Varianta definitie 1: Regim, regimuri, substantiv neutru
1. Sistem de organizare si de conducere a vietii economice, politice si sociale a unui stat; forma de guvernamant a unui stat. ♢ Regim parlamentar = forma de guvernamant in care puterea suprema in stat este detinuta de un parlament.
Regim preferential = acordare de avantaje in relatiile de comert exterior de catre un stat altui stat, pe baza de reciprocitate. ♦ Perioada de guvernare a unui rege, a unui partid politic etcetera
2. Sistem de norme sau de reguli proprii activitatii sau vietii dintr-o institutie, dintr-o intreprindere etcetera, conventie prin care se stabilesc anumite drepturi si obligatii. ♦ Mod de viata, totalitatea conditiilor de viata, de lucru etcetera dintr-un anumit loc. ♦ Totalitatea regulilor impuse modului de viata sau de alimentare a unei persoane (suferinde). ♢ Regim alimentar = folosire a alimentelor in conformitate cu anumite reguli impuse de conditiile de sanatate sau de boala a unei persoane.
3. (Tehn.) Ansamblu de conditii externe invariabile care, pentru un anumit interval de timp, determina dispozitia, functionarea sau modul de utilizare a unor sisteme tehnice. ♦ Regim hidrologic = ansamblu marimilor variabile caracteristice unei ape sau unui bazin hidrografic.
Regim hidric = ansamblu fenomenelor de miscare si de retinere a apei in sol.
4. Raport gramatical dintre doua cuvinte care sunt in asa fel legate intre ele, incat unul depinde de celalalt si capata forma ceruta de cuvantul de care depinde. – Din franceza Regime.
Varianta definitie 2: Regim substantiv
1. guvernamant. (- democratic.)
2. verifica cuvantul: guvernare.
3. verifica cuvantul: oranduire.
4. fel, gen, maniera, mod, modalitate, sistem, stil. (- de viata.)
5. verifica cuvantul: rectiune.
6. dieta, (invechit) cumpat, post. (Un ulceros care tine - sever.)
Varianta definitie 4: Regim -uri n. 1) Forma de guvernamant a unui stat; guvernare. - parlamentar. 2) Sis-tem de reglementare a unei activitati sau de functionare a unei institutii sau intreprinderi. 3) Ansamblu de conditii care determina func-tionarea unui sistem tehnic. 4) lingv.
Raport gramatical dintre doua cuvinte dependente unul de altul. -ul verbului. 5) Totalitate a conditiilor de viata, de lucru etcetera a unei persoa-ne; mod de viata. 6) Totalitate a regulilor impuse modului de viata sau de alimentare a unui bolnav. /<fr. regime
Varianta definitie 5: Regim substantiv neutru
1. Modul de organizare a vietii economice, politice si sociale a unui stat.
2. Sistem de norme, proprii activitatii unei institutii, unei intreprinderi etcetera ♦ Totalitatea regulilor impuse modului de viata si de alimentare al cuiva.
3. Totalitatea conditiilor de functionare la un moment dat a unui sistem tehnic.
4. Raport gramatical dintre doua cuvinte, astfel legate incat ele sunt dependente unul de altul. [< franceza regime].
Varianta definitie 6: Regim substantiv neutru
1. mod, sistem de organizare a vietii economice, politice si sociale a unui stat.
2. ansamblu de reglementari proprii activitatii unei institutii, intreprinderi etcetera ♢ totalitatea regulilor impuse modului de viata si de alimentare al cuiva. o - de economii = sistem de masuri privind folosirea cat mai rationala a resurselor materiale, financiare si de munca; - fluvial = evolutie medie a debitelor unei ape curgatoare in timp de un an.
3. totalitatea conditiilor de functionare la un moment dat a unui sistem tehnic.
4. mod de evolutie ciclica a unui fenomen natural.
5. (lingv.) rectiune. (< franceza regime)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "m" Categorie: Ansambludecondiiiexterneinvariabilecare, pentruunanumitintervaldetimp, determindispoziia, funcionareasaumoduldeutilizareaunorsistemetehnicexiRegimhidrologiciansamblumrimilorvariabilecaracteristiceuneiapesauunuibazinhidrograficiRegimhidriciansamblufenomenelordemicareidereinereaapeinsolbbRaportgramaticaldintredoucuvintecaresuntnaafellegatentreele, nctunuldepindedecellalticaptformacerutdecuvntuldecaredepindexDinfrbrgimeb
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.