Varianta definitie 1: PẤNZĂ, panze, substantiv feminin I.
1. Țesatura facuta din fire de bumbac, de in, de canepa etcetera, din care se confectioneaza albituri de corp, de pat etcetera; bucata din aceasta tesatura. ♢ Panza de casa = panza tesuta la razboiul manual; panza taraneasca. ♢ Locutiune adverb Pana in panzele albe = fara incetare, pana la capat; pana la ultima limita; necrutator. ♢ Expresie A zari ca printr-o panza = a nu vedea limpede, a deslusi cu greu; a vedea ca prin sita.
Ține-te (sau sa te tii) panza (sa nu te rupi), se spune pentru a arata ca este vorba de o actiune grea si de durata, de un lucru care se desfasoara cu mare intensitate si care, pentru a fi rezolvat, cere curaj, rabdare etcetera A i se ridica (sau a-i cadea, a i se lua cuiva) panza de pe ochi = a incepe sa inteleaga limpede lucrurile, a inceta sa mai priveasca eronat un anumit lucru, o anumita situatie; a i se deschide ochii. (Adverbial) A curge panza = a curge fara intrerupere.
A tese panzele = a face intrigi.
A (i) se incurca cuiva panza = a nu-i reusi planurile facute. ♦ Plasa deasa de pescuit. ♦ Figurativ Șir, rand (de oameni). ♦ Figurativ Șuvita; fascicul.
2. Bucata de panza (1) cu diferite intrebuintari; A) tesatura cu care se acopera fata sau trupul mortului; giulgiu. (Expr.) Parca i-a luat panza de pe obraz (sau de pe ochi, de pe fata), se spune despre cineva foarte palid sau foarte slab; B) (la plural) bucata mare de tesatura rezistenta care se fixeaza de vergelele catargelor unui vas si care, impinsa de vant, face sa inainteze vasul; vela; C) bucata de tesatura deasa fixata pe un cadru, pe care se picteaza; prin extensiune tablou: D) (in sintagma) panza de cort = foaie de cort; E) tesatura pe care se proiecteaza imagini de la un aparat de proiectie; ecran.
3. Țesatura pe care o face paianjenul pentru a prinde prada.
4. Țesatura sau impletitura speciala din fire textile sau metalice, folosita in industrie, in laboratoare etcetera ♢ Panza de calc = panza subtire si transparenta pe care se deseneaza planuri tehnice. II.
1. Lama sau taisul de metal al unor instrumente. ♢ Panza de ferastrau = taisul de metal al unui ferastrau.
2. (Geol.; in sintagmele) Panza de sariaj = ansamblu de straturi geologice mai vechi, deplasate si impinse prin miscarile tectonice peste altele mai noi; suprafata pe care are loc deplasarea unor mase in acest proces.
Panza eruptiva = forma de zacamant a rocilor vulcanice, rezultata prin consolidarea curgerilor de lave.
Panza de apa subterana = strat acvifer.
3. Desis (de copaci) lung si ingust (crescut de-a lungul unui drum, al unei ape); perdea. – Etimologie necunoscuta
Varianta definitie 5: PÂNZĂ -e f. 1) Țesatura obtinuta din fibre naturale (de bumbac, canepa, in etcetera), de obicei alba, folosita, mai ales, la confectionarea albiturilor. ♢ - de casa panza tesuta la stative. - tare panza rara, mult scrobita, folosita in croitorie. - de paianjen paienjenis. A zari (sau a vedea) ca prin - a vedea nedeslusit; a vedea ca prin ceata. A i se lua (sau a i se ridica, a-i cadea) -a de pe ochi a) a incepe sa vada mai bine; b) a incepe sa priveasca lucrurile cum trebuie. A tese -ele a urzi intrigi. A prinde (sau a lega) gura -ei a) a face noduri la capetele urzelii dupa terminarea tesutului; b) a scapa de greutati; a o duce mai bine. Pana-n -ele albe pana la extrem. 2) figurat Suprafata continua si neteda; intindere. -a cerului. ♢ - de apa subterana strat de apa aflat in interiorul solului. 3) mai ales la plural Bucata mare de tesatura rezistenta, fixata de catargul unui vas, care, fiind intinsa de vant, provoaca propulsarea vasului; vela. Iaht cu -e. ♢ A intinde -ele a) a desface panzele pe un vas; b) a initia o actiune; a intreprinde ceva. 4) Pictura executata pe o bucata de tesatura; tablou. -ele incantatoare ale lui Picasso. 5) Împletitura din diferite fire (textile, metalice etcetera) folosita in scopuri tehnice. 6) Lama dintata pe care se produce procesul de sariaj. [G.-D. Panzei] /Origine necunoscuta
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "z"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.