Varianta definitie 1: PÚȘCĂ, pusti, substantiv feminin
1. Arma de foc portativa si individuala cu patul de lemn si cu teava lunga. ♢ Pusca-mitraliera = pusca la care incarcarea si descarcarea se executa automat.
Pusca de soc = puscoci. ♢ Expresie (Adverbial) Gol pusca = A) complet dezbracat, in pielea goala; B) fara avere, sarac lipit.
A se duce (sau a trece etcetera) pusca = a se duce (sau a trece etcetera) in mare viteza (si de-a dreptul).
2. (Înv.) Tun.
3. (Botanica; in compusul) Pusca-dracului = planta erbacee cu flori, de obicei albastre (Phyteuma tatramerum). – Din limba maghiara Puska, pol. Puszka, limba rusa Puska.
Varianta definitie 5: PÚȘCĂ pusti f. 1) mil.
Arma de foc individuala, cu teava lunga si cu patul de lemn. ♢ - antitanc pusca de calibru mare, folosita contra tancurilor. --mitraliera pusca la care incarcarea si tragerea se fac in mod automat. Gol - (sau Pistol) verifica cuvantul: pistol. A trece (sau A se duce) - a trece (sau a se duce) cu mare viteza. 2) inv.
Arma de artilerie care arunca proiectile grele pe o traiectorie intinsa. [G.-D. Pustii] /<ung. puska
Varianta definitie 6: Pusca (pusti), substantiv feminin –
1. (Înv.) Tun. –
2. Arma. –
3. Fuituiala. –
4. (Înv.) Pompa de incendiu.
Sl. pušĭka (Miklosich, Slaw.
Elem., 41; Miklosich, Fremdw., 120; Conev 122); conform limba albaneza puškë, bulgara, limba rusa puška, pol. puszka, limba sarba:, mag. puska, limba tiganeasca:, sp. pusca (Besses 136). – Derivat pusca (var. impusca), verb (a trage cu pusca; a ucide cu foc de arma); (im)pusca’n luna, substantiv masculin (haimana, golan; hot, bandit); (im)puscatura, substantiv feminin (foc de pusca); puscar, substantiv masculin (invechit, tunar, artilerist); puscari, verb (a trage, a descarca o arma de foc); puscarire, substantiv feminin (impuscatura); puscas, substantiv masculin (invechit, tunar; cuvant invechit, corp de 500 de soldati infanteristi sub comanda marelui armas; tragator; vinator inarmat cu o pusca); puscoci (var. piscoci, puscoace, piscoace), substantiv neutru si feminin: (pusca veche, jucarie ca o pusca); puscarie, substantiv feminin (invechit, artilerie; inchisoare, ocna); puscarias, substantiv masculin (detinut); puscuta, substantiv feminin (pusca; cusca); pusculita, substantiv feminin (pusca mica; vas mic cu bani).
Nu e sigur daca puscarie „temnita” trebuie explicat prin faptul ca vreun depozit sau cazarma de artilerie ar fi servit la inchisoare (Tiktin); mai probabil in acest cuvint se pastreaza, ca in puscuta si pusculita, semantismul primitiv din limba slava (veche) conform verifica cuvantul: limba germana buhsa „cutie”, limba greaca (veche) πυξίς „cutie, tarc”.
Bg. puškaria provine din rom. (Capidan, Raporturile, 234).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.