Varianta definitie 1: Reflexiv,-Ă, reflexivi, -e, adjectiv
1. (În sintagmele) Pronume reflexiv = pronume care tine locul numelui unui obiect asupra caruia se exercita, direct sau indirect, actiunea verbului si care e identic cu subiectul verbului.
Verb reflexiv = verb insotit de pronume reflexiv. ♦ (Substantivat, n.) Functiunea verbului reflexiv.
2. (Despre oameni) Predispus la reflectie; meditativ, ganditor. ♦ (Despre manifestari, realizari ale oamenilor) Care denota reflectie (1), care se realizeaza prin reflectie.
3. (Mat.; in sintagma) Relatie reflexiva = relatie care are proprietatea de reflexivitate (2). – Din franceza Reflexif, limba germana Reflexiv.
Varianta definitie 2: Reflexiv adjectiv cugetator, ganditor, meditativ, (invechit) meditator, (glumet si ir.) pansiv. (Un tip -.)
Varianta definitie 3: Reflexiv adjectiv m. (silabe -fle-), plural reflexivi; f. singular reflexiva, plural reflexive
Varianta definitie 4: Reflexiv -a (-i, -e) 1) rar (despre persoane) Care are predispozitia de a reflecta (mult); inclinat spre reflectie. 2) Care se rasfrange. ♢ Diateza -a diateza in care subiectul este in acelasi timp autorul si obiectul actiunii. Pronume - pronume care tine locul subiectului si al obiectului gramatical asupra caruia se exercita actiunea verbului. Verb - verb insotit de un pronume reflexiv. Relatie -a relatie a unui element cu el insusi. /<fr. reflexif, limba germana reflexiv
Varianta definitie 5: Reflexiv, -Ă adjectiv
1. Ganditor; meditativ.
2. Care se rasfrange. ♦ Diateza reflexiva (si substantiv neutru) = diateza care arata ca actiunea unui verb se rasfrange asupra subiectului gramatical care o executa; verb reflexiv = verb la diateza reflexiva; pronume reflexiv = pronume reprezentand persoana asupra careia se rasfrange actiunea verbului reflexiv; (mat.) relatie reflexiva = relatie pe care un element o poate avea cu el insusi. [Conform: limba latina reflexivus, limba germana reflexiv].
Varianta definitie 6: Reflexiv, -Ă adjectiv
1. (despre oameni) predispus la reflectie (1); meditativ, ganditor.
2. care se rasfrange. o diateza -a = diateza care arata ca actiunea unui verb se rasfrange asupra subiectului gramatical care o executa; verb - = verb la diateza reflexiva; pronume - = pronume reprezentand persoana asupra careia se rasfrange actiunea verbului reflexiv.
3. (matematica) relatie -a = relatie pe care un element o poate avea cu el insusi. (< franceza reflexif, limba latina reflexivus, limba germana reflexiv)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "v"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.