Varianta definitie 1: Realism substantiv neutru Miscare, curent, atitudine in creatia sau teoria literara si artistica avand ca principiu de baza reflectarea realitatii in datele ei esentiale, obiective, caracteristice. ♦ Nume generic pentru conceptiile filozofice care recunosc existenta independenta a obiectului de subiect, precum si posibilitatea de a cunoaste obiectul. ♢ Realism critic = curent in filozofia contemporana, care recunoaste realitatea lumii materiale, dar interpune intre subiect si obiect un al treilea element, de natura spirituala, denumit „dat” sau „esenta”.
Realism socialist = teorie estetica (opusa teoriilor arta pentru arta, formalismului, artei abstracte si nonfigurative etcetera) potrivit careia arta este o „forma a constiintei sociale”.
Realism naiv = termen prin care este desemnat, uneori, materialismul spontan al vietii cotidiene, convingerea proprie oricarui om, izvorata din practica vietii de toate zilele, potrivit careia lucrurile exista independent de constiinta omeneasca si se reflecta in aceasta. ♦ Curent in filozofia scolastica medievala care considera ca notiunile generale constituie realitati de sine statatoare si anterioare lucrurilor individuale. ♦ Atitudine a omului care are simtul realitatii; spirit practic. [Pronuntat: re-a-] – Din franceza Realisme.
Varianta definitie 3: Realism n. 1) filoz.
Conceptie filozofica care sustine ca lumea externa este o realitate independenta de subiectul cunoscator. 2) (in arta si in literatura) Metoda artistica de creatie care are drept principiu esential reflectarea realitatii. 3) Întelegere clara a conditiilor de desfasurare a unei activitati; atitudinea celui care are simtul realitatii; spirit practic. 4) (in filozofia medievala in opozitie cu Nomina-lism) Curent care considera ca notiunile generale (universale) sunt realitati de sine statatoare, anterioare atat intelectului, cat si obiectelor individuale. [Silabe Re-a-] /<fr. realisme, limba germana Realismus
Varianta definitie 4: Realism substantiv neutru
1. Curent in arta si in literatura care promoveaza intelegerea adanca si redarea realitatii obiective in trasaturile ei tipice. ♦ (În ideologia marxista) Realism socialist = concept estetic desemnand tipul de arta care isi propune reflectarea veridica, istorica concreta a realitatii in dezvoltarea ei. ♦ Noul realism = curent artistic marturisind predilectie pentru folosirea nemijlocita a obiectelor aflate in preajma artistului (afise decupate, fragmente de fotografii sau texte, tuburi de culoare etcetera), care se aplica prin lipire pe tabloul-obiect. ♦ (Curent) Atitudine care tine seama de realitate; simt al realitatii.
2. Conceptie opusa idealismului subiectiv prin teza conform careia lumea externa are o realitate independenta de subiectul cunoscator. [Conform: franceza realisme].
Varianta definitie 5: Realism substantiv neutru
1. curent in filozofia scolastica care sustinea ca notiunile generale ar avea o existenta reala, obiectiva, precedand existenta lucrurilor individuale. ♢ conceptie care recunoaste ca lumea este o realitate independenta de subiectul cunoscator. o - critic = denumire a mai multor curente din filozofia contemporana care recunosc realitatea lumii externe, dar interpun intre subiect si obiect „datul” sau „esentele”, ajungand la concluzii agnostice sau idealist-obiective; - naiv = materialismul spontan al vietii cotidiene, convingerea izvorata din practica vietii, potrivit careia lucrurile exista independent de constiinta omeneasca si se reflecta in ea.
2. curent in arta si literatura care promoveaza intelegerea adanca si redarea realitatii obiective in trasaturile ei tipice; orientare, tendinta generala a artei din toate timpurile de a reflecta veridic realitatea. ♢ noul - = curent artistic marturisind predilectie pentru folosirea nemijlocita a obiectelor aflate in preajma artistului (afise decupate, fragmente de fotografii sau texte, tuburi de culoare etcetera), care se aplica prin lipire pe tabloul-obiect.
3. atitudine care tine seama de realitate, simt al realitatii. (< franceza realisme)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "m"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.