DexDefinitie.com

Definitie Retracta - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Retracta, retractez, verb I.
1. Tranzitiv A reveni asupra celor afirmate inainte (recunoscandu-si greseala), a retrage cele spuse; a se lepada de o fapta, de o atitudine din trecut.
2. Reflexiv (Despre muschi, tegumente, tendoane etcetera, rar, despre fiinte) A se strange, a se zgarci, a se contracta. ♦ (Despre materiale) A-si micsora volumul. – Din franceza Retracter.
Varianta definitie 2: A se retracta antonim: a se dilata
Varianta definitie 3: Retracta verb
1. (figurativ) a retrage. (- cele spuse.)
2. a dezice, a nega, a tagadui. (A - tot ceea ce spusese.)
3. verifica cuvantul: contracta.
Varianta definitie 4: Retracta verb (silabe -trac-), ind. prezent 1 singular retractez, 3 singular si plural retracteaza
Varianta definitie 5: A retracta -ez tranzitiv (opinii impartasite anterior) A inceta de a mai sustine, ca nefiind drept; a retrage. /<fr. retracter, lat. retractare
Varianta definitie 6: A se retracta se -eaza intranzitiv (despre tesuturi si organe) A se misca inapoi, micsorandu-si marimea; a se retrage in interior; a se contracta. /<fr. retracter, limba latina retractare
Varianta definitie 7: Retracta verb I. tr.
A retrage (o afirmatie, un cuvant etcetera); a se lepada de o fapta, de o atitudine. ♦ refl. (Despre muschi, tegumente etcetera) A se strange, a se zgarci. ♦ (Despre corpuri) A se contracta. [< franceza retracter, conform limba latina retractum < retrahere – a retrage].
Varianta definitie 8: Retracta verb I. tr. a retrage (o afirmatie, un cuvant etcetera).
II. reflexiv (despre muschi, tesuturi) a se zbarci. ♢ (despre materiale) a se contracta. (< franceza retracter)

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 8 litere.
Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.