DexDefinitie.com

Definitie Putere - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: PutÉre, puteri, substantiv feminin I.
1. Faptul de a putea; capacitate, insusire, posibilitate fizica, morala, intelectuala de a actiona, de a realiza ceva; putinta.
2. Mare forta fizica, tarie, puternicie. ♢ Locutiune adverb Din toate puterile = cu toate fortele, cu toata ravna. ♢ Locutiune adverb si adjectiv În putere (sau in puteri) = puternic, sanatos, voinic.
În (toata) puterea (varstei) = in plina vigoare, in floarea varstei.
Cu puterea = cu sila, prin constrangere. ♢ Expresie A-i sta (sau a-i fi) cuiva in putere = a avea capacitatea, posibilitatea sau experienta (de a face ceva).
3. Intensitate.
4. Eficacitate, tarie. ♦ Grad mare de concentratie.
Puterea unei bauturi.
5. Valoare, valabilitate. ♢ Putere de circulatie (sau circulatorie) a unei monede = insusirea monedei de a servi la vanzare-cumparare.
Putere de cumparare (a banilor) = cantitatea de marfuri si de servicii care poate fi obtinuta in schimbul unei anumite sume de bani. II.
1. Autoritate, stapanire, dominatie; prin extensiune influenta. ♢ Expresie A fi in puterea cuiva = a depinde de vointa, de bunul plac al cuiva. ♢ Mare putere = tara, stat care dispune de o mare forta economica, militara, politica etcetera Puterile centrale = nume dat in primul razboi mondial Germaniei si Austro-Ungariei. ♦ (Concretizat) Stat, tara (suverana).
2. Conducere de stat, guvernare. ♢ Putere de stat = atribut al clasei dominante, care, folosind statul ca instrument al sau, infaptuieste conducerea societatii.
Putere populara = regim social-economic in care conducerea politica, conducerea statului apartine clasei muncitore si aliatilor ei; stat cu un asemenea regim. ♢ Expresie A fi (sau a ajunge, a veni) la putere = a detine (sau a ajunge sa detina) guvernarea intr-un stat.
3. Permisiune, voie; drept, imputernicire legala de a face ceva. ♢ Locutiune prep.
În puterea... = in virtutea..., in baza... ♢ Expresie A avea puteri depline = a avea dreptul nelimitat si neconditionat de a actiona in numele cuiva.
Cu de la sine putere = fara a fi autorizat de nimeni; in mod abuziv.
4. Capacitate, potential.
Cresterea puterii economice. ♢ Putere de munca = capacitatea unui om de a lucra si de a realiza anumite produse intr-un timp determinat.
5. (Popular) Mijloace materiale, bani, avere; stare materiala si sociala a cuiva.
6. (Popular) Punct, moment culminant; toi.
În puterea noptii. ♢ Expresie În (toata) puterea cuvantului = in adevaratul inteles al cuvantului. Iii.
1. (Matematica) Rezultatul inmultirii unui numar cu sine insusi (de atatea ori de cate ori arata exponentul). ♦ Exponent care arata de cate ori trebuie inmultit un numar cu el insusi. ♢ Putere a unui punct fata de un cerc = valoarea absoluta a diferentei dintre patratul razei cercului si patratul distantei dintre punct si centrul cercului.
2. (Fiz., Tehn.) Lucru mecanic efectuat sau primit intr-o unitate de timp; energie primita sau cedata intr-o unitate de timp; marime caracteristica unui sistem tehnic. ♢ Putere instalata = suma puterilor nominale ale masinilor unei instalatii producatoare de energie.
Putere nominala = putere pentru care a fost construit un sistem tehnic. – Verifica cuvantul: Putea.
Varianta definitie 2: Putere antonim: slabiciune
Varianta definitie 3: PutÉre substantiv verifica cuvantul: disponibil, duium, efectiv, forta, gramada, multime, potop, puhoi, puzderie, sumedenie.
