Varianta definitie 1: PĂtrÚnde, patrund, verb III.
1. Tranzitiv si instranzitiv A trece prin..., a strabate, a strapunge, a razbate, a penetra; a perfora, a gauri. ♦ (Despre sunete, zgomote etcetera) A ajunge pana la a se propaga prin spatiu, a se face auzit. ♦ Tranzitiv A privi cu atentie; a scruta.
2. Intranzitiv A izbuti sa ajunga, sa intre, sa strabata undeva; a se infiltra. ♦ Tranzitiv A umple; a imbiba.
3. Tranzitiv A pune stapanire, a cuprinde, a domina. ♦ Reflexiv A se lasa sau a fi cuprins, coplesit, dominat. ♦ Figurativ A misca adanc; a emotiona, a impresiona; a tulbura.
4. Tranzitiv Figurativ A izbuti sa cunoasca, sa afle, sa inteleaga; a afla; a intelege, a pricepe; a intui. ♦ Reflexiv A cunoaste, a afla; prin extensiune a se convinge. – Limba Latina Pertundere.
Varianta definitie 3: PĂtrÚnde verb
1. verifica cuvantul: intra.
2. a razbate, a razbi, a strabate, a strapunge, a trece, (livresc) a penetra. (Cuiul - prin perete.)
3. verifica cuvantul: infige.
4. a se infiltra, a se scurge, (regional) a se stoarce. (Apa de ploaie - in pamant.)
5. verifica cuvantul: infiltra.
6. a intra, a strabate. (Lumina - pe fereastra.)
7. a razbate, a se strecura. (Frigul - in casa.)
8. a intra, a trece. (Acest cuvant a - in limba literara.)
9. verifica cuvantul: raspandi.
Varianta definitie 4: Patrunde verb (silabe -trun-), indicativ prezent 1 singular si 3 plural patrund, 1 plural patrundem, perf. substantiv 1 singular patrunsei, 1 plural patrunseram; conjunctie: prezent 3 singular si plural patrunda; imper. 2 singular patrunde; part. patruns
Varianta definitie 5: A PĂTRÚNDE patrund
1. intranzitiv A intra (intr-un mediu) avansand cu greu; a penetra; a razbate; a razbi. Hotul a patruns in apartament.
Vantul patrunde in camera.
2. tranzitiv 1) (despre fenomene ale naturii, stari fizice sau morale etcetera) A cuprinde pe de-a intregul; a razbi. Ploaia m-a patruns pana la piele. 2) fig. (esenta lucrurilor) A fi in stare sa cuprinda cu mintea; a descifra prin rationamente; a intelege; a pricepe. ♢ - cu privirea a strapunge cu ochii. 3) figurat A zgudui sufleteste; a impresiona. [Silabe -trun-] /<lat. pertundere
Varianta definitie 6: A se pĂtrÚnde ma patrund intranzitiv A se lasa cuprins; a fi coplesit, dominat; a se impregna. - de un adevar. - de grija fata de parinti. [Silabe: -trun-] /<lat. pertundere
Varianta definitie 7: Patrunde (patrund, patruns), verb –
1. A intra, a se baga. –
2. A strabate, a strapunge. –
3. A gauri, a intepa. –
4. A-si face loc, a-si croi drum, a se face cunoscut. –
5. A scruta, a descoperi. –
6. A impresiona. – Mr. pitrundu, pitrumsu, pitrundere.
Limba Latina pertundĕre (Puscariu 1290; Candrea-Dens., 1362; REW 6435), conform limba italiana pertugio „gaura strimta”, logud. pertungere „a gauri” (Wagner 112).
Dupa parerea abandonata a lui Diez, Gramm., I, 444, din limba latina pertrudĕre, cu n ca in marunt, carunt. – Derivat patrunzator, adjectiv (penetrant; perspicace); nepatruns, adjectiv (impenetrabil).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 9 litere. Cuvantul incepe cu litera "p" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.