Varianta definitie 1: PĂDÚRE, paduri, substantiv feminin Întindere mare de teren acoperita de copaci; multime densa de copaci crescuti in stare salbatica, in care predomina una sau mai multe specii, pe langa care se mai afla arbusti, plante erbacee, muschi etcetera, precum si diferite specii de animale. ♢ Locutiune adjectiv Din sau de (la) padure = A) (despre plante si animale) salbatice; B) figurat (despre oameni) fara maniere, necioplit, necivilizat. ♢ Expresie Parca ar fi nascut (sau crescut) in padure, se spune despre o persoana cu o comportare urata, lipsita de educatie.
A cara lemne in padure = a face un lucru inutil. ♦ Figurativ (Urmat de determinari) Gramada mare de obiecte de acelasi fel (de obicei in pozitie verticala) care acopera o suprafata. – Limba Latina Padule.
Varianta definitie 4: PĂDÚRE -i f. 1) Multime de copaci care acopera compact o intindere relativ mare de pamant. - de salcami. - de pini. 2) Suprafata de teren pe care creste o astfel de multime de copaci. ♢ - virgina padure neexplorata. --livada padure de copaci si arbusti care furnizeaza material de constructie si materie prima pentru industria alimentara. --parc masiv silvic din zona verde a unui oras destinat odihnei oamenilor. De - care traieste sau creste in padure. Din - a) salbatic; b) grosolan; necioplit. A fi crescut in - a) a fi needucat; b) a fi inapoiat. A cara lemne in (sau la) - a face un lucru inutil. Nu este - fara uscaturi nu exista colectivitate fara elemente criticabile in sanul ei. 2) fig. (urmat de determinari) Multime omogena si compacta de obiecte in pozitie verticala. O - de maini s-au ridicat in clasa. [G.-D. Padurii] /<lat. padule
Varianta definitie 5: Padure (paduri), substantiv feminin – Teren cu arbori, codru. – Mr. padure, megl. paduri (toponim).
Limba Latina padulem in loc de paludem (Diez, II, 51; Schuchardt, Vok., I, 29; Puscariu 1243; Candrea-Dens., 1306; REW 6183), conform limba albaneza pülj (Philippide, II, 650), tosc. padule, verifica cuvantul: sard. padule, verifica cuvantul: sp., arag., verifica cuvantul: port. paul (Garcia de Diego, Bol.
Acad.
Esp., VII, 259; Corominas, III, 695) basc. padura „mlastina”; conform P. Aebischer, Homenatje Rubioy Lluch, I, 161-
74. Originea anterioara indoeurop. (Lahovary 339) este fantastica.
Derivat padurar, substantiv masculin (gornic); padurarie, substantiv feminin (ocupatia padurarului; administratie silvica); padurarit, substantiv neutru (ocupatia padurarului; impozit pe paduri); paduratic, adjectiv (paduros, impadurit); padurean, substantiv masculin (locuitor al padurii); paduret, adjectiv (de padure; salbatic); padurice, substantiv feminin (padure mica); paduros, adjectiv (acoperit cu padure, impadurit), pe care REW 6183 il duce pina la limba latina paludosus, fara sa fie nevoie; impaduri, verb (a planta o padure); despaduri, verb (a taia o padure).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.