, a blazni, a gambosi, a maguli, a mistifica, a surprinde, (familiar) a duce, a fraieri, a smecheri, (familiar figurativ) a arde, a frige, a incalta, a pingeli, a pingelui, a parli, a potcovi, a praji, (Mold. figurativ) a boi, (invechit figurativ) a luneca. (I-a - cu minciuni.)
Varianta definitie 4: Purta verb, indicativ prezent 1 singular port, 3 singular si plural poarta
Varianta definitie 5: A purta port tranzitiv I. 1) (fiinte sau lucruri) A deplasa tinand (in brate, pe spate, intr-un loc special amenajat in acest scop etcetera); a duce. - ghiozdanul. ♢ - (Pe cineva) Pe palme (sau Ca pe palme) a avea o grija deosebita (fata de cineva). - arma a manui arma pentru a da onorul. 2) figurativ (greutati de ordin moral) A rabda simtind inutilitatea protestului; a indura. Poarta cu greu ura dusmanului. ♢ - jugul a fi impilat, exploatat. 3) (fiinte sau lucruri) A duce dintr-un loc in altul (mai ales cu ajutorul unui mijloc de transport); a transporta; a cara. Trenul l-a -t prin multe orase. 4) (fiinte) A duce cu sine sau dupa sine. Poarta copilul la lucru. Îl poarta de mana. ♢ - cu vorba (Pe cineva) a taragana realizarea celor promise. 5) (obiecte de imbracaminte sau de incaltaminte, podoabe etcetera) A avea cu sine. El poarta barba. Port cercei de aur. ♢ - sarcina a fi gravida. 6) (acte, bani etc.) A tine la sine (pentru a fi folosit la necesitate). 7) A avea imprimat in calitate de semn distinctiv. Documentul poarta antetul institutiei. ♢ Poarta numele (sau Porecla, titlul) a avea drept nume (sau porecla, titlu). 8) (corpul sau parti ale lui) A misca dintr-un loc in altul sau dintr-o pozitie in alta; a deplasa; a dirija. Îsi purta mana deasupra capului meu. 9) (unelte si instrumente) A pune in functiune operand (dibaci) cu mainile; a manui; a manipula. Poarta cu iscusinta bisturiul. 10) A face sa se poarte. II. (in imbinari stabile) 1) (sugerand ideea de mentinere a unei stari de spirit). - (Cuiva) De grija, - grija cuiva verifica cuvantul: GrijĂ. - raspunderea a raspunde de ceva. - dusmanie (sau Pica) a dusmani. - cuiva sambetele a purta pizma cuiva. - interes verifica cuvantul: Interes. Interesul poarta fesul verifica cuvantul: Fes. A-i - frica cuiva a se teme de cineva. 2) (sugerand ideea de conducere si de organizare) - gospodaria a avea in grija sa treburile gospodariei. - razboi (sau Lupte) a se razboi. - o discutie a discuta. - biruinta a birui. /<lat. portare
Varianta definitie 6: A se purta ma port intranzitiv A avea un anumit fel de conduita; a se comporta. - grosolan. /<lat. portare
Varianta definitie 7: Purta (port, purtat), verb –
1. A duce. –
2. A transporta, a conduce. –
3. A dirija, a administra, a guverna. –
4. A trage dupa sine, a tine, a poseda. –
5. A pune pe sine, a folosi, a imbraca. –
6. A imbraca pe altcineva, a intretine (un fiu, o femeie etcetera). –
7. A impinge, a determina. –
8. A sustine, a sprijini. –
9. (Refl.) A merge, a se misca. –
10. (Refl.) A se comporta. – Mr. portu, purtare, megl., istr. port.
Limba Latina portāre (Puscariu 1357; Candrea-Dens., 1483; REW 6672), conform limba italiana portare, prov., cat., sp., port. portar, franceza porter. – Derivat purtare, substantiv feminin (actiunea de a se purta; conduita); purtaret, adjectiv (usor de purtat; cuvant invechit, mobil, nestatornic; de toate zilele, curent); purtat, adjectiv (dus, transportat; uzat; experimentat, invechit); purtator, substantiv masculin (aducator), pe care Candrea-Dens., 1484 si REW 6674 il deriva direct din limba latina portātor; nepurtat, adjectiv (nefolosit); prepurta, verb reflexiv (Banat, a plimba). – Derivat neol. porto, substantiv masculin, din limba germana Porto; port-altoi, substantiv neutru (planta care poarta altoiul), dupa franceza porte-greffe; port-drapel, substantiv masculin (stegar), din franceza porte-drapeau; por(t)moneu, substantiv neutru, din franceza porte-monnaie; portofel, substantiv neutru, dupa franceza portefeuille, prin intermediul limba neogreaca: πορτοφόλι, dublet al lui portofoliu, substantiv neutru (functie ministeriala, titlu); port-tigar, substantiv neutru, cuvant invechit, din franceza porte-cigares; port-tigareta, substantiv feminin, din franceza porte-cigarettes; port-vizit, substantiv neutru, din franceza porte-visite; importa, verb, din franceza importer; important, adjectiv , din franceza important; importanta, substantiv feminin, din franceza importance; deporta, verb, din franceza deporter; comporta, verb; suporta, verb; reporta, verb; transporta, verb etcetera

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.