Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Panză
1 * Cuvantul cu diacritice: pấnză
Cuvantul fara diacritice: panza
Definitie: PANZĂ, pânze, substantiv feminin I. 1. Țesătură făcută din fire de bumbac, de in, de cânepă etcetera, din care se confecționează albituri de corp, de pat etcetera; bucată din această țesătură. ♢ Pânză de casă = pânză țesută la războiul manual; pânză țărănească. ♢ Locutiune adverb Până în pânzele albe = fără încetare, până la capăt; până la ultima limită; necruțător. ♢ Expresie A zări ca printr-o pânză = a nu vedea limpede, a desluși cu greu; a vedea ca prin sită. Ține-te (sau să te ții) pânză (să nu te rupi), se spune pentru a arăta că este vorba de o acțiune grea și de durată, de un lucru care se desfășoară cu mare intensitate și care, pentru a fi rezolvat, cere curaj, răbdare etcetera A i se ridica (sau a-i cădea, a i se lua cuiva) pânza de pe ochi = a începe să înțeleagă limpede lucrurile, a înceta să mai privească eronat un anumit lucru, o anumită situație; a i se deschide ochii. (Adverbial) A curge pânză = a curge fără întrerupere. A țese pânzele = a face intrigi. A (i) se încurca cuiva pânza = a nu-i reuși planurile făcute. ♦ Plasă deasă de pescuit. ♦ Figurativ Șir, rând (de oameni). ♦ Figurativ Șuviță; fascicul. 2. Bucată de pânză (1) cu diferite întrebuințări; a) țesătură cu care se acoperă fața sau trupul mortului; giulgiu. (Expr.) Parcă i-a luat pânza de pe obraz (sau de pe ochi, de pe față), se spune despre cineva foarte palid sau foarte slab; b) (la plural) bucată mare de țesătură rezistentă care se fixează de vergelele catargelor unui vas și care, împinsă de vânt, face să înainteze vasul; velă; c) bucată de țesătură deasă fixată pe un cadru, pe care se pictează; prin extensiune tablou: d) (în sintagma) pânză de cort = foaie de cort; e) țesătură pe care se proiectează imagini de la un aparat de proiecție; ecran. 3. Țesătură pe care o face păianjenul pentru a prinde prada. 4. Țesătură sau împletitură specială din fire textile sau metalice, folosită în industrie, în laboratoare etcetera ♢ Pânză de calc = pânză subțire și transparentă pe care se desenează planuri tehnice. II. 1. Lama sau tăișul de metal al unor instrumente. ♢ Pânză de ferăstrău = tăișul de metal al unui ferăstrău. 2. (Geol.; în sintagmele) Pânză de șariaj = ansamblu de straturi geologice mai vechi, deplasate și împinse prin mișcările tectonice peste altele mai noi; suprafața pe care are loc deplasarea unor mase în acest proces. Pânză eruptivă = formă de zăcământ a rocilor vulcanice, rezultată prin consolidarea curgerilor de lave. Pânză de apă subterană = strat acvifer. 3. Desiș (de copaci) lung și îngust (crescut de-a lungul unui drum, al unei ape); perdea. – Etimologie necunoscuta
2 * Cuvantul cu diacritice: pânză
Cuvantul fara diacritice: panza
3 * Cuvantul cu diacritice: pânză
Cuvantul fara diacritice: panza
Definitie: PÂNZĂ substantiv 1. (învechit și reg.) pânzătură, (regional) pănură, pânzare. (A cumpărat doi metri de -.)2.pânză de cort verifica cuvantul: foaie de cort. 3. verifica cuvantul: velă. 4. verifica cuvantul: păienjeniș.5. verifica cuvantul: pictură. 6. lamă, tăiș. (- ferăstrăului, a coasei.)7.(GEOL.) strat. (- freatică.)8.(GEOL.) vână. (O - de apă freatică.)
4 * Cuvantul cu diacritice: pânză
Cuvantul fara diacritice: panza
5 * Cuvantul cu diacritice: pânză -e
Cuvantul fara diacritice: panza
Definitie: PÂNZĂ -ef. 1) Țesătură obținută din fibre naturale (de bumbac, cânepă, in etcetera), de obicei albă, folosită, mai ales, la confecționarea albiturilor. ♢ - de casă pânză țesută la stative. - tare pânză rară, mult scrobită, folosită în croitorie. - de păianjen păienjeniș. A zări (sau a vedea) ca prin - a vedea nedeslușit; a vedea ca prin ceață. A i se lua (sau a i se ridica, a-i cădea) -a de pe ochi a) a începe să vadă mai bine; b) a începe să privească lucrurile cum trebuie. A țese -ele a urzi intrigi. A prinde (sau a lega) gura -ei a) a face noduri la capetele urzelii după terminarea țesutului; b) a scăpa de greutăți; a o duce mai bine. Până-n -ele albe până la extrem. 2) figurat Suprafață continuă și netedă; întindere. -a cerului. ♢ - de apă subterană strat de apă aflat în interiorul solului. 3) mai ales la plural Bucată mare de țesătură rezistentă, fixată de catargul unui vas, care, fiind întinsă de vânt, provoacă propulsarea vasului; velă. Iaht cu -e. ♢ A întinde -ele a) a desface pânzele pe un vas; b) a iniția o acțiune; a întreprinde ceva. 4) Pictură executată pe o bucată de țesătură; tablou. -ele încântătoare ale lui Picasso. 5) Împletitură din diferite fire (textile, metalice etcetera) folosită în scopuri tehnice. 6) Lamă dințată pe care se produce procesul de șariaj. [G.-D. pânzei] /Origine necunoscuta
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere.
Fiind format din 7 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.