Varianta definitie 4: PutÉre substantiv
1. verifica cuvantul: capacitate.
2. verifica cuvantul: energie.
3. verifica cuvantul: barbatie.
4. fermitate, tarie. (N-a avut suficienta - sa ...)
5. verifica cuvantul: tarie.
6. verifica cuvantul: posibilitate.
7. voie, vointa. (Cu de la sine -.)
8. conducere, (figurativ) carma. (A ajuns la -.)
9. verifica cuvantul: imputernicire.
10. autoritate, (invechit) tarie. (Însemnele -ii.)
11. autoritate, (astazi rar) stapanire. (Reprezentantul -ii.)
12. legalitate, valabilitate, valoare, (invechit) tarie. (- a unui inscris.)
13. valabilitate, valoare. (Actul acesta are - de lege.)
14. verifica cuvantul: autoritate.
15. verifica cuvantul: forta.
16. verifica cuvantul: armata.
17. (concretizat) stat, tara, (invechit) putinta. (Marile, micile -i.)
18. (concretizat) verifica cuvantul: somitate.
19. verifica cuvantul: dominatie.
20. verifica cuvantul: influenta.
21. influenta, inraurire, trecere, (figurativ) greutate. (Om cu -.)
22. eficacitate, valoare. (- nutritiva.)
23. eficacitate. (- de germinatie a semintelor.)
24. verifica cuvantul: intensitate.
25. verifica cuvantul: trainicie.
26. verifica cuvantul: toi.
27. verifica cuvantul: insusire.
28. (MATEMATICA) (invechit) potenta. (a 2-a a unui numar.)
29. putere maritoare unghiulara verifica cuvantul: grosisment.
Varianta definitie 5: Putere substantiv feminin, g.-d. art. puterii; plural puteri
Varianta definitie 6: PutÉre -i f. 1) Capacitate a fiintelor vii de a savarsi actiuni fizice; forta fizica; tarie. ♢ În - (sau -i) puternic; voinic; tare. Din toate -ile adunandu-si toate fortele. A sta (sau A fi) In -ea cuiva a avea posibilitatea sau capacitatea de a face ceva. 2) Capacitate de a realiza o munca intelectuala; forta spirituala. - creatoare. - de imaginatie. 3) (despre medicamente) Grad de influenta asupra organismului. 4) (despre sisteme tehnice) Capacitatea de a efectua un lucru mecanic. 5) (despre acte, documente, vize etc.) Caracter valabil; valabilitate. 6) (despre bani) Capacitatea de a servi la vanzare-cumparare; valoare. 7) (despre actiuni sau fenomene naturale) Grad de intensitate. -ea cutremurului. -ea vantului. ♢ În -ea noptii in plina noapte; cand noaptea este in toi. În toata -ea cuvantului in adevaratul inteles al cuvantului. 8) Actiune dominanta exercitata asupra cuiva; stapanire; dominatie. -ea religiei. ♢ A fi in -ea cuiva a depinde de vointa sau de bunul plac al cuiva. 9) Libertate legala in actiuni; drept. ♢ Cu de la sine - fara a avea imputernicire; arbitrar; samavolnic. 10) Drept de a conduce. - parlamentara. - democratica. ♢ - legislativa drept al organelor superioare de stat de a emite legi. A veni (sau A ajunge) La - a deveni conducator. Marile -i statele cu autoritate si influenta, care joaca un rol decisiv pe arena internationala. 11) mat.
Indice care arata de cate ori un numar se inmulteste cu sine insusi. Cinci la -ea a doua. [G.-D. Puterii] /v. a putea

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "e"
Categorie: LucrumecanicefectuatsauprimitntrounitatedetimpenergieprimitsaucedatntrounitatedetimpmrimecaracteristicunuisistemtehnicxiPutereinstalatisumaputerilornominalealemainiloruneiinstalaiiproductoaredeenergieiPuterenominaliputerepentrucareafostconstruitunsistemtehnicxVbputeab

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.